Administratorul LaserTAG din Cluj amenință că dă în judecată Guvernul, dacă nu prelungește perioada de neplată a creditelor

Administratorul LaserTAG din Cluj a trimis o scrisoare liderilor politici de la București, prin care cere prelungirea perioadei de neplată a creditelor, pentru a scăpa de faliment.

Kocsis Andor spune că a sistat acum 11 luni activitatea la cel centru de distracție indoor în Cluj-Napoca și că acum trebuie să achite chirie și rate la bancă.

SCRISOARE DESCHISĂ

CĂTRE:

Președintele României, d-l Klaus Iohannis

Premierul României , d-l Florin Cîțu

Viceprim- miniștrii, d-l  Ilie -Dan Barna  și d-l Hunor Kelemen 

Ministrul Afacerilor  Interne, d-l Lucian Nicolae Bode 

Ministrul Muncii  și Protecției Sociale, d-na Raluca Turcan

Ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului,  d-l  Claudiu-Iulius Gavril Năsui

Ministrul Tineretului si Sportului,  d-l Carol Eduard Novák

Secretar de Stat, d-l Raed Arafat

Camera Deputaților

Senatul României

D-LOR GUVERNANȚI PRELUNGIȚI MĂSURILE DE REDRESARE A ECONOMIEI  ȘI DUPĂ 31 DECEMBRIE 2020 PENTRU FIRMELE  PE CARE LE-AȚI ÎNCHIS PE TOATĂ PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ 

Subsemnatul, Kocsis Andor, în calitate de administrator al firmelor Seven Land Services SRL având CUI 35203776 și domeniul  de activitate aferent  codului CAEN 9329 ( Alte activități recreative și distractive) și Pro Vender Srl, având CUI 34746049 și domeniul de activitate aferent codului CAEN 9329, din Cluj-Napoca, vă adresez această scrisoare deschisă în speranța că situația prezentată se va putea soluționa pe cale amiabilă.

Sunt proprietarul a două firme ( IMM ) fără sindicat, fără patronat și nu mă reprezintă nimeni în mediul de afaceri. Poate sunt prea mic pentru a prezenta importanță, dar nu sunt singurul dintre miile de firme mici afectate care se confruntă cu aceeași problemă.

Am activitatea pe ambele firme suspendată conform DECRET nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României   și conform  Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19  completate cu Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 și toate Hotărârile de Guvern referitoare la prelungirea stării de alertă, emise lună de lună pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

În anul 2019 octombrie am încheiat o investiție de 120 000 EURO în incinta spațiului pe care l-am închiriat, investiție făcută din fonduri  proprii și cu un împrumut de la BT Mic.

Datorită investiției, am cel mai mare centru de distracție indoor în Cluj-Napoca și cea mai mare arenă de LASERTAG din România, pe o suprafață de 1500 mp, cu cifra de afaceri pe anul 2019 de 145.800 EURO.

Organizăm zile de naștere pentru copii și adulti , team-buildinguri, tabere de zi pentru copii pe perioada vacanțelor,   toate aceste activități fiind organizate conform codului CAEN 9329.

Am ințeles importanța măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei și ne-am conformat, dar au trecut 11 luni și din ianuarie 2021 deși suntem în continuare închiși, nimeni nu-și asumă nicio responsabilitate față de situația noastră.

Mall-urile, cluburile de fitness  și jocurile de noroc  sunt deschise, se pot ține mitinguri , dar  eu dacă deschid  mă amendează și mi se întocmește dosar penal cu suspendarea avizului de funcționare. 

Ne-am conformat tuturor deciziilor aduse de guvern și am aplicat la toate ajutoarele posibile asigurate pentru redresarea economiei. Din păcate toate amânările de plată către ANAF și către bănci sunt valabile numai până la data de 31 decembrie. ( Băncile acordă restructurări numai 9 luni  aprilie - decembrie 2020 )

DOMNILOR GUVERNANȚI, CE SE VA ÎNT MPLA CU NOI , cei care de 11 luni suntem cu activitatea suspendată și  nu se știe când se va termina starea de alertă?

Din ianuarie 2021 ANAF-ul ne cere achitarea reeșalonării, Banca Transilvania ne-a poprit conturile, SIFI STORAGE SA  vrea să ne execute silit pentru neplata chiriilor, cu toate că investițiile au fost făcute în incinta spațiului închiriat.

Banca TRANSILVANIA  și SIFI STORAGE  ne cer propuneri  pentru rezolvare. Singura propunere pe care-l avem este amânarea plăților până la terminarea stării de alertă, dar aceasta nu este stipulată în lege.

În ordine cronologică în 2020 :

Am primit certificat Albastru (nu se mai ia în considerare de către Banca TRANSILVANIA, ANAF sau firma SIFI STORAGE SA de la care închiriem spațiul, nu m-a avantajat în fața nimănui, nu înlocuiește CAZUL DE FORTĂ MAJORĂ).

Am suspendat contractele  angajaților, iar pe angajați i-am trecut în șomaj tehnic. Înteleg că prin respectarea  legii protejăm viața semenilor noștri, dar în momentul de față depind  de aceste două firme 9 familii, în total 27 de persoane dintre care 2 copii minori. Viața lor sub nivelul existenței și traiul de zi cu zi  cine le protejează?  Sau la nivel microeconomic  și de caz concret,  asta  se consideră pierdere colaterală și chiar nu contează?

Am aplicat la IMM INVEST pentru  linie de credit, dar din cauza tergiversării procedurilor, au trecut 3 luni  și datorită facturilor de chirii și utilități neachitate, în iulie 2020 am devenit nebancabili, nicio bancă nu a vrut să ne acorde linie de credit prin IMM INVEST, neștiind când ne vom relua activitatea am devenit firme cu risc.

Am beneficiat de restructurarea datoriilor de la Banca Transilvania până  în 31 decembrie 2020 după care din ianuarie mi-au proprit conturile din cauza datoriilor.

Șomajul tehnic pentru angajați trebuie deblocat luna de luna cu scandal și discuții.

Am negociat, fără niciun rezultat, cu proprietarii clădirii pentru amânarea la plată a chiriilor și utilităților.

Am reeșalonat datoriile la ANAF pe 12 luni începând cu luna  ianuarie 2021 ( dar nu am de unde plăti reeșalonarea dacă nu pot să-mi  reîncep activitatea ).

Am aplicat pentru granturi -Capital de lucru  ( dosar nefinalizat încă)-  din care nu se pot achita rate la bancă și 15 %  din CA nu acoperă datoriile acumulate de 11 luni.

Nu există lege care să stipuleze că pe perioada stării de alertă se pot  amâna  în continuare aceste datorii pe care le-am acumulat fără vina mea , din lipsa de reglementări făcute de  Guvernul României.

Problema este că datorită menținerii stării de alertă  sunt în continuare  cu activitatea suspendată, dar nici Banca, nici ANAF-ul,  nici  Proprietarii clădirii nu acceptă amânările la plată .

Dacă mi-aș putea relua activitatea, chiar și parțial, cu respectarea tuturor normelor de igienă și protecție sanitară privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu SARS Cov2, aș putea începe plata reeșalonată a datoriilor, dar conform legii trebuie să rămân închis.

Am apelat în scris la Ministerul de Interne, la  Ministerul Sănătății, la Prefectura și Consiliul Județean Cluj, la ISU și DSP fără niciun rezultat. Toți au făcut referire la respectarea legilor în vigoare  care din păcate pe mine  nu mă reprezintă.

Am ajuns la concluzia că ultima soluție este această scrisoare deschisă către dvs. Poate așa pot să vă atrag atenția asupra unor probleme cu care probabil nu numai firmele mele se confruntă.

Datoriile pe anul 2020 se ridică la 70.000 EURO (chirii, utilități, rate la bancă, datorii către bugetul de stat),  datorii pe care le pot achita, reeșalonate, doar din data în care ne reluăm activitatea. 

Nu mai pot accesa nici fondurile destinate redresării economiei -și anume  granturi -, deoarece la unele după 11 luni de supraviețuire nu mai am nici 10% contribuție  proprie,  iar altele nu se referă și la  Codul CAEN 9329:  

SPRIJIN CHIRII  - se acordă numai agenților economici care funcționează în Mall-uri în suprafețe mai mari de 15 000 mp.

HORECA (Nu ne încadrăm în această categorie) 

INVESTITII  GRANT III ( Nu mai avem 15-25 % contribuție proprie și investițiile făcute și terminate in 2019 nu se acceptă retroactiv) 

În opinia mea, o solutie ar fi emiterea unei  Ordonante de Urgență, a unui decret sau a unui amendament  la Legea 55,  prin care se stabilește posibilitatea amânării acestor datorii pâna la terminarea stării de alertă, chiar dacă acest fapt ar însemna  verificarea situațiilor  de la caz la caz. 

Domnilor guvernanți, vă rog cât se poate de amabil, dar insistent, să veniți cu o soluție pentru rezolvarea acestei situații în care am ajuns fără voia noastră .

Datorită situației create față de creditorii noștri, dacă nu se poate reglementa cumva această situație, având în vedere că nu s-a creat din reavoința noastră sau a unui  management greșit,  voi fi obligat să caut orice modalitate de a ieși din această situație chiar cu riscul de a da în judecată Guvernul României pentru prejudiciul cauzat.

Această datorie a fost generată de hotărârile de guvern, consider că nu este normal ca firmele mele să fie o pierdere colaterală .

În consecință vă rog să prelungiți perioada amânărilor la plată față de toți creditorii  pe care îi avem, pe toată perioada stării de alertă, până când ni se dă voie să ne reluăm activitatea, cu posibilitatea achitării restanțelor prin reeșalonare.

Sperând că veți înțelege situația creată,  aștept răspunsurile Dumneavoastră.

Cu respect,

Kocsis Andor 

Administrator Pro Vender  și Seven Land Services

Tel: +40723218480

e-mail: sevenlandservices@gmail.com

CLUJ-NAPOCA,

17.02.2021”.

Comentarii Facebook