Duminica 22 Decembrie

Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, care predă și la UBB, și-a copiat cărțile una după alta: „Nu văd unde este acum problema cu autoplagiatul”


Adrian Ivan, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“ a SRI, care predă și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj din 2008, este acuzat că și-ar fi copiat cărțile una după alta, Libertatea a descoperit 832 de pagini copiate în cinci volume.

Publicația citată a analizat toate cele cinci cărţi pe care rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul“ a SRI, Adrian Ivan, susţine că le-a scris singur. Ele sunt despre Uniunea Europeană. Prof. univ. dr. Adrian Ivan este autor unic a 12 cărţi, potrivit listei de publicaţii de pe site-ul UBB, care include şi edițiile revizuite sau traduse în alte limbi. De fapt, este vorba de cinci volume și o lucrare de doctorat. 

În cărțile analizate, Adrian Ivan a recurs la trei metode de a recicla textele și de a refolosi informațiile. În fiecare dintre ele, fragmentele sunt reutilizate identic sau cu schimbări mici şi subtile care coafează conţinutul pentru o nouă ieşire de la tipar, notează sursa citată.

  • Metoda „xerox”. Copy-paste. Textul e preluat fără nicio modificare. Uneori, apar intertitluri noi sau schimbări de titrare a capitolelor. Mai pot apărea schimbări ce țin de editorii cărților: semnele de punctuație, modalitatea de redare a notelor de subsol sau forma de scriere a unor termeni (de exemplu, Al Doilea Război Mondial vs al doilea război mondial). 
  • Metoda „sinonimelor”. Textul e modificat prin schimbarea unor cuvinte de legătură sau expresii adverbiale cu unele sinonime. „Cu toate acestea” poate deveni, simplu, „totuși”; iar „pentru că” – „deoarece”. Uneori, poate apărea chiar și schimbarea timpului verbal.
  • Metoda „divagării”. Textul-sursă copiat este fragmentat cu alte informații și explicații. Poate fi vorba de inserții scurte, de câteva propoziții, sau inserţii mai lungi, de câteva pagini. De obicei, această metodă este însoțită și de cea a „sinonimelor”. 

Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), instituţia care poate sesiza abateri de la normele de bună conduită în cercetare şi poate recomanda sancţiuni autorităţilor competente, arată, în Ghidul de integritate în cercetarea ştiinţifică, că autoplagiatul reprezintă o lipsă de onestitate a autorului.

Adrian Ivan spune că nu vede care este problema cu autoplagiatul: „Sunt lucruri care sunt comune. Eu n-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta. Deci, astea sunt evidente. Adică, nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii. De multe ori sunt citate din mine, din foarte multe lucrări pe care le-am făcut. Nu vorbim aici de autoplagiat. Sunt lucruri pe care mi le-am asumat, pe care le-am susţinut întotdeauna, pe care le-am predat, sunt profesor de integrare europeană de foarte mulţi ani, sunt profesor Jean Monnet, deci nu văd unde este acum problema cu autoplagiatul. Îmi aparţin, sunt lucruri pe care le-am susţinut de foarte multe ori”. 

Comentarii Facebook