Vineri 22 Noiembrie

”Afacerea cristalinul” și neregulile din Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca

 

Sistemul sanitar este prăbuşit. Spitalele sunt subfinanţate cronic. 

 

Pacienţii sunt revoltaţi că trebuie să suporte condiţii proaste de spitalizare şi sunt nemulţumiţi că trebuie, în unele instituţii, să plătească inclusiv vata şi spirtul sanitar, chiar dacă sunt teoretic asiguraţi şi ar trebui să beneficieze gratuit de toate serviciile.

 

La Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca condiţiile de spitalizare sunt precare, clinica se afla într-un stadiu avansat de degradare. 

 

Bolnavii care vin să se trateze în această unitate sanitară trebuie să suporte costurile pentru aproape toate consumabilele operaţiilor care se efectuează aici.

 

Unii medici din această clinică dau dovadă de profesionalism, dar şi de caracter, unii însă au creat un sistem cinic,, profitand de criza sistemului.

 

O investigaţie Ştiri de Cluj vă demonstra modul în care mai mulţi medici de la Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca, profită de lipsa unor reguli clare de achiziţie a consumabilelor care nu sunt decontate de CAS Cluj.

 

Reprezentantul unei organizaţii non-guvernamentale ne-a descris modul in care functioneaza sistemul.

 

Mă ocup de mai mulţi ani de o ”mană” de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică proveniţi din mai multe centre de dializă din Romania. Boala cronică de rinichi le-a afectat multora dintre ei, în grade diferite, vederea. De anul trecut am apelat la serviciile doamnei profesor Cristina Vlăduţiu, şefa Clinicii de Oftalmologie din Cluj, un profesionist desăvarşit, pentru a remedia problemele de sănătate a mai multor copii şi tineri dependenţi de hemodializă şi transplant renal. Pe unii dintre aceşti tineri, doamna profesor, i-a tratat la clinica de stat, gratuit, pe alţii la clinica privată a domniei sale, acolo am plătit consultaţiile, am primit chitanţe, totul a fost absolut legal şi corect. 

 

Datorită profesionalismului acestui medic, Arkosi Elisabeta o tanără de 23 de ani din Satu Mare, care face dializă de 7 ani şi care suferea de un strabism sever, vede foarte bine. Operaţia a fost efectuată la clinica de stat, doamna profesor nu ne-a pretins nici un ban, dar ne-a explicat politicos că trebuie să cumpărăm anumite consumabile de la farmacie pentru că nu există fonduri  suficiente alocate de CAS pentru anumite medicamente. Am cumpărat medicamentele şi totul a fost în regulă”, ne-a povestit Emanuel Ungureanu preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Claudia Safta.

 

Nu acelasi lucru se intampla, insa, la nivelul intregii clinici.

 

În luna mai a anului 2012, la Clinica de Oftalmologie a fost operată Anghel Alina, un copil de 14 ani care face dializă peritoneală şi care fusese diagnosticată de doctorul Vlăduţiu cu cataractă congenitală. 

 

Doamna profesor Vlăduţiu a recomandat efectuarea unui implant de cristalin pentru Alina şi mi-a indicat unul dintre medicii care operează la clinica de stat ca fiind potrivit pentru această intervenţie, doctorul Samoilă.

 

Am primit lămuriri din partea doamnei profesor că trebuie să procur banii necesari pentru cristalin, spitalul neavand fondurile necesare pentru acoperirea costurilor. Mama Alinei s-a întâlnit cu doctorul Samoilă, care i-a spus că trebuie să pregătească 1.500 de lei pentru cristalin.

 

Doamna Anghel mi-a spus că odată cu fiica ei au fost operaţi mai mulţi pacienţi de acelaşi medic şi care au avut nevoie de implant şi toţi au plătit prin aceeasi metoda: direct doctorului.

 

Nu am reacţionat în nici un fel atunci, pentru că am fost convins că acestea erau costurile reale ale unui  cristalin, 1.500 lei şi convenisem cu doamna profesor că asociaţia va cumpăra cristalinul pentru Alina.

 

I-am dat banii doamnei Anghel şi aceasta i-a dat doctorului fără să primească, chitanţă sau factură pentru cristalin.

 

Operaţia a fost un succes şi eram toţi fericiţi că Alina vede mult mai bine şi am renunţat atunci să punem întrebări”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE

Nerespectarea regulilor de achizitie face sa planeze suspiciuni si asupra altor doctori, care poate din dorinta de a ajuta un pacient ii comunica costurile operatiei , iar apoi aduc de la firme cristalinul de care acestia au nevoie.


Asa s-a intamplat si in cazul dr. Cărăuş de la Clinica de Oftalmologie care i-a comunicat lui Matei Bogdan, un tanar din Baia-Mare care face dializă de mai mulţi ani, ca trebuie sa plateasca 1800 lei pentru efectuarea unui implant de cristalin. Pacientul fusese diagnosticat cu sindrom Alport de către aceeaşi doamnă profesor Vlăduţiu.

 

A început să mă deranjeze povestea asta cu cristalinul când a trebuit să plătesc operaţia lui Bogdan Matei. El nu vedea deloc cu ochiul drept, doamna profesor a găsit cauza, l-a diagnosticat  cu sindrom Alport şi a găsit şi rezolvarea, a recomandat un implant de cristalin. 

 

L-am adus pe Bogdan la Clinica de Oftalmologie în ziua programată de doctori şi l-am rugat să se intereseze cat costă cristalinul. Dr. Cărăuş, medicul care l-a operat, i-a spus că trebuie să plătească 1800 de lei.

 

Bogdan a fost operat cu succes şi eu m-am dus să-l caut pe medic să-i plătesc banii şi să primesc acte justificative în schimbul lor. Nu l-am găsit, plecase la Bucureşti, dar am primit indicaţii prin pacient să-i las banii la medicul de gardă. 

 

Nu am găsit medicul de gardă şi m-am dus la secretariat, jos, la subsol să întreb la cine pot achita suma. Am întrebat o doamnă de-acolo de la secretariat unde pot achita un cristalin, i-am spus câţi bani am, despre ce pacient era vorba şi că o rog să îmi ia banii. S-a speriat foarte tare şi a exclamat: ”Aşa scump?”, şi mi-a spus că ea nu primeşte banii, că nu are dreptul. 

 

Au început apoi, telefoane şi sms-uri cu dr. Cărăuş în care acesta m-a făcut mojic şi prost crescut pentru simplul fapt că l-am întrebat care au fost costurile reale ale cristalinului şi de ce nu pot primi acte justificative, explicand că banii provin din donaţii şi trebuie să justific cu acte cheltuielile pe care le fac pentru aceşti tineri. L-am acuzat că nu a procedat transparent şi de aceea planează suspiciuni asupra corectitudinii lui.

 

Operaţia s-a făcut în 18.04.2013, în iunie, când Bogdan a venit la control, am primit prin acesta de la doctor, o copie după o factura emisă de SC Optic Medical Line SRL, în valoare de 1800 de lei fără să se specifice felul cristalinului, la delegat fiind trecut Bogdan Matei, deşi acesta nu achitase factura şi nu luase legătura cu nici o firmă furnizoare de cristaline. Medicul Cărăuş nu a respectat doleanţa mea de a-mi spune care au fost costurile reale ale cristalinului şi de ce nu a urmat procedura transparentă pe care o cunoştea ca pacientul să-şi procure materialele şi consumabilele necesare intervenţiei chirurgicale, inclusiv ale cristalinului.

 

M-am interesat de costurile reale ale cristalinului care i-a fost implantat lui Bogdan, acestea nu depăşeau 800 de lei la nici una dintre cele trei firme furnizoare de cristalin la care am întrebat. 

 

Din această sumă CAS Cluj trebuia să deconteze 280 lei, deci costul real al cristalinului era de 620 de lei, nu de 1800 de lei.

 

Este extrem de deranjant pentru mine să văd lipsa de scrupule a unor doctori, care cunosc foarte bine suferinţa fizică şi psihică a unor pacienţi cronici. 

 

Nu contează pentru ei că sistemul sanitar îi obligă practic să-şi plătească consumabilele şi medicamentele pentru diferite operaţii, deşi ca persoane cu handicap sever sunt asigurate. 

 

Mă revolt căci cred ca prin acest sistem pervers medicii, îşi ascund şpaga, îi înţeleg că au salarii mici, dar amăraţii aştia trăiesc dintr-o pensie ridicol de mică. 

 

Cred că era normal ca medicii din Clinica de Oftalmologie să lase pacienţii să-şi procure singuri cristalinul sau alte consumabile pentru diferite intervenţii de la firmele de specialitate ca să nu existe suspiciuni. Sper ca şefa clinicii, doamna profesor Vlăduţiu să impună reguli clare în acest sens.

 

Voi veni în săptămânile următoare cu o altă tanără pentru implant şi sper să găsesc în această clinică reguli clare şi mai multă transparenţă pentru că medici buni din punct de vedere profesional am găsit”, a conchis Ungureanu.

 

Referitor la acuzatiile care i se aduc, dr. Cărăuș a precizat pentru Stiri de Cluj că nu a primit niciun ban pentru interventie și ca pretul de 800 de lei pentru tipul de cristalin pe care i l-a pus pacientului este nerealist pentru România.

”Au spus acolo un pret 800 de lei pentru cristalin care este o trăznaie, deci asa ceva nu exista in tara asta. Chiar acum m-am mai dus la o firma din Cluj sa ma interesez si ajunge si la 1500 de lei. Adica eu incerc sa fac totul pentru copilul ala cat mai ieftin si ma acuza de prostii? Si mai este o problema. Tot ce am facut, am platit eu: toate consumabilele, cristalinul, tot am platit din buzunarul meu. Copilul este operat, este bine, este verificat după doua luni de zile si totul s-a platit de catre mine”
.

 

Referitor la faptul ca nu ar fi dat o factura detaliata pentru tipul cristalin si consumabilele folosite in timpul operatiei, dr. Caraus a precizat: "I-am oferit d-lui de la ONG varianta ca am trecut printr-o firma sa iasa mai ieftin ca i-a trebuit factura, am inteles. Bineinteles ca am negociat sa nu fie niciun adaos, ca sa ii fie bine copilului. Daca nu a vrut asa, i-am dat varianta de lucru sa mearga sa le achizitioneze de unde doreste dansul si sa le aduca la clinica sa mi le predea, sa le folosesc la un alt pacient. Iar acum eu sunt si cu banii luati si acuzat de prostii!"

Medicul Caraus spune ca i-a recomandat pacientului un tip de cristalin potrivit pentru afectiunea pe care o avea, care nu era cel mai ieftin, dar era cel mai bun.

Pacientul a venit la mine, i-am recomandat un cristalin premium pentru ca are un viciu refractie din nastere si sa nu mai trebuiasca sa poarte ochelari dupa operatie. I-am prezentat avantajele unui cristalin de calitate care ii va satisface independenta de a ramane fara ochelari dupa operatie. Le-am spus ca va costa 1800 de lei. Au spus ca este ok, l-am operat si nu am luat niciun ban. A trebuit sa plec la Bucuresti la un curs, i-am spus d-lui de la ONG sa imi trimita datele de facturare, dar nu m-a mai cautat. Am platit din banii mei cristalinul si consumabilele. M-am intors si am asteptat sa imi dea datele de facturare ca sa nu fac factura pe numele unui copil. Intr-un final i-am emis factura si atunci a inceput cu mojicii, ca nu acela este pretul, ca sa verifice, sa faca ancheta etc. Atunci am spus ok, daca nu vreti sa platiti, atunci mergeti si achizionati ceea ce am consumat si sa le aduceti la clinica pentru a le folosi la un alt pacient. Nu s-a intamplat nici lucru acesta. Copilul a venit la control, au trecut doua luni si ceva este bine, iar eu sunt cu banii luati si acuzat de tampenii.

Ceea ce nu cunosc cei mai multi dintre pacienti este faptul ca, teoretic, ei nu trebuie sa plateasca niciun fel de consumabile in spital, iar daca o fac, atunci sa ceara medicului necesarul si sa mearga sa si le procure singuri sau macar sa intrebe la cateva firme care este pretul.

 

In ceea ce priveste tipul de cristalin de care a beneficiat pacientul Matei Bogdan, Stiri de Cluj a cerut doua oferte de la doua firme mari din Cluj, iar pretul pentru un astfel de cristalin ni s-a comunicat ca este 1288 lei, cu tot cu TVA, la una dintre firme si 1315 lei, cu tot cu TVA la cea de-a doua. In cazul in care pacientul ar fi optat pentru decontare prin CAS, din aceasta suma se mai scadeau 284 de lei, dar si procedura presupunea timp.


Conducerea Spitalului Judeţean critică practicile ”neortodoxe” din Clinica de Oftalmologie şi cere măsuri

 

Într-un răspuns remis Departamentului de Investigaţii al Știri de Cluj, directorul medical al Spitalului  Clinic Judeţean de Adulţi Cluj recunoaşte că unii medici din Clinica de Oftalmologie nu respectă regulile de transparenţă pentru achiziţionarea  unor materiale şi consumabile sanitare şi că va lua măsuri împreună cu conducerea Clinicii de Oftalmologie pentru îndreptarea acestei situaţii.

 

Surse din cadrul Clinicii de Oftalmologie ne-au comunicat că doamna profesor Vlăduţiu a atras atenţia medicilor din clinică să comunice pacienţilor informaţiile corecte şi procedura transparentizată de achiziţionare a cristalinului şi a consumabilelor.

 

Aşteptăm ca aceste reguli să fie comunicate în scris medicilor ca aplicarea lor să poată fi urmărită în mod transparent.

 

Ştiri de Cluj publică aceste reguli extrase din răspunsul Spitalului Clinic Judeţean de Adulţi Cluj pentru corecta informare a pacienţilor care au nevoie de un implant de cristalin şi care se adresează Clinicii de Oftalmologie. Din aceste reguli de decontare rezulta clar faptul ca pacientul nu trebuie sa dea bani in mana medicului sub nicio forma, ci sa se prezinte la Casa de Asigurari, iar ulterior la firma furnizoare indicata de medicul curant pentru a achizitiona implantul si consumabilele.

 

CAS decontează suma de 280 RON pe baza unei trimiteri (pe formular special disponibil in Clinica de Oftalmologie) insoţită de o biometrie (examinare care stabileşte valoarea dioptrică a implantului de care are nevoie pacientul).

 

Cu aceste două  documente şi copie după  buletin de identitate, cupon de pensie (sau alt act doveditor al calităţii de asigurat) pacientul se prezintă la CAS Cluj de unde primeşte o aprobare pt. suma de 280 RON (nu pe loc, ci intr-un interval de timp variabil).

 

Cu aceasta se prezintă la furnizorul indicat de medicul curant, de unde îşi achiziţionează implantul şi celelalte consumabile necesare operaţiei.

 

Din suma totală i se scad cei 280 RON., a specificat dr Claudia Gherman Director Medical Spitalul Clinic Judeţean Adulţi Cluj

 

Stimate D-le Emanuel Ungureanu,

Am stat de vorba cu D- na Profesor Vladutiu si dansa mi-a confirmat ceea ce v-am relatat la telefon. Procedura de achizitie a cristalinului ar fi:

 

CAS deconteaza suma de 280 RON pe baza unei trimiteri (pe formular special disponibil in Clinica de Oftalmologie) insotita de o biometrie (examinare care stabileste valoarea dioptrica a implantului de care are nevoie pacientul). Cu aceste doua documente si copie dupa buletin de identitate, cupon de pensie (sau alt act doveditor al calitatii de asigurat) pacientul se prezinta la CAS Cluj de unde primeste o aprobare pt. suma de 280 RON (nu pe loc, ci intr-un interval de timp variabil). Cu aceasta se prezinta la furnizorul indicat de medicul curant, de unde isi achizitioneaza implantul si celelalte consumabile necesare operatiei. Din suma totala i se scad cei 280 RON.

 

Chiar daca pana acum nu toti medicii din Clinica de Oftalmologie procedau asa, D-na Profesor a comunicat azi la raport acest lucru verbal, urmand ca in zilele urmatoare sa instiinteze si in scris medicii Clinicii domniei sale asupra acestei proceduri.

Multumindu-va pentru semnalarea acestei inadvertente, Cu stima Dr Claudia Gherman”.

Comentarii Facebook