Afacerea cu PET-uri transformă Clujul într-o mare ghenă de gunoi: „Acolo e locul unde mămicile pun cărucioare, ăștia transportă PET-uri pline de bacterii”


Un fenomen deranjant se extinde în toată ţara! Ambalajele cu garanție s-au transformat într-o sursă de venit inclusiv pentru unii clujeni, care caută prin pubelele de gunoi sticle, pet-uri și doze pe care le returnează pentru a face câteva sute de lei. Cine suferă? Inclusiv pasagerii mijloacelor de transport în comun, nevoiți să suporte zilnic mirosul îngrozitor al lucrurilor scoase din tomberoane și transportate ulterior către un punct de colectare. 

„Linia 46B, pute groaznic. Acolo e locul unde mămicile trebuie să pună cărucioarele. Ăștia transportă PET-uri din tomberoane pline de bacterii. Controlorii dacă se urcă pe bus nu le fac nimic. Așa arată un oraș de 5 stele”, a transmis un cititor pentru Știri de Cluj. 

pet.jpeg

De când a pornit sistemul de garanție- returnare, gunoiul unora s-a transformat în aurul altora. În jur de 6.000 de persoane culeg zilnic de pe străzile din România ambalaje pe care le duc la reciclat. Reprezentanții magazinelor cu punct de colectare susțin că există și persoane care ajung să aibă și 500 de lei pe bon, după reciclare.

Funcțional de un an, sistemul de garanție-returnare a ajuns acum la un grad de reciclare de 50%. Imaginea de pe linia 46B este una recurentă în Cluj, goana după PET-uri transformă marile orașe cum e Clujul într-o ghenă de gunoi. În urma „vânătorilor de sticle” rămâne în urmă la pubele multă mizerie, nu este mai curat nici la punctele de reciclare sau în mijloacele de transport în comun. 

Clujenii se întreabă dacă Poliția Locală va interveni totuși la un moment dat să-i amendeze pe cei care vandalizează pubelele pentru a scoate plasticele sau va continua să privească impasibilă cum orașul își schimbă fața pe zi ce trece. 

Comentarii Facebook