ALERTĂ de la IPJ Cluj! Infractorii cibernetici folosesc metode tot mai periculoase: „Tragem un semnal de alarmă” FOTO/VIDEO


IPJ Cluj trage un semnal de alarmă cu privire la noile metode, tot mai periculoase, a infractorilor cibernetici, care distrug vieți și profită de naivitatea persoanelor vulnerabile! 

Comisarul șef de poliție Bogdan Ioan, șef Serviciul de Investigații Criminale, a precizat că în ultimii ani, criminalitatea informatică reprezintă un nou trend și tot mai mulți cetățeni cad în această capcană. 

„Tragem un semnal de alarmă în rândul opiniei publice de a fi mai atenți, în permanență, de a gândi de două ori! Niciodată un câștig foarte mare nu vine de la sine”, a spus comisarul șef de poliție Bogdan Ioan, despre mesajele infractorilor cibernetici care trimis mesaje și informează victimele că au intrat în posesia unei mari sume de bani. 

WhatsApp Image 2025-03-31 at 15.51.34.jpeg

( FOTO: De la stânga la dreapta: Inspector principal de poliție Găzdac Vasile Dan (Serviciul de Investigații Criminale), Comisar șef de poliție Bogdan Ioan - șef Serviciul de Investigații Criminale și Subcomisar de poliție Ciontescu Nicolae Alexandru - șef Birou de Combatere a Infracțiunilor Contra Patrimoniului)

De asemenea,  subcomisarul de poliție Ciontescu Nicolae Alexandru, șef Birou de Combatere a Infracțiunilor Contra Patrimoniului, a atras atenția asupra unoi noi escrocherii în care victimele sunt convinse să investească sume mari în scheme frauduloase, sub pretextul unor câștiguri rapide și sigure. Ulterior, aceleași persoane sunt contactate din nou, fiind mințite că își pot recupera pierderile, ceea ce duce la repetarea comportamentului și la noi pierderi financiare.

Acesta a vorbit și despre cazurile în care victimele sunt convinse să investească sume semnificative în scheme frauduloase, sub pretextul unor câștiguri rapide și sigure. Ulterior, aceleași persoane sunt contactate din nou, fiind mințite că își pot recupera pierderile, ceea ce duce la repetarea comportamentului și la noi pierderi financiare.

Una dintre cele mai recente metode identificate constă în convingerea victimelor să achiziționeze criptomonede și să transfere sumele către conturi necunoscute, în ideea falsă că astfel își pot securiza fondurile. Totodată, subcomisarul de poliție Ciontescu Nicolae Alexandru a menționat fenomenul „spoofing”, prin care atacatorii pretind a fi reprezentanți ai băncii și induc ideea că un cont bancar ar fi fost compromis, solicitând urgent transferul banilor pentru a fi "protejate".


„Ne confruntăm cu un trend ascendent în ceea ce privește aceste atacuri cibernetice. În primă fază, așa-zișii brokeri de investiții încearcă să-i convingă să investească, iar în cazul unor pierderi, aceștia revin și încearcă să-i convingă să-și recupereze pierderile. Persoanele sunt induse în eroare și ulterior victimele cad, din nou, pradă escrocheriei”, a mai precizat subcomisarul de poliție Ciontescu Nicolae Alexandru. 

Totodată, el  a menționat fenomenul „spoofing”, prin care atacatorii pretind a fi reprezentanți ai băncii și induc ideea că un cont bancar ar fi fost compromis, solicitând urgent transferul banilor pentru a fi "protejate". Cu toate acestea, escrocii au devenit mai inventivi, iar cel mai nou trend e ca victimele să achiziționeze criptomonede. 

CITEȘTE ȘI: Atenție: Înșelătorie credibilă pe grupurile de WhatsApp ale părinților elevilor din Cluj: Mesajul e transmis de pe numărul REAL al unui membru al grupului

„Persoanele sunt induse în eroare că în asa fel este mai usor sa depună banii. Într-un final sunt de acord să-i transfere. Nu în ultimul rând vorbim de cei care se folosesc factorul psihologic. În sensul că sună pesoanele vătămate cu versiunea că i-au fost afectat contul bancar sau s-a făcut  un credit pe numele acestora. Infractorii intervin aici, precizând că a fost un atac și îi va ajuta să-și securizeze contul, urmând ca acei bani să se întoarcă la contul persoanei vătămate, dar acest lucru nu se va întâmpla. Persoana va face plata către o persoană necunoscută și va rămâne fără bani”, a mai spus Ciontescu Nicolae Alexandru.

Inspectoratul principal de poliție Găzdac Vasile Dan a vorbit despre o altă metodă de înșelăciune, mai exact cea prin WhatsUpp. Tentativa de tip smishing vizează compromiterea unor conturi pe platforme de mesagerie, precum WhatsApp, ulterior folosind aceste conturi pentru propagarea unor tentative de fraude online.

„Autorii asociază contul persoane vizate și trimit mesaje către toată agenda telefonică, prin care, de multe ori, se solicită bani. Din nefericire, multe persoane cad în această capcană, având în vedere că mesajel vin de din lista de contacte și pot fi persoane dragi”, a mai precizat Găzdac Vasile. 


Comentarii Facebook