Duminica 22 Decembrie

Alo, Tișe, Boc! Pățania unei clujence care a cerut ridicarea unei saltele de către Supercom. Femeia a demascat posibile ilegalități - VIDEO


O clujeancă ne-a relatat pățania pe care a avut-o cu Supercom, când a vrut să predea o saltea, care să fie dusă la centrul unde se adună deșeurile mari. 

Ei bine, pentru o saltea, Supercom a cerut 240 de lei plus TVA, pe motiv că acesta este tariful pentru 5 metri cubi de deșeu. Oamenii obișnuiți nu au astfel de cantități, ala că suma este aberantă, dar pe nimeni nu interesează.

Despre campanii de colectare periodice a deșeurilor voluminoase în Cluj-Napoca nu a mai auzit nimeni nimic. Nici cele două centre unde pot fi duse deșeurile mari nu este clar daca mai funcționează, cel puțin cel din fața ruinei fostului spital de urgență din Mănăștur sigur a fost închis. 

Clujeanca atrage atenția asupra unor posibile ilegalități, prin nerespectarea contractului dintre Supercom și Adi-Eco Metropolitan, asociație publică controlată de Consiliul Județean Cluj, din care fac parte toți primarii din tot județul și Consiliul Județăean Cluj. Acest contract prevede clar că trebuie făcute campanii publice de colectare a deseurilor voluminoase, ceea ce nu se face. În alte părți, cum e Bistrița Năsăud, astfel de campanii se fac periodic și, culmea, acolo lucrează tot Supercom.

Cei care ar trebui să pună lucrurile la punct, Alin Tișe și Emil Boc, nu reactioneaza.

Da și ce condiții impuse: Cerere scrisă de mână trimisă pe o adresa de email doar de ei știută, cu bulletin, poze la saltea, contract. Da dacă tot plătesc 190,69 +TVA adică total 237,79lei lei, ce ai nevoie de toate astea?! Chiar nu se sesizează nimeni???!!! Cand am auzit am crezut ca e o glumă, ca nu mi-am imaginat ca poate fi atâta bătaie de joc. La inceput iti zic (telefonic) pretul fara TVA, ulterior după ce ceri clarificări ti-l spune si cu TVA , adică 237,79lei/ tona, dar pe KG nu a vrut să îmi spună si nici cum cantaresc salteaua/ produsul de colectat.

Am sunat înapoi sa mă lămuresc totuși cum cantaresc ei salteaua si cât ma costa, mi-au răspuns ca ei nu cantaresc ce colecteaza, ca vine un tehnician la fata locului. Ca ridica comenzi minim 5 m cubi. Hmm?! Mă uit pe internet ce înseamnă 5m cubi nu înțeleg nimic

Între timp m-am documentat și am aflat printre altele ca în Capitală, sâmbăta, se fac colectări gratuite de la domiciliu, Bistrita-Năsăud face des colectari gratuite (au si orar program info clar). În 2023, locuitorii din Bistrița-Năsăud vor avea parte de 6 campanii GRATUITE de colectare a deșeurilor voluminoase 6 campanii gratuite de colectare a deșeurilor voluminoase, în 2023, în Bistrița-Năsăud. Timișoara la fel etc . La Florești nici una nimic (ca tot din zona 1 face parte) , nici macar centre de colectare nu sunt!

Mă întreb de ce alții pot și la Cluj nu se poate? Chiar așa? Adică plătim pentru alea 5 stele pedigree? Mai mult, dacă te uiți pe site-ul Supercom, nu au informații în afara de contracte si accesul la plati catre ei, nici măcar prețuri nu au.

N-am avut noroc nici cu donarea saltelei, altfel am sunat din nou la Supercom Cluj, joi, 26 octombrie 2023, poate nimeresc alt operator să-mi spună totuși un preț rezonabil. Ghinion, același preț. Răspuns: Nu îți convine du-te in alta parte, google it. Când îi întrebi de campanii de colectare spun că nu au sau se prefac că nu cunosc. De fapt în loc de info cu campanii de colectare îți spun de punctul de colectare, se prefac ca nu știu, cand de fapt sunt obligați prin contractul semnat cu Asociația ADI Eco Metropolitan sa aibă 12 campanii gratuite anuale/UAT și să înștiințeze populatia! (adică 1 campanie gratuită de colectare/luna la toate UAT din județ, nu doar pe mun Cluj-Napoca) .

Dar pe asta n-ati mai auzit-o: Dacă merg eu personal la centrul de colectare sa duc salteaua (adică dacă nu-mi convine sa plătesc cei 237,79lei!!!) sa aduc salteaua bucăți, Hopa. Adică sa imi cumpar și drujba acuma. Efectiv m-am blocat, nu am fost inspirat sa intreb: “Dar drujbe de inchiriat aveți?”. Mă-ntreb, oare ce le răspunde celor care vor să ducă mobilă la punctul de colectare?! Fiind în totală confuzie am întrebat dacă colectarea la comandă este doar pentru business-uri si nu pentru cetățeni, că cetățenii nu au așa un volum mare, minim 5 mcubi. Răspuns: E pentru toate categoriile de clienți. (La un calcul pe internet salteaua mea ar avea aproximativ 0,03 metri cubi). Pe site-ul primăriei Cluj găsești informațiile asta ”Deșeurile vor fi preluate gratuit, indiferent de cantitate. În cazul în care clujenii nu au posibilitatea de a le transporta, trebuie să știe că le preiau operatorii de salubritate, contra unui preț modic”. What?!

Altfel mi-a dat și exemplu cu comanda la domiciliu, că chiar dacă mașina merge la 10 clienți eu tot atat trebuie sa platesc, adică 237,79lei, nu conteaza ca am doar 1 saltea. 

Asta e furt pe fata. În contractul acela de rușine care l-au făcut cu aleșii Clujului scrie clar cantarire si la deșeuri voluminoase (art 31 (7) din regulament (anexa la contract semnat cu Asociația ADI Eco Metropolitan) la un calcul simplu cat castiga Supercom de la 10 clienți? Prețuri de superlux la Cluj, mai ceva ca la palatul regal de la Buckingham cred.

Conform regulamenui ar trebui sa existe 12 campanii de colecatare gratuita/an (art 31 (3) REGULAMENTUL SERVICIULUI DE SALUBRIZARE AL JUDEŢULUI CLUJ regulament-de-salubrizare-cu-indicatorii-de-performanta-489.pdf (ecometropolitancluj.ro), care este anexa la contract ( De asemenea, conform art. 29, alin (10), Regulamentul serviciului este anexă a Contractului delegare a gestiunii) pentru descurajarea abandonurilor deseurilor pe domeniul public si al reciclarii conform directivelor UE. Eu tot n-am înțeles cum e șmecheria cu punctul de colectare ( exp. doar 2 pe mun Cluj, nici una pe Floresti, 4 pe Timișoara) Cum cară locuitorii deșeurile voluminoase la acele puncte de colectare?! Sau într-adevăr le distrug dinainte (intelegand ca s-au primit bani europeni pentru incurajarea reciclarii, asta înțeleg eu că de fapt acesta este scopul punctelor de colectare).

Sa nu mai spunem ca reciclarea selective si cantaritul cu lozinca “cât arunci plătești” sunt himere pentru supercom cluj. 

Va rog informații cetățenii, faceți presiuni la autoritati sa respecte contractul semnat cu Asociația ADI Eco Metropolitan si sa beneficieze toți locuitorii județului Cluj de aceste drepturi ale campaniilor de colectare gratuită 12/an/fiecare UAT/fiecare primarie din județul Cluj. Dupa ce ca au încălcat legea concurenței si ne-au “băgat pe gât” Supercomul asta, mai ne si taxeaza preturi ireale în asa-zisul oraș de 5 stele care nu exista comparatie de la cer la pamant cu Barcelona, Viena si alte bazaconii pe care le citești la știri. Dar după cum se poate observa totul depinde de primari, care sunt în masura sa negocieze cu companiile de salubritate, dar mai ales sa impuna respectarea contractului.

Am mai aflat si asta

Potrivit OUG 92/2021 (artic. 60, alin 1), autoritățile administraţiei publice locale, inclusiv a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:

1. h) asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, (…), dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi dezvoltă în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă. Deșeurile voluminoase – cui le predăm și ce se întâmplă cu ele - Ecoteca

021- 9654 Supercom Colectăm gratuit deșeurile voluminoase în fiecare Sâmbătă. Pentru a ne păstra sectorul curat și civilizat, facem apel la dumneavoastră să nu le depozitați pe spațiul public în altă zi a săptămânii.

Deșeuri Voluminoase - Salubrizare Sector 2”.

Comentarii Facebook