„Am ajuns să-mi spună poliția să-i dau 10.000 de lei să scap de el”. O clujeancă nu poate locui în propria casă din cauza fostului soț -„vânător de zestre”
Acum 12 ani Elena l-a cunoscut pe cel ce urma să-i devină soț, la muncă, în străinătate. S-a căsătorit din dragoste, deși el nu avea niciun bun material. Ani mai târziu, clujeanca este nevoită să stea în chirie, deși are o casă în cartierul Mănăștur. Fostul soț, un abuzator, locuiește liniștit în casa pe care Elena a cumpărat-o din banii obținuți prin vânzarea unei case moștenite de la părinți.
În pofida faptului că are toate dovezile, acte semnate la notar, femeia este purtată de ani de zile de la o ședință de judecată la alta. Motivul? Fostul soț vrea să obțină în urma partajului jumătate de casă și 50.000 de euro, asta în timp ce continuă să o abuzeze emoțional. Când nu a mai suportat și a decis să plece de acasă, acesta chiar ar fi anunțat Poliția de dispariția femeii.
Prinse într-un sistem al drepturilor iluzorii, victimele abuzului domestic sunt adesea reduse la tăcere de birocrația statului român și de cei care ar fi trebuit de fapt să le fie sprijin. Elena are 60 de ani și după ani în care a fost ținută „ca un animal în lesă” mai trebuie să lupte pentru dreptul de a locui în propria casă, fără riscul de a fi abuzată de fostul soț.
„Am cunoscut acum 12 ani un bărbat, pe atunci lucram în străinătate, în Suedia. El nu avea nimic, nici material, nici financiar, mi-am zis că dacă îl ajut ar fi super, să avem fiecare un umăr pentru celălalt. Au trecut anii și lucrurile s-au schimbat, am descoperit că bea. Mi-am zis totuși să luptăm amândoi și să facem ceva în viață. Între timp părinții mei s-au prăpădit și eu am moștenit casa lor, nu am putut rămâne acolo din cauza amintirilor și am vândut, el semnând în fața notarului că e bunul meu propriu. Am găsit o căsuță mică și cu bănuții pe care i-am avut am cumpărăt-o în 2018, și în acest caz el a semnat în fața altui notar că e bun propriu procurat din banii de moștenire.
După mutare a început calvarul. În fiecare săptămână îmi spunea că trebuie să mergem la notar sa facem testament unul pentru altul. Am refuzat deoarece am început să îl cunosc. Din vânzarea casei au rămas bani cu care am făcut mici îmbunătățiri la noua căsuță. El lucra în străinătate și când venea acasă făcea pe vedeta, am cerut să rămână că avem de toate, luasem între timp și o mașinuță, dar făcea câte un scandal de trebuia să-l las să plece”, ne povestește Elena.
„Am ajuns să-mi spună poliția română să-i dau 10.000 lei și să-i fac buletin și scap de el”
„Apoi a început cu „nu e bună mâncarea”, mă ducea la serviciu, mă lua de la serviciu, nu aveam prieteni, eram ca un animal în lesă. În 2022 am spus gata, divorțez, și asta am făcut în august, țin să menționez că de atunci nu a mai plecat la muncă, dar intra peste mine și mă amenința, m-a purtat pe la Poliție sub acuzații puerile, am ajuns să-mi spună poliția română să-i dau 10.000 lei și să-i fac buletin și scap de el.
Divorțul a început în august 2022 și s-a finalizat în iunie 2023, prin acordul părților, asta deși nu avem copii. Acum urmează partajul început tot atunci și bineînțeles că e un alt dosar la care judecătorul uită timp de 9 luni să calculeze taxa de timbru și mă mai trezesc că intră în proces și casa - bun propriu din moștenire. Nu mai am cuvinte, eu stau în chirie și fostul stă în casa mea, repet bun propriu. Ca să nu o iau razna, am plecat din acea casă cu gândul că mai există pe lumea asta dreptate și îl voi evacua, dar nu a fost așa. E foarte urât ce se întâmplă și mai ales dacă nu ai conturile doldora și mai nimerești peste un vânător de zestre”, continuă clujeanca.
În decembrie 2022 femeia a fost nevoită să plece definitiv de acasă, nu mai suporta amenințările fostului soț, recent convertit la Martorii lui Iehova: „Dacă învie mama ta și tatăl tău ce le spun că nu ești cu mine?”
În decembrie 2022, Elena a fost nevoită să părăsească definitiv casa ei, în urma presiunilor și amenințărilor repetate ale fostului soț, care se convertise recent la Martorii lui Iehova și consuma și alcool.
Confruntată cu un mediu familial tot mai periculos, clujeanca a luat decizia extremă pentru a-și asigura siguranța și pacea interioară.
„În decembrie 2022 am plecat din casă pentru că nu mai suportam amenințările și mizeria și mirosul. Am fost dată la poliție ca dispărută. S-a convertit la Martorii lui Iehova și au început amenințările cu Iehova, că mă vede tot ce fac și voi plăti, ultimul mesaj a fost citez: „dacă învie mama ta și tatăl tău ce le spun că nu ești cu mine''. L-am blocat că nu mai suportam”.
După calvarul divorțului a urmat calvarul partajului: „El își face legea singur și eu umblu pe la avocați/Nu am mai putut intra în casa mea”
După o perioadă tumultoasă de divorț, Elena a fost nevoită să treacă prin încă un calvar - cel al partajului. Procesul de împărțire a averii nu a fost mai ușor, fostul soț cere jumătate de casă pentru care nu a plătit niciun ban și 50.000 de euro pentru ce ar fi „investit” în locuința de 40 mp, o sumă aberantă, spune femeia. După ce clujeanca a părăsit casa, bărbatul a schimbat încuietorile și a vândut camerele de supraveghere pe care aceasta le-a pus la camera ei.
„După divorț a început partajul la care judecătorul a uitat luni de zile să stabilească o taxă de timbru și acum așteptăm… Nu știu ce așteptăm. A schimbat yala la casă, nu am mai putut intra în casa mea! A tăiat brazii din curte, am pus camere la curte și la camera mea, le-a vândut, deci el își face legea singur, și eu umblu pe la avocați. În instanță avocatul lui nu mă lăsa să vorbesc, judecătorul mustăcește. Eu nu mă las că am toate dovezile că e bun propriu. Casa este micuță, însă terenul are o valoare mai mare, sunt 230 mp. În pofida dovezilor, judecătorul 3 luni a uitat să stabilească taxa de timbru, alte 3 luni a fost grevă, alte 3 luni din nou reclamantul (fostul meu soț) nu a plătit taxa de timbru.
Eu am hârtiile de la notar și mă uit la un judecător care pare un fel de ajutor de bucătar care nu știe dacă mai trebuie sare, așa că mai amână. Avocații sunt paiațe, care se întâlnesc pe culoar și își dau mâna și râd de prostul X din procesul 12. Și noi oamenii de rând suntem niște păpuși care nu știm cum să gestionăm prostia și dezinteresul lor. Nu există justiție, nu există poliție, există numai niște oameni care nu știu să scrie deși cică au făcut multe școli. În 2022-2023 am scris la Consiliul Suprem al Magistraților pentru urgentarea divorțului, răspunsul a fost să nu-i mai deranjez: Sentința în dosarul d-voastră se poate urgenta dacă e definitivă, numai să scrieți la dosar de 2 ori că doriți urgentarea”, ne explică Elena.
„Sunt singură, sunt femeie și suntem în România…”
Femeia a ajuns până în punctul în care i-a zis să ia orice vrea din casă, numai să plece, însă în zadar.
„Am ajuns să îi spun să ia tot din casă, mobilă, parchet, gresie, dar el vrea bani. Nu veți putea înțelege niciodată ce înseamnă să ajuți un om, să-l primești în sufletul și în patul tău, să te lupți să se cizeleze și apoi să te înjunghie pe la spate. Întotdeauna a spus că el nu investește în pereți, acum vrea jumătate din casă. Cinci avocați din acest oraș, plus unul din București mi-a spus că nu se poate, e moștenire conform art.340 din lege. Casa e mică și eu am rămas cu niște bani de la vânzarea celeilalte case cu care am făcut îmbunătățiri minime. Orice expert ar putea spune că acestea nu pot ajunge la 50.000 de euro. Dar, ce să mai zic, mă tot amână. Sunt singură, sunt femeie și suntem în România…”, încheie clujeanca.
*Știri de Cluj precizează că numele sursei noastre a fost modificat, pentru a-i păstra anonimatul și pentru a evita răzbunarea sau stigmatizarea victimei. Dacă ați fost victima unui caz similar, ne puteți contacta pe WhatsApp la numărul 0770778761. Garantăm anonimitate și protejarea surselor.
Imagine cu caracter ilustrativ. Cartierul Mănăștur/Cluj
Comentarii Facebook