„Am fost uluit de bucuria sinceră venită din ceruri”. Preotul care consideră că UNTOLD este o binecuvântare


Din 2015 și până în prezent s-au dus adevărate dispute între cei care sunt pro și cei care sunt contra cunoscutului festival UNTOLD, din Cluj-Napoca. Acum că s-a încheiat și cea de-a VII-a ediție a festivalului, disputele nu au întârziat să apară. 

De la înființarea festivalului de muzică electronică, în anul 2015, până în prezent, lumea a fost împărțită în două: cei care se bucură de muzică, activități și forfotă în cele patru zile (cât durează acesta) și cei care sunt revoltați de „o astfel de strângere fără sens”, gălăgioasă, impură și chiar satanică. 

Până la urmă, despre ce este UNTOLD? Este despre un loc de eliberare pentru cei care împătășesc același principiu, cel al bucuriei fără margini, este un moment prelungit de fericire și manifestare prin muzică? Sau este despre o subcultură cu iz diavolesc, în care o gloată de copii fără minte își hrănesc sufletul cu impurități spirituale?  Despre ce este UNTOLD? 

De ce crede lumea că UNTOLD este despre încărcătură satanică

Cei care sunt contra festivalului, cei care spun despre acesta că este o adunătură de ocultiști care își doresc să atragă suflete spre diavol, au început să caute argumente „valide” care să le susțină părerea. Reprezentațiile vizuale, care sunt menite să stârnească imaginația participanților, au devenit principala țintă a persoanelor care sunt contra festivalului. 

UNTOLD: „Nerostitul”

Au început cu numele, UNTOLD, sau „Nerostitul” după cum au tradus ei. Mai mulți teologi au ținut morțiș să susțină că în tradiția creștină, diavolului nu i se spune pe nume, pentru a nu fi invocat, astfel, el a devenit cel „nerostit” sau „nenumit”, iar „blasfemia” de a numi un festival de o asemenea amploare astfel, este un semn clar că acolo „se întâmplă ceva necurat”, altfel de ce ai pune un astfel de nume. 

În ceea ce privește povestea din spatele festivalului, se pot observa foarte multe referințe la magie. După cum se știe, în creștinism, magia este asemuită cu adorarea diavolului, încă un „argument” de care s-au agățat cei care sunt contra festivalului. Însă, organizatorii au declarat de nenumărate ori că magia din UNTOLD este despre poveștile cunoscute din copilărie, cu „magicianul cel bun, prințese salvate prin cântec, dragoni biruiți de cavaleri și puterea lunii care luminează cărarea celor pierduți”, nu despre diavoli și ocultism. 

Tinerii care intră acolo nu au habar înspre ce se duc. Mințile le sunt luate, muzica le spală creierul necopt, îi transformă în slujitori ai celui necurat, îi face să consume droguri și băutură alcoolică peste măsură, îi îndeamnă la ură, la urâțenie, la destrăbălare nefirească. Părinți nu vă lăsați copii să se ducă spre pierzanie”, declara public un preot acum câteva zile, în toiul festivalului. 

Sunt și preoți pro UNTOLD? 

Principalii apărători ai argumentelor creștine sunt, bineînțeles, preoții și teologii, care susțin de fiecare dată că acest festival ar trebui eradicat pentru „a nu mai face cinste celui rău, că deja s-au dus destule suflete în focurile iadului”. Însă, există și clerici care sunt de altă părere.

Un preot în vârstă de 47 de ani, care slujește într-o parohie relativ mică din județul Cluj, și care dorește sa-și păstreze anonimatul, ne-a relatat părerea și experiența lui vizavi de festival.

Sunt preot de mai bine de 25 de ani, iar în tot acest timp am trecut prin nenumărate experiențe duhovnicești, care mai de care mai cutremurătoare, dar vă zic sincer că participarea la UNTOLD a fost pe departe cea mai inofensivă experiență duhovnicească la care am participat. De ce îi spun experiență duhovnicească? Pentru că m-am dus cu scopul de a-mi deschide sufletul într-un loc în care majoritatea colegilor mei n-ar păși niciodată pentru simplu fapt că sunt convinși că aici clocotește pământul de răutate și satanism. Ei bine, dragii mei, nu, nu clocotește nici pământul și nu arde nici aerul”, spune preotul ordotox.

„Am fost uluit de bucuria împărtășită de toți cei care s-au adunat acolo. Bucurie sinceră, venită din ceruri”

M-am lăsat convins de copilul meu să-l însoțesc la acest festival. Nu am fost niciodată contra acestor tipuri de adunări, dar nici nu m-am considerat vreodată fan, în plus, mă gândeam ‘ce să caute un preot acolo’. Până la urmă m-am dus. Am ajuns în fața intrării și cu mâna pe inimă vă spun că am fost uluit de bucuria împărtășită de toți cei care s-au adunat acolo. Bucurie sinceră, venită din ceruri. Am simțit că acolo toți sunt prieteni deși nu se cunosc între ei, căci toți au un scop comun, de a se simți bine alături de muzicienii pe care îi apreciază de ani de zile. Și după ce am simțit și văzut bucuria pură, m-am gândit ‘unde stă cel rău, unde e ura și diavolismu, poate mai înăuntru, că aici nu văd nimic’”, a mai spus acesta. 

Am stat apoi alături de fiul meu câteva ore prin parcul central, pe care nu l-am văzut niciodată atât de colorat și de plin de viață. Și mă tot întrebam, de unde oare, cei care nu au pășit niciodată într-un astfel de loc, au tras concluzia că aici se întâmplă lucruri necurate? Bună întrebare, nu? Oameni buni, vă spun eu, că am fost, nu se întâmplă nimic spurcat aici, iar etichetele puse de voi fără vreun pic de scrupule vin exact de acolo de unde îi acuzați pe tinerii festivalieri că promovează, din ură!”, a mai declarat preotul. 

„Ne sunt străine aceste sentimente căci suntem prea orbi să le vedem”

Mi-a spus un prieten teolog înainte să ajung la festival că se așteaptă să mă întorc cu o experiență urâtă, schimonosită de diavoli, iar astfel îi voi susține părerea pe care și-a expus-o ani de-a rândul, cu privire la acest festival. Scumpul meu, m-am întors și sunt gata să stau în fața ta și să îți spun: te-ai înșelat! Ce am văzut aici mi-ar plăcea să văd și în bisericile noastre. Tineri, zeci, sute de tineri care nu se cunosc dar se iubesc. Nici nu știi cât de mulți 'te rog frumos', 'mulțumesc', 'cu plăcere', 'scuză-mă', 'te iubesc' am auzit în câteva minute în cadrul festivalului. Când auzi în biserică atâta 'te iubesc', când? Ce eu nu am auzit de mult, dragul meu, și mi-e dor, și mi-ar plăcea să stau cu tinerii bisericii noastre și să împărtășesc asta cu ei. Problema e că noi nu le vedem, aceste mici bucurii, aceste mici sentimente pe care ei le simt și le îmbrățișează, nouă ne sunt străine și nu le vedem, căci suntem prea orbi”, a mai declarat preotul. 

„UNTOLD este despre bucurie, prietenie, unitate și incluziune”

După această experiență, dragii mei colegi, preoți, teologi, vă spun din suflet: nu mai judecați! Călcați pe pământul pe care îl credeți de lavă și veți vedea că acolo răsar flori, respirați aerul pe care îl credeți de foc și veți vedea că e răcoros, lăsați ura deoparte, căci uscături sunt peste tot, dar noi trebuie să vedem frumosul și să-l înmulțim, nu să ne concentrăm doar pe urât. Vă rog, data viitoare când vreți să mai spuneți o răutate despre copiii frumoși care merg la UNTOLD, tăceți! Mergeți, apoi, și vedeți că UNTOLD este despre bucurie, prietenie, unitate și incluziune”, a încheiat preotul. 


Comentarii Facebook