Anatomia UMF, clădire emblematică a Clujului, va fi reabilitată cu 11 mil. de euro! Anca Buzoianu: „E nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea noastră”
Clădirea Anatomie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca va fi modernizată prin intermediul Programului Regional Nord-Vest, în următorii cinci ani, cu 11 milioane de euro! Institutul „Anatomia” este prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, încă de la înființarea sa, în 1888.
„Clădirea Anatomie este o clădire încărcată de istorie, este nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea noastră. Pentru fiecare dintre studenții noștri este începutul, este primul contact al viitorilor medici cu lucrările practice de anatomie, de disecție, care deschid anul I. Este apoi în anul III clădirea cea mai stresantă pentru studenți pentru că aici susțin în anul III cele mai grele examene din facultatea de Medicină, este clădirea unde învață anatomie patologică, esențială pentru formarea și cariera medicală. Clădirea Anatomie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este, așadar, un edificiu cu o istorie de peste 120 de ani și va fi modernizată prin intermediul Programului Regional Nord-Vest, în următorii cinci ani”, a transmis Anca Buzoianu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Contractul semnat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca asigură o finanțare în valoare de peste 11 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Modernizare și reabilitare structură educațională, Clădire Anatomie, Str. Clinicilor nr. 3-5, Cluj-Napoca”.
Proiectul a fost demarat la data de 1 februarie 2023 și se estimează că lucrările de renovare vor fi finalizate până în 2029. Investiția va contribui și la la dezvoltarea capacității infrastructurii de educație a UMF Cluj, prin crearea a 727 de locuri în săli de curs și laboratoare, în beneficiul a 3.999 studenți.
În prezent, clădirea Anatomie este utilizată de studenții de la toate cele trei facultăți din cadrul universității: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Farmacie.
„În prezent, există 566 de locuri destinate activității studenților, urmând ca, după procesul de modernizare, numărul locurilor în săli să crească la 727 în întreaga clădire, pe toate cele trei nivele (subsol, parter, etaj) în amfiteatre, laboratoare, săli pentru lucrări practice și săli pentru autopsii”, a mai punctat rectorul UMF.
Intervențiile generale la clădire vor urmări principii stricte de restaurare prin utilizarea materialelor compatibile cu cele originale și prin menținerea sistemului structural și a conceptului funcțional original. Astfel, se va pune accent pe conservarea și punerea în valoare a materialului original, respectând recomandările specialiștilor în domeniul restaurării monumentelor istorice.
Anatomia de la UMF Cluj - o clădire emblematică a Clujului
Institutul „Anatomia” este prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, încă de la înființarea sa, în 1888.
În octombrie 1872 a fost întemeiată Universitatea Regală Maghiară din Cluj (din 1881, Universitatea Francisc Iosif) având în componență patru facultăți: Drept și Științe de Stat, Medicină, Filosofie, Litere și Istorie, Matematică și Științe Naturale.
Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, pe terenul pus la dispoziția universității de către Societatea Muzeului Ardelean care, la rândul său, l-a primit de la contele Imre Mikó, a fost ridicat ansamblul de clădiri reprezentative ale Facultății de Medicină. Acesta a fost conceput în sistem pavilionar, având o suprafață de aproximativ 10 mii de metri pătrați.
Prima etapă a construcției datează din perioada 1886-1888, când au fost realizate clădirile Institutelor de Anatomie, Anatomie Patologică și Medicină Legală (Pavilionul Anatomia) și clădirea Institutelor de Fiziologie și Igienă.
Inaugurat în 1888, Pavilionul Anatomia a fost proiectat de arhitectul Hauszmann Alajos, profesor la Universitatea Tehnică din Budapesta. Clădirea, în formă de H, are trei niveluri: subsol, parter și etaj.
Pavilionul Anatomia a fost construit în stil neo-renascentist, placat integral cu cărămidă aparentă, decorațiile (soclu, brâuri, cornișă, ancadramente și portaluri) fiind confecționate din calcar. Avea o suprafață de peste 1.400 m2 și un parc propriu de aproximativ 6000 m2. În anii care au urmat celui de Al Doilea Război Mondial, s-a realizat o extindere a clădirii care astăzi adăpostește Institutul de Medicină Legală.
„Importanța acestui edificiu, care este înscris în lista Monumentelor Istorice din anul 2015 și este deosebit de valoros pentru învățământul medical clujean, ne-a determinat să facem toate demersurile pentru a păstra, renova și moderniza clădirea Anatomie”, a încheiat rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu.
2 Comentarii
Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România,… Citeste mai departe
Hotelul Melody a fost cumpărat de Univ Sapiența cu 5,6 milioane euro, bani de la guvernul maghiar. Reparatul a mai costat un milion.
Rectorița se pricepe la bișniță, o fi învățat de la soț.