Duminica 22 Decembrie

ANCHETA după ce Simona Bernat, lectorul UBB Cluj, a murit pentru că nimeni nu a spart ușa apartamentului

 

Secretarul de stat, Raed Arafat, a anunţat că toate serviciile de ambulanță din țară au primit o circulară cu proceduri ce trebuie luate, după cazul lectorului UBB Cluj, care a murit pentru că nimeni nu a spart ușa apartamentului.

 

S-a pregătit o circulară care insistă pe anumite aspecte şi care se va trimite astăzi (n.r. - marţi) la toate serviciile de ambulanţă, inclusiv SMURD, pentru ca toţi cei care nu au procedura clară să revizuiască modul în care lucrează când apelantul este acelaşi cu pacientul şi este singur acasă”, a afirmat Arafat.

 

El a spus că dispecerul trebuie să-i spună apelantului, în cazul în care acesta este singur acasă, să lase uşa descuiată. De asemenea, dacă persoana se simte rău, dispecerul trebuie să țină legătura cu aceasta. 

 

Dacă echipajul de pe ambulanţă a ajuns la pacient și ușa este închisă, trebuie luată legătura cu vecinii, pentru că este posibil ca aceştia să aibă o cheie sau un număr de telefon al unui membru al familiei.

 

Varianta finală este spargerea ușii, de către pompieri.

 

Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a declarat că s-a demarat o anchetă.

 

Constituim o comisie de cercetare a acestui caz iar aceasta îşi va începe activitatea de miercuri, urmând să primim toate informaţiile de la STS, de la SAJ Cluj şi de la ISU Cluj. Cercetarea nu o facem pentru a găsi vinovaţi, ci şi pentru corectarea unor lucruri care nu au fost prevăzute. Procedurile, prin legislaţie, au aşa numita revizie, în funcţie de riscuri. La finalul cercetării va trebui să corectăm ceea ce nu am prevăzut la riscuri şi să schimbăm procedurile existente de intervenţie ale Ambulanţei şi SMURD, pentru a nu se mai înregistra cazuri de deces ale pacienţilor. Schimbarea procedurilor va fi la nivel naţional, nu va fi vizat doar Clujul, şi vor trebui respectate de toţi cei care participă la o activitate de intervenţie. Rezultatele cercetării ar putea duce şi la modificări legislative”, a spus Dorina Duma, fosta directoare a DSP Cluj.

 

Poliţia Cluj face la rândul ei o anchetă.

 

Directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, Horia Simu, a explicat ce s-a întâmplat după ce femeia a sunat la 112, în 9 august.

 

Duminica trecută s-a primit un telefon la 112 din partea unei femei care a solicita o ambulanţă pentru dispnee, adică lipsă de aer. Echipajul de la Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să intre în apartament, a încercat clanţa, au sunat la nunărul de telefon de pe care se sunase la 112 ascultând la uşă şi nu au auzit nimic. Au mai aşteptat în zonă 15 minute după care au plecat raportând că e vorba despre un pacient negăsit. Legal atât puteam face, dar vom cerceta modul de intervenţie la acest caz, vrea să aud înregistrările de la 112 şi vom cere note explicative de la medicul coordonator şi de la echipajul care a intervenit la solicitare”, a spus Horia Simu.

 

Directorul Serviciului de Ambulanță Cluj spune că medicii nu pot sparge usa. ”Cine îşi asumă aşa ceva? Ar trebui ca persoanele singure să aibă un număr al unei rude, iar dacă sună la 112, să existe în baza de date şi numărul acesteia, pentru verificare”, a mai spus Simu.

 

Simona Bernat, lectorul UBB Cluj, care a murit pentru că nimeni nu a spart ușa apartamentului

 

Lectorul UBB Cluj, Simona Bernat, a fost găsit decedat, în casă, după 5 zile de la apelul făcut la 112.

Comentarii Facebook