Duminica 22 Decembrie

Andrei Marga explica cum ar trebui sa arate viitorul rector al UBB Cluj


Rectorul Universitatii Babes-Bolyai a facut o caracterizare a viitorului lider al Universitatii: un bun administrator, cu o pregatire solida, dedicat institutiei si capabil sa invete.

 

Marga sustine ca UBB Cluj ar putea fi prima universitate din Romania care sa fie inclusa in Shanghai 500, topul celor mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume. In acest sesn, viiorul rector trebuie sa asigure finantarea universitatii si dezvoltarea ei.

 

Pentru functia de rector s-au inscris in lupta cinci candidati: au facut acest lucru cinci profesori universitari: Academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Prof. univ.dr. Daniel-Ovidiu David, Prof. univ. dr. Decebal-Radu Ciurhea, Prof. univ. dr. Cristina Ciumas si Prof. univ. dr. Eniko Vincze.

 

Cinci candidaturi pentru sefia UBB Cluj! Vezi cine sunt si ce proiecte au

 

Citeste mai mesajul rectorului:

 

"Foarte multi oameni, din tara si din strainatate, ma intreaba despre viitorul rector al Universitatii Babes-Bolyai. Dupa patru mandate de exercitare a functiei, ce au schimbat fundamental institutia – care a atins maxima dezvoltare in istoria ei prin facultatile, specializarile, liniile de studiu, programele internationale, anvergura infrastructurii, veniturile personalului, calitatea vietii studentesti, recunoasterea internationala, prezenta in sistemul european etc. – raspund intrebarii prin evocarea problemelor majore ce se vor intampina in urmatorii ani si conturarea portretului de rector adecvat.

In urmatorii patru ani Universitatea Babes-Bolyai va avea  de infruntat probleme neobisnuit de  dificile. Este vorba de:  asigurarea finantarii in conditiile in care Romania va avea dificultati economice mari; reorganizarea studiilor in epoca post-Bologna; orientarea cercetarii stiintifice spre descoperiri si creatie si intrarea in Shanghai 500; ameliorarea premiselor materiale ale vietii studentilor; angajarea de personal si sporirea veniturilor personalului didactic; dezvoltarea structurii multiculturale;  consolidarea colegiilor universitare (extensiilor) din teritoriu; consolidarea structurii comprehensive (stiinte ale naturii, stiinte economice, stiinte sociale, stiinte tehnice, stiinte juridice, teologie, teatru); extinderea interactiunii cu mediul economic, social si cultural; continuarea prezentei Universitatii in prim planul sistemului universitar european; prezenta Universitatii Babes-Bolyai cu contributii in literatura internationala.

Cine va putea acoperi evantaiul acestor probleme majore? Evident, o persoana cu experienta administrativa, solid pregatita in specialitatea sa, dedicata institutiei si capabila sa invete, care nu are la activ masuri care au malformat universitatile sau actiuni defavorabile tarii, persoana care a ramas onesta si neinstrumentata de grupuri, persoana care abordeaza cu sensibilitate si civism problemele institutiei si ale comunitatii. Ar fi mai bine ca rectorul viitor sa fi fost ales in cariera sa macar o data ca sef de catedra (departament), decan sau prorector. Sa detaliez cateva trasaturi.

Dificultatile financiare vor marca in anii urmatori Romania, incat viitorul rector va trebui sa stie cum se genereaza resurse financiare (nu doar cum se redistribuie acestea!). Redistributia va trebui sa foloseasca criterii, altfel nu va avea ce bani sa imparta. Universitatea Babes-Bolyai este o institutie complexa, care nu se poate administra prin delegarea deciziilor. Rectorul insusi trebuie sa se implice in administratie si generarea de resurse. Altfel, veniturile  personalului si finantarea studentilor vor fi periclitate.

Universitatea Babes-Bolyai este, in 2011, prima universitate din Romania care a fost luata in considerare pentru intrarea in Shanghai 500. Ocazia istorica trebuie folosita prin intensificarea cercetarii stiintifice din departamente si institute. Trebuie, insa, parasita cercetarea triviala, ca scop in sine, care a proliferat in Romania in 2008-2012, ca urmare a schilodirii criteriilor de evaluare. Rectorul trebuie sa stie sa promoveze o politica a cercetarii orientata spre descoperire si inovatie.
Acoperirea cu personal a posturilor didactice a devenit problema ca urmare a blocarii de catre guvern a concursurilor din 2009 incoace si a eliminarii de profesori de varf prin legea din 2011. Viitorul rector trebuie sa stie sa reuneasca resurse materiale si umane pentru a reface structura didactica.

Se observa ca unii propun abolirea organizarii multiculturale. Interculturalitatea da rezultate doar pe fondul multiculturalitatii. Cred ca viitorul rector are a-si asuma proiectul multicultural, initiat in 1995, ca o reusita istorica recunoscuta in lume a Universitatii Babes-Bolyai.

Universitatea noastra a construit dupa 1997 cea mai extinsa retea de colegii universitare din Romania. Colegiile (extensiile) vor trebui sprijinite pentru consolidarea prin autonomie. Viitorul rector trebuie sa le cunoasca bine si sa le orienteze spre dezvoltare in folosul comunitatilor locale si al tarii.

Se mai observa ca unii au luat parte la deciziile politicii universitare paguboase din Romania ultimilor ani. intelegerea de catre ei a culturii (religie, filozofie, politica, drept etc.) are lacune izbitoare si a avut urmari nefaste. Nu este nevoie de intrarea in cercuri oculte si destabilizatoare, care au trezit deja reactia unor tari. Nu au rost ocupari de functii prin apel la serviciile secrete (ce au alta menire, desigur), din tara si din afara. Noul rector trebuie sa nu aiba la activ masuri de desfigurare a vietii universitare, sa aiba o abordare culturala fireasca si sa se sustina doar prin valoarea sa profesionala, manageriala si civica.
Interactiunea cu mediul economic, social, cultural inconjurator este vitala pentru orice universitate. Dar aceasta nu inseamna aservirea fata de firme, mai ales atunci cand se incerca manevrarea intelectualilor, in dauna intereselor Romaniei. Rectorul trebuie sa nu fi fost subordonatul vreunei firme din acea categorie si nici avocatul ei.

Universitatea Babes-Bolyai a asigurat, in mandatele mentionate, cele mai mari venituri din tara pentru personalul performant (in atragerea de studenti, cercetare stiintifica cu impact tehnologic etc.) si cele mai largi oportunitati si suporturi pentru studenti. Noul rector trebuie sa aiba priceperea pastrarii acestui nivel.

Universitatea noastra a ajuns, in 1993-2012, la cea mai dezvoltata si moderna infrastructura. Unii promit, deja, instrainarea de cladiri, de  spatii etc. Rectorul trebuie sa fie primul gospodar al institutiei si sa-i protejeze patrimoniul.


Universitatea noastra a ajuns centru de reflectie si idei recunoscut international (prin volumele de reflectie si cercetare universitara pe care le-a produs din 1993 incoace). Rectorul Universitatii Babes-Bolyai a fost cel mai ales rector din Romania in organisme internationale, in 1993-2012. Noul rector are de coordonat pastrarea pozitiei Universitatii Babes-Bolyai de centru de reflectie si de generare de idei noi de valoare internationala.
in confuzia valorilor din Romania actuala, cand criza se resimte pana si in impiedicarea multor personalitati reale sa candideze, iar confuziile conceptuale in mentalitatea raspandita sunt evidente (de pilda, confuzia intre universitate si asociatia civica, intre rector si presedintele de sedinta, intre opinii si cultura institutionala, intre publicatie si contributie stiintifica etc.), este nevoie, ca rector, de o persoana onesta,  care conteaza prin inteligenta si valoarea  morala si profesionala, pe care le imprima functiei".

Comentarii Facebook