Vineri 22 Noiembrie

Aquaparkul din Gheorgheni, de lângă Baza Sportivă, nu mai este sigur. Se caută altă locație


Anunțat cu surle și trâmbițe, Aquaparkul din Gheorgheni, de lângă Baza Sportivă construită din fonduri guvernamentale, nu mai este sigur că va fi construit pe acea locație.

În 5 martie, aleșii locali PNL au votat în unanimitate studiul de fezabilitate pentru Aquaparkul din Gheorgheni, în ciuda reclamațiilor locatarilor din zonă care au spus că va fi gălăgie și aglomerație.

La ședința Consiliului Local au fost circa 10 - 12 oameni care au luat cuvântul și au criticat modul în care este amplasat acest Aquapark, la 50 de metri de cartierul Armatei și la 180 de metri de blocurile de pe strada Galați. Locatarii au precizat că nu se opun construcției, dar că ar fi vrut să fie întrebați din timp pentru a-și putea spune părerea. Ei au cerut ca măcar construția să fie mutată în altă parte, pe un alt teren, reclamând faptul că zona va fi sufocată de trafic și oameni.

Primarul Emil Boc s-a apărat atunci și a spus că din cele 12 hectare numai 2 hectare vor fi ocupate de clădirile aquaparkului și că în rest vor fi zone publice cu verdeață. ”Alt spațiu pentru amplasarea acestui Aquapark nu avem. Acesta este singurul teren pe care Primăria îl deține”, a spus Emil Boc, atunci, iar acum caută un alt spațiu.

Emil Boc a declarat acum că oricum accesul la Aquapark nu ar fi urmat să fie făcut prin Gheorgheni, cu pe un alt drum, care va face legătura cu centura metropolitană, centură care nicimăcar schițată de arhitecți nu este. Pentru centura metropolitană acum se face studiul de fezabilitate, iar apoi Ministerul Transportulor va face licitația și tot drumul va trebuie terminat în timp record, până la finele anului 2021, altfel se pierd banii europeni.

Primarul Emil Boc s-a prins de acest lucru și acum va organiza un concurs de soluții pentru amenajarea Parcului de Est 46,19 hectare, din Becaș, iar proiectanții vor trebui să aibă o propunere cu Aquapark și fără Aquapark.

Întrebarea este de ce a mai fost nevoie de cheltuirea banilor publici pe un studiu de fezabilitate, realizat de o firmă privată, care acum este aruncat la gunoi, după numai 3 luni?

Vezi AICI dezbaterea publică din cadrul Consiliului Local, la finalul căreia aleșii PNL au votat studiul și realizarea Aquaparkului, ce-i drept înainte de alegerile europarlamentare, pierdute la Cluj de PNL.

Ba mai mult, Emil Boc, după acest vot spunea că pensionarii vor intra gratuit la viitorul Aquapark.

Terenul de la pepinierea Becaș are 16 hectare, iar pe 12 se discuta construirea unui Aquapark, iar pe restul de 4 hectare o bază sportivă de fotbal.

Partea care ține de realizarea Aqua Park-ului presupune costuri mult mai mari, care pot ajunge 30 milioane euro. Proiectul cuprinde două zone de bazine, la interior și exterior, cu cel puțin două bazine de dimensiuni mari, variate tobogane, spa, spațiu pentru copii cu bazine adaptate pentru cei de vârste mici, locuri de joacă special amenajate etc. Viziunea preliminară a municipalității este să realizăm acest proiect în parteneriat cu o firmă privată, care să fie selecționată în baza procedurilor de achiziție publică, municipalitatea urmând să concesioneze terenul stabilit către firma privată selectată transparent.

Astfel, următorii pași necesari în vederea construirii acestor două obiective de infrastructură în zona Bazei sportive Gheorgheni sunt realizarea unor studii (fezabilitate, oportunitate) și a unui masterplan, în baza cărora autoritatea locală să poată realiza parteneriatul cu un investitor pregătit să dezvolte proiectul pentru Aqua Park. Cred că este un proiect pe care mulți clujeni îl așteaptă și mulțumesc Consiliului Local pentru susținerea acestei prime etape în realizarea investiției”, se arăta în propunere.

Al doilea proiect, aquapark-ul, cu o suprafață de 12,5 hectare, va cuprinde 3 zone: o zonă cu 800 de locuri de parcare desfășurată pe 3 hectare, o zonă cu bazine acoperite și o zonă amenajată în aer liber cu spații pentru copii între 3 și 7 ani și minim 5 tobogane cu o înălțime cuprinsă între 14 și 17 m.

Spațiile acoperite vor adăposti zone de înfrumusețare, healthcare, spa, masaj, recreere și tobogane deschise pe toate durata anului. Valoarea estimată a bazei sportive este de 2 milioane de euro, iar a aquapark-ului de 30 milioane de euro”, explica în luna februarie viceprimarul Dan Tarcea.

Comentarii Facebook