Arhitectul clujean, Șerban Țigănaș, despre specula și haosul din sectorul imobiliar: „Mulți oameni fac sacrificii URIAȘE pentru a-și asigura locuință”
Piața imobiliară din România cunoaște în această perioadă o stagnare relativă a prețurilor medii ale locuințelor, respectiv o stagnare a activității de creditare imobiliară, pe fondul creșterii accentuate a dobânzilor la creditele imobiliare în ultimele 12 luni. Dezvoltarea imobiliară din România este marcată de dezechilibre profunde, de mizele mari din punct de vedere financiar puse în joc, de speculă și prețuri duse la limita suportabilității, spune Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.
„Există un dezechilibru total în ceea ce înseamnă dezvoltarea imobiliară în România în general și în Capitală în mod special, pentru că sunt mize mari. Aceste afaceri imobiliare sunt extraordinar de profitabile și asta le face extrem de speculative. Termenul de speculație imobiliară este real și nu are neapărat conotație negativă, deși în majoritatea cazurilor da: există speculă, care lasă loc și unor probleme de corupție, de încadrare a terenurilor în anumite reguli de construire care permit randamente mai mari. Se joacă foarte tare pentru că totul este pe bani”, a declarat Țigănaș la la Maratonul Imobiliar organizat de PROFIT NEWS TV.
Proiecte speculative și de calitate redusă au fost construite în toate orașele din România cu dezvoltare imobiliară intensă, astfel că dezvoltatorii au fixat prețurile la nivelul maxim pentru care există cerere.
„Și atunci apare această problemă – unde sunt locuințele accesibile? Cine se ocupă de piața locuințelor accesibile, orientată către cei care nu au posibilitatea să cumpere? (...) Locuințele sociale sunt aproape inexistente, deși statul ar trebui să fie un mare investitor, iar administrațiile publice locale active. Piața este dezechilibrată și se duce către cei cu posibilități. Mulți oameni rămân pe dinafară sau fac mari sacrificii uriașe pentru a-și putea asigura locuința”, spune conf. dr. arhitect Șerban Țigănaș.
„Se construiește foarte mult, orientat spre cantitate, profitând de incultura clientului”
„În general se construiește foarte mult, orientat spre cantitate, profitând de incultura clientului sau cumpărătorului în ceea ce privește locuirea de calitate. Și se vinde de pe hârtie, adică se fac contracte pentru ceea ce nu există, ceea ce este foarte discutabil, mai ales că promisiunile nu se îndeplinesc în foarte multe cazuri”, descrie Țigănaș un alt fenomen care afectează negativ piața rezidențială din România.
Ca o soluție care să rezolve parțial problema, el propune ca reglementările să nu mai vizeze doar aspectele cantitative – cât poate construi un dezvoltator pe un anumit teren – ci și o anumită ordine a lucrărilor, în sensul ca mai întâi să fie dezvoltate străzile și întreaga infrastructură din zona respectivă și abia după aceea și locuințele, nu invers, potrivit profit.ro.
13 Comentarii
virgulele din titlu ****reaza ca *****as e singurul arhitect din Cluj; fiind stiridecluj.ro, nu ma mir
Extravilan și mai mult pășune, domnilor. Dar ce contează când se marchează și Jean boxează ::)))
iar a aparut soldoveanul infractor pe nume *****as....dotat de secu cu tidula de arhitect...el fiind un impostor ordinar....in loc sa fie la parnaie pe viata pentru tunurile imobiliare date si fraudarea unui contract din bani europeni in favoarea diferit srl....el da sfaturi...spurcaciune soldoveana...
Ingrozitor ce se petrece la Cluj 5 stele si cred ca e afectat si Florestiul de ceva aglomeratie in constructii. Domnule arhitect, ia exemplu de la colegii din Strasburg: strazi trase drept, scuar de tramvai in mijloc, maxim 3 nivele la periferie, locuri de casa de 1000 mp pentru fiecare familie. Daca nici la Cluj nu puteti face asa ceva, apai Doamne… Citeste mai departe
De 2 saptamani sapa fundatie pentru bloc fara autorizatie capat strada bibescu. Cine i si permite.? Angajati din primarie, nu i controleaza urbanismu. Dupa ce gata,vand, dau banu sau apt gratis la boc sau partid si il intabuleaza. Utecistu ii pazeste, n ai unde sa i reclami
Domnule Decan, daca-ti foloseai influenta in fazele de proiecte, daca devoalai mafia inca de la inceput, macar asa cum o faci acum, cu jumate de gura, poate lumea s-ar fi trezit din visele smarto-galactice si nu s-ar fi ajuns la situatia asta groaznica. Poate si Piticul mocanesc era mai circumspect in dictatoriala lui multi pricepere si ramanea la agricultura… Citeste mai departe
as fi curios daca s-ar publica si o lista cu proiectele lui din zona clujului sa vedem in ce ghetouri a proietat, am fi surprinsi sa aflam ca o parte dintre cladirile la care se refera poarta semnatura firmei lui....dar na, acuma urlam ca a devenit un ghetou, dar oare cine a aprobat acest ghetou....
"În general se construiește foarte mult, orientat spre cantitate, profitând de incultura clientului" - asta sigur e decan, nu un analfabet functional? Cand nu iti permiti nici o garsoniera din 1970, ca costa cat 5 masini noi, poti sa fii cel mai culturat om din lume, tot 11 metri patra o sa-ti cumperi.
b(p)ula imobiliara merge bine fiindca guvernul printeaza prea multi bani pentru subventii, si tine dobanda cu 10% mai mica decat inflatia, si impozitul pe locuinta aproape zero. Cumperi locuinta si o tii goala sa nu-ti confiste statul banii prin inflatie.
Ar trebui toti bagati la puscarie inclusiv stimabilul, toti prietenii lui, arhitectii clujului impreuna cu toti din facultate. Pai cum ati permis ba sa transformati orasul in ghetou, permis creearea ghetoului Floresti, Baciu, Razoare (!!!!!), DonathPark(!!), BunaZiua, Borhanci, Muresan Sud, Europa cu 0 ZERO: cai de acces, parcuri, scoli, gradinite.… Citeste mai departe
Statul a girat caritasuri, jocuri de spoliat piramidale, cel mai mult Caritasul Clujean, darămite n-a gestiona caritasuri imobiliare.
Statul, cum e azi, peste tot în lume, nu este în slujba oamenilor ci în mâna și slujba cîtorva ce conduc din umbră.
Cu toată stima, dottore, cred ca va referiți la drumurile ce trebuiesc făcute de primarii pe pășunile și extravilanele băgate de voi construibile și date mafiei imobiliare când pe alții ii blocați in intravilane sau care au HCL -URI de urbanizare in intravilan ca sa-și facă mendrele cei din extravilane. Deci, primăria sa facă drumuri in intravilane… Citeste mai departe
Vb cu cei din tagma ta, cât ceri pt un proiect, de fapt un pătrat, dreptunghi sau 2 triunghiuri suprapuse ieșind balcoane cu colturi?
C-apoi îți continui de ce prețurile sunt atât de mari. Pt ca ceri pt o un imobil de 500 mp 40000 euro.Și aia fara factura , mulți dintre colegi. Și nu va vede nimeni la șantier decât o data la luna…
… Citeste mai departe