Duminica 22 Decembrie

ARMAGHEDON la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Cluj. Șeful Grigore Avram a fost suspendat din funcție

 

Inspectorul șef al Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Cluj, Grigore Avram, a fost suspendat din funcție. Un ARMAGHEDON trimis pe adresa redacției dezvăluie neregulile și dezastrul din cadrul Inspectoratului.

 

Avram ar fi fost suspendat în urma unui comtrol, care a dezvăluit o serie de neregili la ITRSV Cluj.

 

Pe principiul mioritic aplicat dupa decembrie 1989, in care au fost pusi lupii de paza la stana “padurilor”, la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ce nume pompos pentru o institutie formata din maxim 50 de persoane, care trebuie sa asigure supravegherea modului de exploatarea a patrimoniului silvic din judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Maramures, care cuprinde peste 800.000 ha) s-a constituit un ,,comando” de defrisare a padurilor (format din Grigore Avram - inspector-sef, Radu Bodin - sef compartiment control si Danut Ghiran- sef compartiment avizare), care nu utilizeaza insa topoare, fierastraie etc., ci coruptia pentru a-si satisface ,,clientii”, in schimbul obtinerii de foloase materiale.

 

Nu intamplator conform studiului realizat de ”GREENPEACE”, in perioada 2000 – 2011, la nivel national, judete precum Cluj si Maramures se afla pe ,,onorabilele” locuri 4 si 5 in topul judetelor celor mai afectate de defrisari.

 

Situatia in cauza s-a perpetuat de prin anul 2005, cand Grigore Avram a ,,rasarit” de nicaieri pe functia de inspector-sef adjunct al institutiei, fiind desemnat coordonator direct al activitatii de control silvic. Ulterior, in anul 2009 a fost avansat pe postul de inspector – sef, dar a preluat si prerogativele de control, desi acestea i se cuveneau adjunctului Bungau Teodor.

Odata vazut sef, Grigore Avram si-a numit, fara respectarea reglementarilor in materie (organizarea de concursuri), persoanele apropiate in functiile de sefi de compartimente. Astfel, Radu Bodin (pentru ,,experienta” dobandita la varsta de 26 ani in domeniul slugarniciei fata de sef) a fost instalat sef al compartimentului de control, iar Danut Ghiran la cel de avizare.

Dintre cei 3 se desprinde clar Danut Ghiran, care a creat un mecanism prin care obtine beneficii materiale de la solicitantii de avize sau acorduri ale institutiei, in contextul amanarii intentionate a emiterii documentelor.

 

Ghiran se ocupa direct de solutionarea cererilor de autorizare adresate institutiei, majoritatea acestora nefiind repartizate angajatilor din cadrul biroului specializat. Ca un bun manager, domnu’ sef de compartiment preia personal cererile de la secretariatul institutiei, le triaza si le propune spre aprobare inspectorului-sef numai pe cele care se incadreaza in criteriile P.C.R. (pile, cunostinte, relatii).

 

Pe de alta parte, boss-ul Ghiran invita la sediul ITRSV Cluj pe reprezentantii entitatilor care urmeaza sa-si autorizeze diverse activitati, in majoritatea cazurilor insistand ca acestia sa-l contacteze in prealabil, ca nu cumva sa nu fie bine ,,consultati” de ceilalti angajati. In cadrul consultatiilor, acesta le da de inteles ca un document (chiar refacut dupa placul sefului compartimentului avizare) nu e pe deplin ok, daca nu e ,,condimentat” si cu alte documente mai mici de culoare rosie, visinie sau verde sau macar care au inscriptionate chipurile lui Lucian Blaga, Ion Luca – Caragiale etc.

De altfel, o consultatie la Ghiran se deruleaza intocmai ca la medic, doar ca tarifele pentru eliberarea de avize/acorduri sunt mult mai mari, costul unei ,,operatii pe codru deschis” variind intre 500 lei – 1000 lei.

 

Nu e de mirare ca padurile sunt rase, deoarece in schimbul unor astfel de tarife, GHIRAN aproba ilegal scoateri din patrimoniul silvic sau acte de punere in valoare, neefectuand verificarile documentatiilor din teren. Astfel, pentru o mica cotizatie, cei interesati pot sa exploateze suprafete mult mai mari de padure, fiind acoperiti de documentele indelung studiate si verificate de Danut Ghiran.

 

De cand a fost instalat sef, Danut Ghiran a reusit sa-si dezvolte afacerile ,,imobiliare” in progresie geometrica, detinand doua apartamente in Cluj-Napoca, un apartament in Zalau si o casa in constructie in Fizesu Gherlii.

 

Referitor la ceilalti doi decizionali, prin targ circula vorba ca efectueaza controale doar de dragul justificarii salariului. Astfel, in cadrul tematicilor sunt vizate doar entitati (firme, primarii, ocoale silvice, persoane fizice etc.) care nu cotizeaza la fondul ,,solidaritatea padurii in fata taierii” condus de Avram si Bodin. Iar daca se intampla sa fie identificate defrisari/transporturi ilegale etc. acestea se pot musamaliza, fie prin neinaintarea rapoartelor de control catre organele in drept, fie prin aplicarea unor simbolice avertismente, desigur daca persoanele prinse contribuie la fondul mentionat.

 

Elocvent cu privire la ineficienta celor de la ITRSV Cluj  responsabili pe partea de control (Avram si Bodin) este faptul ca din 2005, la nivelul judetului Cluj nu a fost condamnata nicio persoana (ce sa mai vorbim de vreo firma) pentru infractiuni de exploatare ilegala a patrimoniului silvic sau activitati ilegale conexe. Asta desi, conform codului Silvic, orice taiere, ocupare a unui teren forestier, sau furtul de arbori avand o valoare de minim 350 lei (cel putin de 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa, adica circa 70 lei) constituie infractiune penala. 

In contextul celor mentionate, nu e de mirare ca potrivit studiului ,,GREENPEACE” dispar din patrimoniul forestier circa 28.000 ha pe an, dar, evident, nu e nimeni responsabil”.

 

Comentarii Facebook