Duminica 22 Decembrie

Asociația condusă de un clujean a dus la MARE 36 de tineri cu suferinţă renală cronică! - FOTO

 

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”, condusă de un clujean cu suflet, Emanuel Ungureanu, a dus și în acest an, în tabără la Marea Neagră, 36 de copii care suferă de insuficiență renală cronică. Tabăra ”Zâmbet de Copil” este la cea de-a noua ediție.

 

Totul s-a făcut cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta, TSE Development Romania SRL, parte a grupul britanic Betfair LTD, și Fresenius Medical Care Romania. Tabăra este organizată în perioada 21.07 - 28.07 2013 pentru 36 de copii şi tineri care suferă de insuficienţă renală cronică tratată prin hemodializă, sau transplant renal care provin din 12 centre de dializă de pe teritoriul României. 

 

Copiii sunt cazați la Hotelul Tomis din Mamaia și se simt extraordinar. ”Suntem pentru al optulea an consecutiv în același hotel, unde angajații se poartă așa cum ar trebui să o facă toată lumea. Cu foarte multă grijă”, a declarat Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta, organizatorul taberei.

 

Tinerii cu probleme grave de sănătate de care ne ocupăm de peste 10 ani nu îşi pot lua vacanţă de la boală în mod real niciodată, însă cu sprijinul unor oameni sufletiști ca Emil Boc sau Anna Horvath, alături de consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca, pot pentru câteva zile să se bucure de un tratament special prin combinaţia între grija plină de dragoste a unui centru de tratament modern unde li se asigură dializa de care depind pentru supravieţuire şi condiţii de recreere deoasebite menite să îi facă să uite pentru câteva zile de boală.

 

Acest proiect unic la nivel național  implică  un efort de organizare extrem de laborios  şi nevoia de suport financiar major.

 

Cadoul extraordinar pentru acești tineri suferinzi venit din partea comunităţii clujene prin autorităţile locale şi cu implicarea deosebita a unor oameni de afaceri generoși ca, Arpad Paszkany, Lucia Morariu, Călin Bohuș, Susan Daniel, Silviu Ganea este un lucru demn de tot respectul şi aprecierea”, a explicat Emanuel Ungureanu președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta, organizatorul taberei.

 

Şedinţele de dializă vor fi efectuate prin bunăvoinţa centrelor Fresenius Nephrocare Mamaia, International Health Care Systems Constanța și a Centrului de Hemodializă  Fresenius din cadrul Spitalului Judetean Constanța, unde copii si tinerii vor efectua trei ședințe de dializă pe perioada taberei.

 

Mă lupt cu o boală cumplită de peste 20 de ani. Sunt țintuită într-un scaun cu rotile de 6 ani, aștept tabăra ca o ”gură de oxigen” din care extrag puțin câte puțin să îmi ajungă tot anul. Din păcate din șapte zile de vacanță, trei zile le petrecem la dializă. Nu avem ce face, fără dializă am muri.

 

Oricum se fac eforturi foarte mari să venim an de an, centrele de dializă din Mamaia și Constanța, medicii, asistentele de aici fac sacrificii mari de îngrijire în perioada aceasta ca să putem să ne bucurăm cât mai mult de vacanța asta chinuită”, ne-a spus Delia Grădinaru, din Oțelu Roșu, care este dependentă de un aparat de  dializă de peste 15 ani.

 

 

În tabăra ”Zâmbet de Copil” au venit și tineri care au avut șansa să se bucure de un transplant renal funcțional. 

 

Sunt pentru prima dată la mare, în tabăra ”Zâmbet de Copil” cu această ”familie”, am fost ”adoptat” imediat de acest grup extrem de eterogen, sunt aici, la mare, copii de 14 ani dar și tineri de 30 de ani ca mine, avem preocupări diferite, dar aspirații comune mai ales în ce privește starea de sănătate. 

 

M-am bucurat să o întalnesc pe Paula din Mahmudia, care urmează cursurile la Facultatea de Asistență Socială la Cluj de 2 ani, am înțeles că ia și bursă de merit. Am avut bucuria să o cunosc și pe colega ei de cameră la cămin, Alexandra Ștef din Baia Sprie, care are transplant renal ca mine, despre ea am aflat că este studentă la Facultatea de Bilogie, tot în Cluj.

 

M-am hotărât și eu să le urmez exemplu și să merg la facultate în același centru universitar. M-am înscris în 16 iulie la Facultatea de Robotică din cadrul UTCN Cluj-Napoca. 

 

Atmosfera la mare este extraordinară. Ăn ciuda faptului că noi, cei cu transplant, suntem dependenți de medicamente imunosupresoare și 23 dintre colegii mei de suferință sunt legați de aparatele de dializă facem eforturi să profităm la maxim de vacanță”, spune Avram Cristian transplantat renal din Mangalia.

 

 

Acest proiect are un caracter unic la nivel naţional, prin faptul că permite unor copii şi tineri care provin din diferite zone ale ţării şi a căror viaţă depinde de aparatele de dializă din centrele la care sunt arondaţi, să petreacă împreună zile de vacanţă deosebite, asigurându-li-se şi asistenţa medicală necesară. 

 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a alocat suma de 40.000 de lei pentru susţinerea acestui proiect, diferenţa de costuri fiind acoperită din sponsorizările companiilor TSE Development România - parte a grupului Betfair LTD, 4C Project Consulting SRL, Fresenius Medical Care Romania, Fileomera SRL, Clinica Dermavision și La Roche- Posay. 

Comentarii Facebook