Duminica 3 Noiembrie

Atacuri dure între Daniel David și Ioan Chirilă, în lupta pentru șefia UBB Cluj. Acuzații: ”Insinuări”, ”lipsa sincerității” și ”mediul politic”


Lupta pentru funcția de rector al UBB Cluj coboară de la nivelul academic și cei doi candidați lansează pe rând atacuri dure, unele vorbind despre lipsa de caracter. 

Părintele Ioan Chirilă a acuzat primul ca Daniel David face politică în aceste alegeri. ”Eu mi-aș fi dorit să ne detașăm puțin de uzanțele mediului politic. Dar eu m-am recuzat de la alcătuirea metodologiei alegerilor pentru funcția de rector, tocmai pentru că știam că voi candida. Prin urmare am acceptat metodologia în forma în care ea a fost alcătuită. Am subliniat totuși - dacă citiți metodologia - că aș prefera să ne limităm la dezbateri de tip academic, cum e și firesc să fie, în sensul în care candidații înscriși în cursa pentru funcția de rector să facă niște dezbateri cu cei din universitate, cu persoane interesate din public, să-și prezinte viziunile în cadrul unor astfel de dezbateri… Însă a fost menținută și propunerea de a se face vizite electorale în cadrul facultăților, pentru a se sta de vorba cu cadre didactice și cu studenți. Eu nu am altă cale decât să mă supun prevederilor acestei metodologii, așa că voi face și eu aceste vizite. Aș mai spune un lucru. În 2014, când am alcătuit Carta Universității, s-a specificat acolo clar că mediul universitar trebuie să fie apolitic, deci acest lucru l-am putut face și l-am făcut. Apoi, mai era ideea aceasta ca alegerile la nivelul universității să se desfășoare în universitate, să fie cu specific universitar, nu cu specific politic, principiu care înainte a fost mereu respectat. Dar pentru mine nu reprezintă așa o mare problemă faptul că unii aleg să nu respecte acest principiu, cel mult poate să vă explice dvs. de ce unul dintre candidați a fost și este mai prezent în spațiul media, și de ce celălalt este mai puțin prezent”, a spus Chirilă, într-un interviu acordat actualdecluj.ro.

Profesorul Daniel David a contraatacat și a spus că ”vizitele electorale” nu au nimic de-a face cu politica, ci cu alegerile, și că este de datoria unui candidat să meargă să discute cu facultățile. 

Părinte Profesor, atât Universitatea, cât și Biserica sunt peste noi și peste această candidatură la rectorat. Vă rog să reveniți la angajamentul nostru! Nu putem controla discuțiile mai aprinse între suporterii platformelor noastre, unele publice, dar noi trebuie să ne controlăm și să dăm un mesaj bun, de unitate, când ne exprimăm. Dvs. știindu-mă pe mine de atâția ani, dincolo de faptul că vă considerați un om bun și vă știți bine echipa, mi-ar fi plăcut să reacționați altfel la insinuările legate de politicianism ridicate de jurnalistă, paradoxal, tocmai la adresa mea (eu având în jur doar colegi UBB-iști), nu să le acceptați și pe alocuri chiar să le accentuați. Jurnaliștii au dreptul să formuleze cum doresc întrebările, dar noi suntem responsabili de modul în care răspundem. Eu aș fi făcut asta pentru dvs. și de dragul universității noastre.

La formularea dvs. făcută în continuarea ideii de politicianism la adresa mea „…însă a fost menținută și propunerea de a se face vizite electorale în cadrul facultăților, pentru a se sta de vorba cu cadre didactice și cu studenți. Eu nu am altă cale decât să mă supun prevederilor acestei metodologii, așa că voi face și eu aceste vizite …” suntem clar pe poziții diferite. Aceste discuții academice și colegiale la facultăți au avut loc și în 2012, și în 2016, și ele reprezintă un gest de respect față de comunitatea căreia ne adresăm. Eu nu mă supun ca o constrângere acestei reglementări, ci o îmbrățișez ca o oportunitate de a fi alături de colegi și studenți în acest demers. Pentru mine, discuțiile cu colegii în facultăți sunt o bucurie, înainte de a fi o obligație. Ele îmi oferă totodată ocazia de a afla la fața locului problemele și proiectele colegilor, de care voi ține cont pe viitor, indiferent dacă voi servi universitatea noastră ca rector sau altminteri. În fine, „electoral” e un termen peiorativ doar pentru dușmanii democrației; după cum bine știți, cuvântul e înrudit etimologic cu „alegerile” – adică esența exaltantă a democrației, inclusiv a celei universitare. Nu ne dorim niciunul dintre noi rectori eterni, ci vizăm un mandat limitat, obținut democratic, prin votul colegilor noștri. E deci firesc să îi întâlnim în cadrul facultăților unde predau și cercetează, să le expunem programele noastre și să îi ascultăm înainte de a le cere votul”, a scris Daniel David.

Psihologul clujean a făcut și o analiză a discursului contracandidatului lui: ”Ca psiholog, vă spun de dragul viitorului nostru comun că insinuările – în care în aceeași frază prezentăm un atribut pozitiv al cuiva, pe care îl negăm imediat prin ce spunem – arată cu adevărat esența oamenilor, indiferent de cum încercăm noi să ne autoprezentăm. Așadar, să luăm aminte că aceste alegeri sunt și o oglindă a sincerității noastre”.

Comentarii Facebook