Miercuri 18 Septembrie

Atenție! Falșii surdo-muți s-au întors pe străzile Clujului. Mai mulți clujeni au picat deja în capcană: ,,Am fost mare prost și m-am lăsat păcalit”


Clujenii au sesizat că falșii surdo-muți s-au întors pe străzile din Cluj, pentru a cere donații.

Este vorba despre indivizi care se folosesc de pretextul că ar suferi de diferite dizabilități, pentru a colecta bani în numele unei asociații.

De obicei pot fi gășiți în parcările supermarketurilor, în magazine, zone aglomerate din oraș și mai nou și la intrările în festivaluri.

Acești escroci  se prefac că sunt surzi și cer bani de la oamenii de bună-credință, în numele „Asociației Surzilor” sau pentru alte asociații și „centre internaționale și naționale”

Cum funcționează schema?

Un individ abordeză victima, încercând să-i înmâneze o listă pe care să o semneze. De cele mai multe ori acesta comunică cu victima prin semne, pretinzând că suferă de o dizabilitate. 

Donațiile ar trebui să meargă către ,,Asociația regională pentru surdo-muți handicapați și copii saraci. Dorim să obținem un centru internațional și național pentru copii Multumim!”, ONG-ul fiind unul fictiv. Din neatenție sau grabă mulți clujeni nu verifică cu atenție numele asociației, mai ales că au impresia, de cele mai multe ori că este vorba despre vreo petiție. 

Pe foaie apare un loc pentru semnătură, cod poștal, orașul și donație. Pentru a-i induce și mai ușor în eroare, escrocii obișnuiesc să acopere cu palma partea cu donația, până după ce victima semnează. După ce persoana a semnat aceștia le solicită bani, de cele mai multe ori sume peste 50 de lei. 

Dacă sunt confruntați aceștia fug înapoi la mașini sau devin agresivi. 

Din păcate, mulți clujeni au picat în capcană, unii dintre ei realizând că e vorba despre o  escrocherie mult prea târziu.

,,Am picat şi eu în plasă când eram mai mic, pe la 15 ani. Erau mai mulți într-un mall din Cluj. Credeam că ajut pe cineva. Numai după ce am plecat mi-a picat fisa: "stai... ăsta chiar mi-a făcut semn de rugăciune cu mâinile şi a cerut mai mult după ce am zis că dau doar 50?". Şi în ziua asta mă simt ca un prost, suta aia o primisem de la bunica.”, a explicat un internaut pe un forum destinat clujenilor.

Dacă victima nu are bani cash nu e nicio problemă, escrocii au conturi la aplicații bancare precum Revolut, pe care le utilizează special pentru această activitate. 

,,Vai și eu am pățit ceva de genul, în Cluj în mall, un personaj cu aspect de bombardier ce se dădea surdo-mut mi-a băgat foaia asta în fața. N-am citit ce scrie pe ea, credeam că e ceva petiție și am dat să semnez, după am văzut ca trebuie să scriu o sumă pe care vreau să o donez.

Îi fac semn ca n-am bani cash și-mi arăta pe telefon codul de revolut după îmi pupă mâna cand vede că trec o suma pe foaie, apoi vede suma scrisă (10 lei) se uită la mine mirat și mi mai face ceva semn gen “doar atât!?”.

Între timp am încercat sa scanez codul ăla qr dar ceva nu mi mergea, o început și el sa mi apese pe ecranul de la telefon da cum aveam folie de aia privacy probabil o crezut că mă prefac și o lasat-o baltă, s-o gândit că nu merită să-și bată capul pentru 10 lei. Dupa m-am prins ca e un scam..”, a explicat un clujean.

Dacă văd că cineva a picat în plasă, escrocii încearcă să scoată cât mai mulți bani de la această persoană, inventând și o ,,donație minimă”, de cele mai multe ori  50 de lei.

,,Am dat și eu dovada de prostie într-o zi, am citit printre rânduri și am zis că e doar semnătura, iar la final am văzut ca scrie: "DONAȚIE", i-am dat 10 lei, dar tipa întindea mâna la 50 de lei, că a zis ca e minim 50 de lei(mi-a arătat palma ca fiind 5, n-a vorbit). Mi-am dat seama după că am fost mare prost și m-am lasat păcalit.”, a povestit un tânăr. 

Acești indivizi fac bani frumoși de pe spatele clujenilor cu inima mare, anul trecut, o grupare formată din 4 astfel de persoane a fost prinsă la Cluj, polițiștii găsind în mașina lor peste 12.000 de lei, 20 de euro și 1.000 de forinți.

Fiți vigilenți și nu cădeți în plasa acestor  impostori! Dacă vă întâlniți cu astfel de persoane nu le dați bani! De asemnea, semnalați prezența falșilor surdo muți cerșetori autorităților locale.

Comentarii Facebook