Atenție! Pericol de avalanșe la munte: În ultimele 24 de ore, salvamontiștii au participat la peste 80 de cazuri
Meteorologii au emis avertizări de vreme rea pentru zonele de munte, unde, începând din această seară, vor intra în vigoare coduri de viscol și vânt. În plus, în mai multe masive este risc mare de avalanșă.
Meteorologii au anunțat că în masivul Făgăraș este risc mare de producere de avalanșă, adică de grad 4, pe o scară de la 1 la 5.
La peste 1800 m, insolația și valorile termice mai ridicate din cursul zilei au favorizat tasarea stratului cu 7-10 cm. Zăpada cu rezistență foarte scăzută, prezentă în partea superioară a stratului, măsoară pe alocuri 20-30 cm, sub aceasta se află un strat de 30-40 cm cu rezistență de asemenea mai scăzută, dar a căror cristale au legături slabe între ele. Sub aceste straturi puțin rezistente se află o crustă mai veche de gheață, care constituie un plan de alunecare și declanșare a avalanșelor.
De asemenea, sub 1800 m, pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, pe alocuri consistent, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mai mari în zona 1600-1800 m. Avalanșele se pot declanșa atât spontan, dar mai ales la supraîncărcări.
Meteorologii au emis avertizări și în alte masive - în munții Bucegi, Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Rodnei, Călimani – Bistriței – Ceahlău este risc însemnat, de gradul 3. În schimb, în munții Vlădeasa – Muntele Mare riscul este moderat, de gradul 2.
Mai mult, meteorologii ANM au emis patru avertizări Cod Portocaliu și Galben de vreme severă, în special în zona de munte, începând din această seară, până luni dimineața.
Citește și: COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vreme severă în Cluj! ANM anunță viscol la munte și vânt puternic în restul zonelor
Zeci de apeluri la Salvamont doar în ultima zi
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 90 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. Cele mai multe au fost în județele Brașov și Hunedoara, însă au fost 3 apeluri și din Județul Cluj.
Potrivit Salvamont România, în cazul celor 90 de intervenții au fost salvate 94 de persoane, dintre acestea 37 fiind predate către Serviciul de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital, iar un caz a fost predat către elicopterul SMURD pentru transport la spital. S-au mai primit 45 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană si despre domeniile schiabile. „Din păcate o persoană și-a pierdut viața și a a fost predată la IML”, au precizat salvamontiștii.
0 Comentarii