Au apărut primele zile cu soare. De ce nu trebuie să arzi frunzele de la curățenia de primăvară
În primul weekend însorit din ultimele săptămâni, unii români au profitat de timpul liber pentru a arde gunoiul provenit din curățenia de primăvară. Arderea frunzelor în curte este însă interzisă, din februarie 2021.
„Fotografii cât 1000 de cuvinte. Ce face un român într-o zi de sâmbătă cu soare? Curățenie de primăvară…”, au scris reprezentanții organizaţie pentru protecţia mediului înconjurător „Strop de Aer”, pe pagina lor de Facebook. În imagine se observă cum fumul dens de la arderea frunzelor se ridică până la cer.
De ce nu trebuie să arzi frunzele de la curățenia de primăvară
Primul motiv pentru care ar trebui să te abții de la arderea frunzelor este că această activitate a fost declarată ilegală. Din februarie 2021, românii nu mai au voie să ardă frunzele uscate în curtea proprie. Pe 20 februarie 2021 a intrat în vigoare Legea compostului. Cine nu o respectă, poate primi o amendă de până la 20.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.
Conform prevederilor Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, arderea frunzelor în gospodărie poate duce la amendă aplicată de cei de la Garda de Mediu.
Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea „deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”. Amenda minimă este de 400 lei, iar cea maximă de 800 de lei, pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice vorbim de o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.
Arderea frunzelor afectează calitatea aerului
Reprezentanții Gărzii de Mediu au anunțat de nenumărate ori că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, această activitate a fost interzisă, iar cei care o practică sunt amendați. Sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm, iar curățenia de primăvară conduce la o depreciere semnificativă a calității aerului, fapt evidențiat și de valorile înregistrate la parametrul PM10 (particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri), în lunile martie-aprilie.
6 Comentarii
si cu bacteriile si bolile de.pe frunze ce faci? ce tâmpit face compost din frunze ? le aruncam la.gunoi
@emilia: Prostuta esti si tu.Ai trecut prin scoala ca Voda prin loboda.Frunzele sunt hrana copacilor si a pamintului.Ele putrezesc si ingrasa pamintul.E un ciclu NATURAL,lasat de Creator.
Iar apare un ong platit din bani publici sa ne explice cum trebiie facut. Cam ca in cazul criminalilor si violatorilor care trebuie sa stea maxim 15 ani in conditii de all-inclusive, nu de puscarie. Mars la mama voastra-n ...., oengistilor!
De acord cu legea " frunzelor ". Insa, dupa cum se vede, multi nu cunosc aceasta lege. De vina-i si Garda de mediu. Nu stiu sa fi fost prea mediatizata aceasta lege in zona rurala. Omul simplu va proceda cu ce-i invatat si cum e invatat. Pt. a proteja o comunitate, si a-i educa peoameni, n-ar trebui sa se implice si primariile ?
La Cluj-N se cunoaste… Citeste mai departe
Sa verifice politia locala si cartierele marginase cum e Iris, Dambul Rotund , Someseni, ca oamenii de acolo au ramas la gandirea din anii 80 si ard toate gunoaiele in curti, de cand da caldura si pana vine iarna.
@Legea: Oamenii vor da foc.noaptea si tot vor face cum vor ei