Vineri 22 Noiembrie

Au sosit analizele apei din Tarnița: Medicamentele aruncate nu au afectat calitatea apei


Compania de Apă Someș susține că medicamentele aruncate în Tarnița nu au afectat calitatea apei.

În 23 februarie, în lacul Tarnița și pe mal au fost găsite baxuri cu medicamente aruncate. ”Atât medicamentele de pe maluri cât și cantitatea mică ajunsă în apă erau in  blistere, ambalajul original din plastic și folie de aluminiu, medicamentele propriu-zise  neluând contact cu apa. 

Locurile în care cutiile cu medicamente au fost găsite sunt la 300-500 metri de turnul de captare a apei brute folosite pentru potabilizare din apropierea barajului, iar datorită volumului de peste 70 milioane de metri cubi de apă ai lacului Tarnița, șansele  ca acea cantitate de medicamente, în blistere, care a ajuns în lac să afecteze calitatea  apei brute au fost practic nule”, anunță Compania de Apă Someș. 

Pentru că legea impune verificarea calității apei după o contaminare cu medicamente, la dispoziția Direcției de Sănătate Publică Cluj, Compania de Apă Someș S.A. a comutat marți după-amiaza prelevarea apei brute pentru potabilizare de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald și a demarat prelevarea și efectuarea de analize atât  ale apei brute din zona turnului de captare din apropierea barajului Tarnița, cât și de la  intrarea în Stația de Tratare a apei Gilău. 

În cursul dimineții de Miercuri, 24 Februarie, analizele au fost finalizate și au  indicat că nici un parametru de calitate a apei nu a suferit modificări față de perioada  anterioară, respectiv că absolut toți parametrii de calitate a apei se încadrau mult sub  limitele legale. 

În consecință, în urma asigurării lipsei oricărui risc privind calitatea apei brute folosite pentru potabilizare, în jurul orelor 11, în cursul dimineții de Miercuri 24  Februarie, Compania a comutat prelevarea apei brute înapoi pe lacul Tarnița”, mai spun oficialii citați. 

Aceștia dau asigurări că ”în nici un moment din această perioadă, calitatea apei potabile distribuită în Cluj Napoca, Gherla, Dej și cele peste 150 de localități rurale deservite de Stația de tratare  Gilău, nu a fost în pericol și este absolut sigură pentru consum”. 

Deșeurile farmaceutice au fost depistate pe apă de către Rocsana Contraș, șeful Serviciului Salvamont Cluj departament Arii Protejate, care și-a făcut treaba ca la carte în acest caz. 

Deșeuri farmaceutice aruncate în Tarnița. Plajele sunt pline cu medicamente: antibiotice, analgezice și anticonceptionale expirate - FOTO EXCLUSIV

Cel mai probabil medicamentele au fost aruncate cu baxuri cu tot de pe drumul județean are trece pe lângă lac, iar ploile le-au dus în apă.

Comentarii Facebook