Duminica 22 Decembrie

Aurel Tamas, in razboi cu Banca Unicredit Tiriac. La mijloc au cazut si procurorii clujeni


Cantaretul de muzica populara Aurel Tamas este in mijlocul unui razboi cu Banca Unicredit Tiriac, iar scandalul este mediat de procurorul Rares Ciausu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca.

Anchetatorul, pe baza plangerii depuse de Aurel Tamas, a pus Banca sub acuzare sub infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Actiunea reprezinta o premiera pentru Romania, fiind prima banca pusa sub acuzare pentru ca a lezat interesele unei persoane.

Aurel Tamas s-a constituit parte vatamata in acest caz, dupa ce Banca Unicredit Tiriac i-a poprit conturile ca urmare a unei cereri venite din partea Agentiei Nationala de Administrare Fiscala. "In 2006, mi-am cumparat din strainatate un autoturism marca Mercedes CL 500. Atunci, am platit taxele vamale pentru acest autoturism, dar cei de la finante au sustinut contrariul asa ca mi-au blocat conturile pentru a-mi lua din nou banii. Unul dintre conturi era si la Banca Unicredit Tiriac", a declarat Aurel Tamas.

In total, artistului i s-a cerut sa achite suma de 55.718 lei. Tamas a contestat in instanta dispozitia ANAF si a castigat la Tribunalul Cluj. "M-am dus cu ordonanta presedintiala si cu celelalte sentinte la banca si am cerut sa imi ridice poprirea de pe contul cu care lucram si cu care plateam si incasam toate onorariile. Dupa cateva zile am primit raspuns ca juristii din centrala Bancii Unicredit Tiriac de la Bucuresti au refuzat sa imi ridice poprirea de pe conturi facand in acest sens un abuz. Apoi am depus plangere penala. Eu zic ca procurorul Ciausu si-a facut datoria si ca greseala este a juristilor de la banca despre care nu stiu de ce ii mai plateste domnul Tiriac", a mai spus Aurel Tamas.

Plangerea depusa de Aurel Tamas a fost anchetata de procurorul Rares Ciausu, care a pus banca sub acuzare. Avocatii Unicredit Tiriac l-au acuzat pe acesta ca a comis o ingerinta grava in atributiile puterii administrative, deoarece a solicitat documente bancare despre acest caz. De asemenea, Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca mai este acuzat ca "inscrierea mentiunii de incepere a urmaririi penale la Oficiul Registrului Comertului, inainte de a fi adusa la cunostinta invinuirea si a avea posibilitatea exercitarii drepturilor procesuale".
 
Procurorul Ciausu mai este acuzat ca nu si-a motivat decizia de incepere a urmaririi penale impotriva bancii, conform prevederilor Codului de Procedura Penala.

In urma cu circa 30 de zile, dosarul a fost mutat la Bucuresti la Parchetul General, iar procurorul Rares Ciausu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa intervina pentru ca reputatia sa profesionala i-a fost stirbita.

Decizia ca dosarul sa fie mutat la Bucuresti apartine procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a cerut continuarea cercetarii de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Kovesi a mentionat ca sunt "aspecte atipice care caracterizeaza obiectul cauzei, calitatea si notorietatea partilor, precum si suspiciunile avute cu privire la impartialitatea procurorilor, ca urmare a modului in care s-au efectuat cercetarile".

Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza acum sa se pronunte daca reputatia procurorului Ciausu a fost stirbita.

Comentarii Facebook