Duminica 22 Decembrie

Autoritățile DORM, iar șoferii au împrăștiat pământ pe un drum înghețat STICLĂ din județul Cluj! Răspunsul de la 112 e INCREDIBIL

 

Mai mulți șoferi au trecut prin clipe de coșmar duminică, 15 decembrie, pe drumul dintre Aghireșu și Ticu, la circa 30 de km de Cluj-Napoca. Pe drumul înghețat, mașinile au derapat, iar oamenii au pus mâna pe lopeți în lipsa autorităților. 

 

Surpriza neplăcută pe care am avut-o împreună cu alţi participanţi la trafic a fost aceea de a constata că, deşi nu au fost anunţate precipitaţii în zonă, brusc, pe drumul dintre Aghireş şi Ticu, pe un drum cu serpentine şi pante, până la un punct accesibil, am dat de polei. De aici, surprizele neplăcute s-au ţinut lanţ. Mai multe maşini, toate echipate obişnuit pentru acest sezon, neputând nici înainta, nici face cale întoarsă, au eşuat în şanţuri. Drumul era ca sticla. Nu se mai putea merge nici pe jos, decât foarte greu. Cu una dintre maşini, încercând să evităm o persoană aflată pe buza unui şanţ, nu am mai putut evita coliziunea. 

 

Totuşi, până aici, în pofida experienţei extrem de neplăcute trăită de toţi cei aflaţi în situaţia noastră, aş putea spune că nu e chiar un lucru neobişnuit să te întâlneşti cu aşa ceva. Desigur, în asemenea situaţii, te gândeşti mai întâi la urgenţe. Prima noastră urgenţă a fost să apelăm poliţia locală şi să cerem să se blocheze drumul la cele două ieşiri. Nu l-au blocat, aşa că au mai venit şi alţii (unii dinspre Aghireş, alţii dinspre Arghiş). Oamenii ar fi putut fi opriți, totuşi. Şi nu era asta singura noastră urgenţă. Întâmplarea a făcut ca printre noi, să se afle o familie cu un copil, o tânără gravidă, o doamnă cu probleme de diabet (legată de ore fixe de tratament) şi, nu în ultimul rând, un domn care trebuia să ajungă la Cluj, pentru dializă. Veţi spune poate, că nici asta nu e ceva neobişnuit şi că până la urmă, asta e, ce să faci? S-au dat nenumărate telefoane la dispeceratele de la drumuri judeţene şi comunale, la Primărie, la poliţie şi chiar şi la 112. Înainte să ni se descarce aproape toate telefoanele, am primit totuşi, şi câteva răspunsuri: "Ne pare rău, nu ţine de noi, încercaţi la..., sau la..., sau dacă nu reuşiţi, atunci, poate la..." sau" Ne pare rău, dar primăria nu are sare, vă dăm un alt număr de telefon", sau" Da, sigur, am transmis mesajul dumneavoastră. Poate că va veni până la urmă un utilaj să vă depaneze". Cu apelul la 112, e altceva: personal, am considerat întotdeauna justificată reacţia celor de la Urgenţe 112 care au avut de făcut faţă la tot felul de glume proaste făcute de persoane iresponsabile care îi apelează şi i-am înţeles. Dar acum, când ne-am aflat efectiv într-o situaţie în care o persoană era deja considerată o urgenţă, iar celelalte două riscau să devină şi ele o urgenţă, în orice moment, reacţia celor apelaţi la 112 ne-a lăsat fără grai: " A MURIT CINEVA?" Şi cu asta, s-a terminat conversaţia. Stupoare! Deci, trebuia să moară cineva pentru ca să se intervină? În ce ţară trăim, Dumnezeule, mare?”, se întreabă Mihaela Toader, care ne-a descris cazul.  

 

 

Văzând că nimeni nu le sare în ajutor, clujeanca mărturisește că, după telefoane fără nicio rezolvare, și-a dat seama că lipsea telefonul către ”cine trebuie”. Pentru că nu au mai avut speranțe că cineva îi va ajut, oamenii au pus mâna pe lopeți și au aruncat pământ pe drum.

 

 

Desigur, între timp, am înţeles că ne lipsea, nu telefonul, ci telefonul cui trebuie. Bărbaţii s-au mobilizat imediat, ca să nu ne prindă noaptea, înţelegând că nu ne putem baza pe nimeni. Cum pe marginea drumului nu erau nici grămezi de nisip decât departe, spre ieşirea la şosea, s-au apucat de treabă, cum au putut, cu lopeţi, cu ce a avut fiecare la îndemână şi au început să scormonească şi să aducă din şanţuri, pământ. În faţa fiecărei primei maşini din coloană s-a pus pământ cât să se poată urni şi să mai meargă o postată. Celelalte o urmau. Şi tot aşa, până la ieşirea din zona cu probleme. Drumul nefiind blocat, la un moment dat, au apărut maşini ca din senin. Au trecut toate pe lângă noi, înaintând fără probleme pe pământul împrăştiat de noi. Au văzut maşinile noastre, trase pe margine, şi pe noi venind pe jos, în urma maşinilor. S-au uitat la noi, dar nimeni nu a oprit să ne întrebe dacă avem vreo problemă. Oameni şi oameni. Nu e românul, nici mai bun, nici mai rău decât alţii.

 

Cei care am fost acolo, ne-am ajutat uni pe alţii. Oameni au fost extraordinari (merită să vedeţi pozele din album). Nu pot însă, să îmi reprim un gând: cu toţii suntem plătitori de taxe, deci plătim inclusiv întreţinerea drumurilor. De ce ni se răspunde cu dispreţ şi aroganţă, (sau nici măcar nu ni se răspunde) atunci când cerem ceva ce ţine de o elementară normalitate? În TICU Colonie sunt foarte multe persoane care trăiesc din ajutor social şi care au de efectuat muncă în folosul comunităţii. Ce fac autorităţile locale ca să îşi respecte cetăţenii din ai căror bani trăiesc? Dispreţul cu care şi-i tratează, nu va mai putea fi compensat cu pomeni electorale. Sper că au înţeles asta, şi dacă nu, vor vedea curând, că nu mai pot minţi pe nimeni”, a mai spus Mihaela. 

 

 

Clujeanca a fotografiat cele întâmplate și s-a decis să facă totul public, pentru ”că trebuie reacționat. Altfel, vom rămâne veşnic în discursuri frumoase despre respectarea banului public şi despre binele cetățeanului, bla, bla, bla...”.

 

Comentarii Facebook