„Avem nevoie de soluții bazate pe natură, cu vegetație, nu beton”. Civicii clujeni îngrijorați de intervenția la Parcul I.L. Caragiale


Proiectul privind reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5.500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Cu toate acestea, civicii clujeni își fac griji că soluțiile ar fi bazate mai mult pe beton, decât pe vegetație. Lucru pe care îl observă și la intervențiile de la Canalul Morii.

„Soluții Bazate pe Denaturare. După ce s-a depus mâl și vegetație, săpăm până la beton, ca să 'decolmatăm'. 

Dimpotrivă, avem nevoie de Soluții Bazate pe Natură, cu vegetație, nu beton, cu gradene (trepte) la ape mai curate în loc de garduri, cu copaci pe o stradă fără copaci, cu, diguri retrase ca să te apropii cât mai mult de apă. 

Dacă tot așa e intervenția la Parcul Caragiale, cu niște trepte cu fata la trafic auto, fără vegetație la canal, riscă să fie ratată”, au transmis cei de la comunitatea „Someșul nostru”. 

Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba. De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp. Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. 

De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

Comentarii Facebook