Avertismentul medicilor cardiologi: Din cauza pandemiei, pacienții cardiaci ignoră simptomele și ajung prea târziu la spital. Nu amâna vizita la cardiologi
Pacienții care suferă de boli de inimă sunt mai sensibili în fața infecțiilor virale. De aceea, în mod normal, în sezonul virozelor, este recomandat ca aceștia să refacă vizita la medicul curant, pentru ajustarea tratamentului. Medicii cardiologi avertizează că anul acesta, mai mult ca oricând, în contextul pandemiei Covid-19, pacienții cardiaci nu trebuie să amâne consultul la medic.
Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare cronice sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor virale, cum este epidemia provocată de coronavirus, care le destabilizează practic echilibrul metabolic.
”Comorbiditățile sunt decisive în stabilirea prognosticului pacientilor Covid-19. E de remarcat că majoritatea factorilor de risc cardiovasculari (diabet, hipertensiune, obezitate, vârstă înaintată) cresc riscul unei evoluții nefavoraile a acestei boli pandemice” explică dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului de cardiologie ARES Cardioteam, cel mai mare spital privat de cardiologie intervențională din Ardeal.
Foto: Dr. Ștefan Moț
În timp ce infecția cu coronavirus poate afecta pe oricine, pacienții cu boli de inimă pot avea o probabilitate mai mare de a dezvolta forme medii sau severe de boală. Acest lucru se întâmplă pentru că, odată pătruns în corp, virusul produce daune la nivel pulmonar și provoacă un răspuns inflamator care afectează sistemul cardiovascular. Pe de o parte, prin afectarea pulmonară, scade nivelul de oxigen din sânge. Pe de altă parte, scade tensiune arterială. Astfel, inima este obligată să bată mai rapid și mai puternic, pentru a asigura necesarul de oxigen pentru organele importante ale corpului.
Pacienții cu boli cardiace, cum este insuficiența cardiacă, se află într-un echilibru fragil, reglat de tratamentul luat corect. Această presiune suplimentară pe sistemul cardiovascular poate provoca rapid un dezechilibru și o agravare a bolii.
”Cu atât mai mult prevenția cardiovasculară, unde un punct important îl reprezintă consulturile periodioce la medicul specialist, va fi evident mult mai necesară în acastă perioadă! Deci nu amânați consulturile periodice, vă vor ajuta inclusiv să vă păziți de Covid, nu vă va crește riscul de a contracta acest virus! Ambulatoriile și spitalele sunt medii extrem de controlate unde e clar mai dificil să te infectezi, decât în spațiile pubilce!”, atrage atenția dr. Ștefan Moț.
Mai mult, cardiacii trebuie să știe că infecțiile virale de orice tip pot provoca un eveniment acut, de tipul infarctului miocardic. Din cauza efectului inflamator al infectiei, există riscul ca depozitele de grăsime depuse pe pereții vaselor de sânge să se rupă și să astupe vasul, blocând circulația sângelui spre inimă.
Înfarctul miocardic acut se poate trata astăzi printr-o metodă minim-invazivă numită angioplastie coronariană. Această intervenție, disponibilă la spitalul de cardiologie ARES Cardioteam, implică introducerea unor teci subțiri (catetere) în artere și ghidarea lor până la arterele coronare. Acolo sunt observate zonele în care circulația sângelui este blocată și sunt dilatate arterele cu ajutorul unor baloane sau stenturi. Recuperarea ulterioară a pacientului depinde foarte mult de cât de repede a ajuns la spital.
”Amânarea și neglijarea consulturilor periodice a dus la prezentarea pacienților într-un stadiu tardiv al bolii, cand recuperarea completă e cu atat mai greu de obținut. De exemplu, prezentarea dupa 12 ore de la debutul simptomelor unui infarct acut la un spital cu posibiltăți de terapie intervențională va duce la posibiltatea apariției în timp a insuficienței cardiace, o situație extrem de greu de suportat de către pacient, familie și sistemele medicale. Sau neglijarea problemelor valvulare cardiace preexistente, deci lipsa tratamentului într-un timp util, poate duce la dispariția fizică a pacienților”, avertizează dr. Ștefan Moț.
Avertizarea este valabilă în special în cazul pacienților cu angină pectorală cunoscută sau cei cu multipli factori de risc cardiovascular (pacienții fumători, hipetensivi, diabetici, dislipidemici) care resimt durere intensă în piept, ce durează mai mult de 20 minunte și nu cedează la administrarea de nitroglicerină, durere de obicei însoțită de lipsa de aer sau transpirații abundente. Alte simptome care nu trebuie ignorate: durerea intensă, brusc instalată, la nivelul mâinilor sau picioarelor, însoțită de răcirea și paloarea pielii, tulburările de sensibilitate sau mobilitate la nivelul brațelor sau picioarelor, tulburările de vorbire sau de echilibru, leșinul, senzația de sufocare, palpitațiile cu ritm rapid însoțite de alterarea stării generale. Toate aceste semne trebuie să tragă un semnal de alarmă și să fie urmate de prezentarea imediată la medicul cardiolog sau la camera de gardă.
Spitalul de cardiologie ARES Cardioteam, din strada Republici nr 8, a luat toate măsurile de siguranță pentru ca pacienții să fie tratați într-un spațiu protejat, în contextul pandemiei Covid-19.
Misiunea ARES în România este dezvoltarea invoației în cardiologie și accesul unui număr cât mai mare de români la soluții terapeutice inovatoare care conservă integritatea corporală a pacientului. Începând cu 2011, la ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care 12 în premieră națională absolută și una în premieră europeană.
0 Comentarii