Aveti grija ce fel de carne de porc mancati. 8 cazuri de trichineloza porcina descoperite in Cluj
In ultimele trei saptamani au fost depistate opt cazuri de carne de porc infestata cu trichineloza, in urma analizelor efectuate la Directia de Sanatate Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA).
Toate cazurile au fost descoperite la porci sacrificati in sistem traditional gospodaresc. Dintre cele opt cazuri din ultima perioada, numai sase au fost descoperite pe parcursul unei singure saptamani, in intervalul 5.12.2011-13.12.2011 si asta pentru ca traditia taierii porcului in apropierea sarbatorilor de iarna ia amploare.
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare recomanda tuturor celor care au sacrificat porci in gospodaria proprie sa duca la analize carnea pentru a evita riscurile la care se pot expune.
"In ultimele 3 sau 4 saptamani s-au facut peste 1.000 de analize la carne de porc sacrificata in sistem traditional gospodaresc. Cu toate ca este un numar mare, speram ca acesta sa creasca. Noi recomandam tuturor sa vina cu carnea la analize pentru ca pericolele la care se pot expune consumatorii sunt mari", a declarat Alexandru Duma, directorul DSVSA.
Analizele efectuate in reteaua sanitara veterinara publica de stat costa 7 lei, dar acestea pot fi facute si la cabinete veterinare private, care sunt imputernicite de catre de catre DSVSA Cluj.
In cazul in care este depistata trichineloza la carnea de porc, statul despagubeste proprietarul animalului insa doar daca acesta este inregistrat in Baza Nationala de Date de catre un medic veterinar.
Vasile Ielciu
0 Comentarii