Vineri 22 Noiembrie

Avocatul arestat la Cluj socheaza: La Inalta Curte de Casatie, reducerea pedepsei cu un an costa 2.000 de euro


Avocatul Szekely Adalbert Cornel, arestat pe 29 de zile sub acuzatia de trafic de influenta, si-a asigurat clientii ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie reducerea pedepsei costa 2.000 de euro pentru fiecare an.

In lunile februarie- aprilie, avocatul a pretins de la denuntatoarele M.C.D. si D.E. suma de 10.000 euro (6.000 euro de la M.C.D. si 4.000 euro de la D.E.) si a promis ca prin influenta de care se bucura pe langa magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care vor judeca procesul in care sotii denuntatoarelor erau judecati, va putea sa "rezolve" o sentinta mai blanda.


Sotii celor doua femei au fost condamnati la inchisoare in 26 ianuarie 2011 de jucatorii de la Curtea de Apel Oradea, sub acuzatia de contrabanda calificata si aderare la un grup infractional. M.V. a primit 6 ani si 6 luni de inchisoare, iar si D.F., 5 ani. Dupa pronuntarea sentintei, sotiile lor au luat legatura cu avocatul Szekely Adalbert Cornel, din cadrul Baroului Bucuresti, in vederea angajarii acestuia pentru sustinerea recursurilor inculpatilor in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Inculpatul a fost de acord sa-i reprezinte pe cei doi barbati si a precizat ca se bucura de influenta asupra magistratilor Inaltei Curti si ca va interveni la instanta suprema pentru obtinerea unei solutii favorabile, dar ca pentru scaderea pedepsei femeile vor trebui sa plateasca cate 2000 euro, pentru fiecare an ce va fi redus din pedeapsa initiala.

In incheierea penala a sentintei, pe baza careia Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea avocatului pe 29 de zile, se arata ca acesta si-a asigurat clientii ca "din experienta sa anterioara cunoaste faptul ca o solutie de reducere de pedeapsa, la Inalta Curte, costa 2.000 euro pentru fiecare an de pedeapsa redus. Pentru stabilirea exacta a sumei ce urma a fi primita, inculpatul a aratat ca este necesar a se deplasa la Bucuresti, pentru studierea dosarului, a vedea care este instanta si a vorbi acolo cu cine trebuie".

Discutia intre avocatul Szekely Adalbert Cornel si clientii lui a fost purtata in 17 martie 2011 intr-un local din localitatea Seini, unde acesta a cerut plata unui onorariu de 1.000 euro pentru fiecare inculpat, iar banii i-a primit la o intalnire din 26 martie 2011.

In 18 aprilie, avocatul s-a reintalnit cu denuntatoarele si le-a asigurat ca "a vorbit cu magistratii instantei superioare care, desi au avut de obiectat in sensul ca 'se cam forteaza punerea in libertate', totusi a primit asigurari ca totul va fi in regula. In aceste conditii, inculpatul a facut calcule pentru sumele care urmau a-i fi remise in functie de anii de pedeapsa care vor fi redusi, ajungand astfel la concluzia ca va ajunge la o reducere de pedeapsa cu 3 ani pentru inculpatul M.V. si cu 2 ani pentru inculpatul D.F., urmand ca astfel denuntatoarea M.D. sa-i achite suma de 6000 euro si denuntatoarea D.E. suma de 4000 euro. Cu aceeasi ocazie inculpatul a pretins si un onorariu in suma de 4000 euro pentru sustinerea cauzei in recurs", se mai arata in docuentul citat.

Flagrantul care a dus la retinerea avocatului a fost organizat in data de 2 mai, iar cei 10.000 de euro care i-au fost inmanati de denuntatoare provin dintr-un fond special al DNA.

Inculpatul a sustinut in fata anchetatorilor ca este nevinovat, dar la dosar au fost depuse "probe si indicii temeinice ca inculpatul a comis infractiunea acestea fiind materializate in declaratiile denuntatoarelor, inregistrarile audio video efectuate in mediul ambiental, cand inculpatul a primit suma de 10.000 euro".

Judecatorii clujeni au dispus arestarea avocatului pentru 29 de zile deorece reprezinta un pericol public real. "Fapta presupus savarsita de inculpat are o rezonanta deosebit de negativa si este de natura sa aduca o grava atingere credibilitatii de care se bucura justitia, iar activitatea infractionala desfasurata trebuie examinata in contextul necesitatii combaterii coruptiei si a necesitatii prevenirii oricarui act prin care impartialitatea unui magistrat ar putea fi stirbita", se arata in incheierea penala a Curtii de Apel Cluj.

Avocatii lui Szekely Adalbert Cornel au depus recurs.

Comentarii Facebook