Vineri 22 Noiembrie

Avocatul fraților Sterp, despre dosarul de înșelăciune în care sunt implicați: „Li s-a prezentat o afacere legală”/Păgubiții au altă părere


Manelistul Culiţă Sterp a fost luat pe sus de la Tribunalul Cluj în data de 2 martie şi dus în faţa procurorilor la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, pentru a fi audiat într-un dosar de înşelăciune în care prejudiciul se ridică la 400.000 de euro.

La finalul anului trecut, tot la Cluj, manelistul a produs un accident de circulație, după ce nu a oprit la semnalele poliției, fiind băut și drogat. Noile acuzații sunt dintr-un dosar pornit acum 2 ani, când Culiță Sterp și fratele său ar fi promovat pe rețelele sociale o schemă infracțională cu criptomonede. De fapt, afacerea fantomă prezentată ca o mare oportunitate nici nu a existat în realitate. Niciun ”investitor” nu a câștigat un ban, ci doar au fost înșelați și au pierdut bani.

Schema infracțională a fost gândită de doi tineri din Republica Moldova și din România. Aceștia le promiteau oamenilor, pe mai multe conturi deschise pe o rețea socială că vor câștiga dublul sumei investite. Sumele obținute de la persoanele care le-au căzut în plasă au fost transferate în conturi din Republica Moldova. Iar cei care-i primiseră nu mai răspundeau la mesaje.

Citește și: Mărturia unui păgubit al schemei tip ”Caritas”, pe care o promova Culiță Sterp și Iancu Sterp: Promiteau profituri URIAȘE în câteva zile - EXCLUSIV

Avocatul fraților Culiță și Iancu Sterp a oferit primele declarații despre dosarul de înșelăciune în care sunt implicați aceștia și confirmă că prejudiciul este de 1.6 milioane de lei, afacerea fiind prezentată inițial ca fiind legală.

În cursul zilei de ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a emis un comunicat prin care a anunţat publicul că a fost înregistrat un dosar de înşelăciune în care se efectuează cercetări cu privire la inducerea în eroare a unor persoane care ar fi investit anumite sume pe diverse platforme, garantându-li-se că vor primi un profit generos, promisiune care, din păcate, nu a mai fost respectată.

În urma cercetărilor, una dintre persoanele cercetate a dobândit calitatea de inculpat şi a fost formulată o propunere pentru arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Clienţii noştri au calitatea de suspecţi, au fost citaţi pentru a da declaraţii în cauză, au oferit lămuriri în acest sens, colaborează cu organele judiciare în vederea adevărului şi a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate, însă, având în vedere implicarea lor nu a fost impusă nicio măsură preventivă. Această implicare se rezumă strict la promovarea în mediul online a activităţii societăţilor comerciale”, a declarat Răzvan Adrian Truşcă, avocatul fraţilor Sterp.

Citește și: Mărturia unui păgubit al schemei tip ”Caritas”, pe care o promova Culiță Sterp și Iancu Sterp: Promiteau profituri URIAȘE în câteva zile - EXCLUSIV

O schemă de tip „Caritas” i-a avut ca imagine pe frații Culiță Sterp și Iancu Sterp

Culiță Sterp apărea pe Instagram, cu teancuri de bani în mâini, și spunea că oamenii pot să aibă încredere în site-urile Inside Trade și Great Trade, pentru că vor primi banii înapoi. Românii au avut încredere pentru că site -urile care promiteau câștiguri foarte mari erau promovate de frații Sterp. După ce s-a aflat că au fost înșelați, oamenii l-au contactat pe Culiță Sterp, dar acesta nu a răspuns. Ceilalți implicați în ”afacere” și-au șters conturile de Instagram și paginile. Păgubiții sunt reprezentați de avocatul Bogdan Blaj, din Cluj. 

Un număr de 32 de persoane, cu o pagubă de 350.000 de euro, au apelat la serviciile Casei de avocatură Blaj Law, care îi reprezintă în justiție. Se pare că păgubiții sunt mult mai mulți, dar oamenii au preferat să nu facă plângeri penale. 

În cursul lunilor aprilie-mai 2021, ulterior contactării echipei noastre de către mai multe persoane păgubite, am conturat în cadrul unei plângeri penale colective o schemă infracțională a cărei proporții era nemaiîntâlnită raportat la fraude în mediul online derulate pe teritoriul României. S-au alăturat zeci de clienți în cadrul acestui demers, clienți ce au efectuat depuneri de sume considerabile în conturile bancare, conturile de Revolut, respectiv conturile de payeer/paysend indicate de către făptuitori, în vederea pretinsei tranzacționări a acestor sume şi a obținerii unui profit garantat, conform   promisiunilor   acestora   potrivit   cărora   investițiile   ar urma să fie fructificate.

Schema era larg răspândită pe rețeaua de socializare Instagram, unde inclusiv prin concursul unor influenceri, se încurajau transferuri de bani în diverse conturi, cu promisiunea că acele sume vor fi alocate unor investiții în tranzacții cu criptomonede. Chiar dacă numărul persoanelor vătămate este mult mai mare în realitate, acestea au fost descurajate în anul 2021, considerând că este imposibil să fie găsite persoanele responsabile, implicit nefiind șanse de recuperare a prejudiciilor produse. Însă, azi ne aflăm în situația în care avem mai multe persoane identificate și chiar arestate, context în care orice persoană care a fost victima acestui tip de fraudă poate să se alăture prezentului demers”, a declarat avocatul Bogdan Blaj.

Comentarii Facebook