Duminica 22 Decembrie

Azilul ”Sfântul Kamil” din Zorilor, acuzat că extermină bătrânii, nu îi îngrijește. CITEȘTE O MĂRTURIE ȘOCANTĂ

 

Acuzații dure de maltratare și tratament inuman aplicat unui bătrân vizează Azilul ”Sfântul Kamil” din Zorilor. Locul este administrat de Tokay Rozalia, care a construit totul cu zeci de mii de euro din donații de la austrieci. 

 

Un caz cutremurător petrecut în Azilul ”Sfântul Kamil”, pe de strada Pădurii, din cartierul Zorilor, a fost dezvăluit de jurnalistul Bogdan Roșca. Tatăl acestuia suferă de o afecțiune neurologică cu evoluție rapidă și a căutat un azil unde să îl interneze și să beneficieze de îngrijire permanentă.

 

Bogdan povestește că a umblat la toate azilele din județ, dar peste tot erau ușile închise. Singurul loc unde a găsit un loc a fost la un azil din Florești, dar condițiile erau îngrozitoare. În cele din urmă el a ajuns la ”Sfântul Kamil”, pe strada Padurii nr. 11, din cartierul Zorilor, un azil administrat de Asociația Maghiară a Handicapaților Motori. ”Azilul se numeste Sfantul Camil. Atmosfera interioara, pioasa. Plin de cruci si simboluri religioase,  recepție la intrare, personal mișunind de colo colo, lift, scaune cu rotile la discreție, camere decente. Suntem interogați de doamna Tokay Rozalia, căruia îi expunem situația. Tata nu este un vârstnic cu probleme neuronale comune. Tabloul său clinic este complicat și ar băga în sperieți orice fiu sau fiica dacă ar vedea un astfel de bilet de ieșire din spital. Dar este acceptat în sanatoriu pentru 2000 de lei pe luna. În acești bani intrau casa, masa și, foarte important pentru mine, administrarea tratamentului și îngrijirea zilnică (toaleta și igiena personală, hrănire)”, a descris pe blog Bogdan Roșca, prima impresie lăsată de azilul ”Sfântul Kamil”.

 

El relatează în continuare că, la scurt timp, unele semne de întrebare i-au apărut, motiv pentru care a ”mers tot la doua zile in vizita. La inceput totul parea normal. Apoi la un moment dat, DIN CAUZA PROASTEI ADMINISTRARI A MEDICAMENTELOR  boala lui tata se decompenseaza. Dezastru! E stabilit un nou diagnostic, mult mai dur…Incepe tratamentul si dupa primele doua zile tata ma suna la telefon si ma face, glumet, panicard. A fost ultimul telefon pe care l-am primit de la el”.

 

Lucrurile s-au înrăutățit rapid, iar vizitele făcute la azil erau supravegheate asiduu de angajații Rozaliei Tokay. ”Nu mi se comunica nimic. Îl vedeam în scurte momente, uneori supravegheat. Nu aveam acces în camera sa care era ținută sub cheie. Nu mi se explica nimic. Nu puteam să-i las nici o cafea, deși tata ar fi băut cu plăcere o gură mica. La un moment dat, cu o săptămâna înainte de a-l scoate de acolo, aflu ca a fost mutat în alta camera. De ce? Întrebați-o pe doamna Tokay… O persoană care conduce închisoarea cu mână de fier și care pare deranjată de fiecare dată când ma vede…


Într-una din seri, aflat în vizită, profit de moment și mă duc hotărât în cabinetul asistentei medicale. Pun intrebari… Primesc răspunsuri evazive, mi se arată medicamentele sale și cer să văd nouă camera. Fata doamnișoarei se schimbă la culoare și nu ma impiedic de o amețită. Cer ferm să văd camera, care e un salon cu șapte sau șase paturi de tip spital, plin cu bărbați în pragul morții. Văd lucrurile lui tata pe un pat. De ce? De ce l-ați mutat aici? Să-i poată fi îngrijite picioarele! Accept aparent explicația pentru că nu vreau să-l pun pe tata în pericol. Da, o insuficiență venoasă bilaterală cu ulcerații e greu de îngrijit. E nevoie de tratament și igienă zilnică. Mi se spune că imediat ce își revine va fi mutat la loc, în camera sa. Ceea ce nu știu ei este ca am văzut și vechea cameră a tatei în care el nu mai avea nici un lucru”, a mai povestit Bogdan.

 

La următoarea vizită bandajele bătrânului nu erau schimbate, așa că familia a decis mutarea pacientului. ”Pe patul de spital am stat lânga medicii care il examinau. Am auzit cuvinte dure. Maltratat, deshidratat, infometat, infectat. În scrisoarea medicala de ieșire din spital se găsesc următoarele cuvinte și expresii: tegumente deshidratate, eczema de staza si celulita gambiera, onicomicoza, eczema de staza suprainfectata, infectie urinara cu Proteus, cultura din ulceratiile gambiera pozitiva pentru Stafilococ aureus, ulceratii fesiere (acestea recente dupa aspect) și hipoproteinemie si alte aspecte specifie bolii neuronale. Cu alte cuvinte, un pacient prost hidratat ( nu i s-a dat apa), prost hranit si dispensarizat incorect sau deloc.Plus o leziune peste burta sub piept, o plaga prina taiere pe fesa dreapta”, a mai explicat Bogdan Roșca.

 

Ba mai mult, el susține că tatăl său a fost amenințat, să nu spună nimănui un cuvânt despre cele întâmplate la ”Sfântul Kamil”. ”Acesta este doar un post pe blog. Nu poate provoca nici un rau fata de raul pe care îl pot face nenorociții din centrul Kamil. Dar, când tatăl tău îți spune cumva, cumva, pe patul de spital că se teme să-ți zică cum era acolo, fiindcă l-au amenințat că-l gasesc, toate resorturile jurnalistice și de fiu în suferință s-au pornit. Sa va vad leprelor”, a încheiat Bogdan Roșca atacul la adresa celor care administrează azilul ”Sfântul Kamil”.

 

Citește AICI ce a declarat Tokay Rozalia.

 

 

Foto: Tokay Rozalia, centru

Comentarii Facebook