Bacșișul la restaurantele din România a devenit absurd! Client: „Ospătarul a refuzat 20 de roni, să-mi dea peste nas că las prea puțin”
Pe fondul inflației explozive, din ce în ce mai mulți români se întreabă dacă este necesar să mai lase bacșiș. Totuși, noua lege a bacșișului îi pune în dificultate. Mulți preferă să lase un procent cât de mic la restaurante, când sunt întrebați, de jenă. Cu toate acestea, unii ospătari se pare că „s-au făcut stăpâni pe procentele de pe nota de plată”, și chiar au ajuns să refuze bacșișul dacă nu le convine suma.
Un client a relatat pe o rețea de socializare o experiență neplăcută într-un restaurant, care l-a determinat să renunțe complet la lăsatul bacșișului. Acesta povestește cum, după ce a lăsat un bacșiș de 20 de lei la o consumație de 270 de lei într-o zi de joi, totul a decurs normal. Însă, când s-a întors la același restaurant duminică, însoțit de soția sa și încă două persoane, și a fost servit de același ospătar, lucrurile au luat o turnură neașteptată.
„Într-o zi de joi mă duc cu soția mea să mâncăm la un restaurant (nu dau nume pentru ca nu conteaza), consumăm în jur de 270 de ron în total, am lăsat 20 ron bacsis (am plătit cu cardul nota + bacșișul) și totul a fost ok. Eu nu las bacșiș procentual pentru ca mi se pare o prostie așa ca las în funcție de cat efort a depus pentru noi și cât de bună a fost servirea.
Duminica merg cu soția mea și încă doua persoane la același restaurant și intamplarea face ca suntem serviți de același ospătar. Nota de plata a fost 493 RON și când a venit cu POS-ul ca sa platesc i-am spus sa pună în plus pe card 20 ron ca bacsis deci nota de plata să fie 513 RON. Am plătit cu telefonul și cand mă uit la bon vad 493 RON. L-am întrebat de ce nu a pus 20 ron bacsis cat i-am spus și răspunsul sau a fost ca îi ia statul și banca mult adică 12.5% și nu se merita sa ia bacsis. L-am întrebat cum vine asta? Dacă îți las 20 de ron și îți ia statul și banca 12.5% tot rămâi cu 17 RON. A spus iar ca nu se merita și mi-a arătat pe nota de plata cu degetul spunand ca de aia sunt puse procentele acolo ca oamenii sa lase bacsis așa cum e recomandat (se referea la recomandările de bacsis de pe nota de plata 7% , 10%, 15%)
Omul a vrut să-mi dea peste nas că las prea puțin bacsis așa ca a refuzat 20 de RON bacșiș asta luand in considerare ca același ospatar a fost foarte ok sa accepte 20 de RON bacsis atunci când nota de plata a fost mai mica în ziua de joi.
Ospatarii s-au facut stapani pe procentele de pe nota de plata și au ajuns sa fie nesimtiti pentru ca au impresia ca li se cuvine 10% din totalul notei de plata. După părerea mea 20 de RON bacșis e chiar decent avand in vedere ca a făcut doar 3 drumuri în total pentru noi.
De acum înainte nu o sa mai las nici măcar 1 RON bacșiș la restaurant”, a relatat un client pe o rețea de socializare.
În ultima perioadă, tot mai mulți români sunt revoltați de ideea că a devenit „o obligație” să lase bacșiș atunci când merg la restaurant. Revolta vine, pe de-o parte, de la creșterea masivă a prețurilor la tot ce înseamnă industria HoReCa și, pe de altă parte, din cauza atitudinii pe care uneori ospătarii o au față de clienți.
62 Comentarii
HORECA= HOTI JEGOSI
Ce nesimțire, fiecare persoana da cât poate, dacă nu iti convine sunt și alte joburi
Măcar astea vă dau ceva : boli venerice și vă bagă în păcat și faliment.
Ospătăria e o meserie printre cele mai frumoase, dacă nu cea mai frumoasă care există pe pământ. Dar , s-a stricat în ultima vreme ca doar studentele o mai practică și dau țepe clienților slabi și săraci. Cu restul se cuplează și fac copii lăsându-se de facultate. Asta… Citeste mai departe
@ Bine ca dați bani la coorve : taranus sarac, vinitura analfabeta
@Dan:
din cei 17 lei care ii "raman" ospatarului , 50% se duc catre bucatari si barmani plus 10 % femeia de servici! fa tu socoteala cat ii revin ospatarului!
@Gabriel Gherasim: Cine are carte,are parte.8 lei ca a plimbat niște farfurii, e ok.
@Cineva: Pai are salariu. De ce sa primeasca cei 8 lei? Daca nu e multumit cu salariul de chelner, e liber sa se faca neurochirurg sau rocket scientist la NASA!
Hai să-ți spun un lucru. Din toate timpurile , cei din alimentație publică , au muncit pe salariul minim pe economie , în considerentul că primesc bacșiș. Să nu mai vorbim că la vechime și pensie , e jale. Acum a venit statul și vrea să ciupească și din acel bacșiș. Fără acești ospătari despre care vorbiți , ar fi existat doar autoserviri. Corect? Un… Citeste mai departe
Daca ospatarul are grija de masa mea,, si este prezent mereu ..fara sa fie chemat,,cu sfaturi, cu ajutor de orice fel. da..primeste ceva,in functie de cum sa miscat.. maxim 10% din comanda..MAXIM,, pentru ca eu nu primesc de la nimeni bacsis.. Daca insa vine ia comanda,,si mai vine la final sa fac plata.. zero bacsis,, Simplu
Un gunoi de ospătar...după ce ca sunt scumpe produsele ...eu fac Delivery și pedalez put a hoit transpirat urc la etaj la ușa nu fac figuri și primesc 2 3 roni sunt clienți care lasă 10 ron prea puțini...dar ma mulțumesc și pentru 3 roni și ala un gunoi de ospătar sa meargă în alt domeniu
Mergeti la restaurantele alea de baga automat bacsisul.
Când eram chelner, mă orientăm care nu-mi lăsau ciubuc și alegeam dintre nevestele lor care îmi plăceau . Și le făceam apoi cu sare și cu oțet din cap până-n picioare, multe se cereau singure să le ung cu miere. Să vezi tu frate câți bani îmi lăsau ele , n-o bine, eram Don Juan de Manastur, apoi de Cluj. Să nu spun de nevestele milițienilor scârnavi,… Citeste mai departe
@Nelsonel: si acum ai ajuns mare om, sau de frica iti urmaresti veverita sa nu ti-o mascareasca toti ospatarii pe sub masa?
@Nelsonel: si acum ai ajuns mare om, sau de frica iti urmaresti veverita sa nu ti-o mascareasca toti ospatarii pe sub masa?
@Nelsonica:
De aia eu nu las nimic.
Nici nu am pretenții, nici nu las.
Adică mă așez, nu discut nimic, nu am nevoie de nicio informație, spun doar adu-mi x lucru, consum, cer nota, plătesc și plec.
Nothing more nothing less. Nu consider ca pentru acest scenariu este nevoie ca eu sa plătesc altceva in plus decât adaosul de peste 200% perceput de restaurant.… Citeste mai departe
@Abc : Si cam ce crezi ca se intampla cu mancarea ta inainte sa ti-o aducă? Fătălăule!!!! Iti garantez ca ospatarii te tin minte si cand mai dai pe acolo o sa ai extra condimente niste muci, floci si flegme
@Bruce Lee: ce-i cu exprimarea asta, bai votant AUR? "Fatalaule" ? :)))) te uda budeanca jos? ia mai du-te si educa-te macar cat sa nu-ti curga saliva de la coltul gurii si dup-aceea poate primesti si bacsis.
Vedeți, băieți și fete, de ce mă duc mai nou la Pescobar și la Transilvania steak house ?
Tocmai ca să nu-mi pară rău ca nu-s servit ca la carte și sa nu plec fără o fetiță de pe acolo. Dai un ban dar stai pe tron.
Stai ma acasa si baga ciorba lu nevasta-ta. Comanda mancare si da din umeri cand vine indianu obosit pe bicicleta. Si ala te judeca da poate de ala nu ti rusine. Dar daca vrei sa mergi si tu in oras si sa te simti servit si respectat lasa si tu macar un 10%. Oricat ar fi comanda! Fii domn daca vrei sa mananci ca un domn! Si asta nu in functie de cum… Citeste mai departe
@Ba saracilor: Atunci sa fie mancarea gratis. Si dai bacsis 50 lei pentru cartofi si mici.
@Ba saracilor: De fapt se vede de pe luna cat de sărac ești tu. Urla sărăcia in tine.
@Ba saracilor: totul depinde de cat de simpatic e chelnerita...la masculi le las praful de pe toba !
Nimic mai incorect. Dați ciubuc și nu veți îmbătrâni urat. Veți rămâne mereu tineri și frumoși dacă ajutați. Nu există chelner în oraș și nu numai unde am intrat prima dată și să nu mă țină minte. Ultima dată, acum 2 săptămâni, am vrut pe o terasă cu panoramă de fițe locul X , la umbră si mult curent si mi-a spus ca abia s-au pus cele 3 doamne.… Citeste mai departe
@ Zamolxe: daca 100 lei la 800 lei e mult ca si bacsis dute si mananc la omv :))
@saracule: vezi ca nu vând droguri dragă și nici nu-s cu statul ăsta paralel, nici măcar afaceri cu statul nu fac. Și-n plus, sunt nemuritor, cumva îmi trebuie asigurat traiul pe cel puțin câteva vieți, nu știu când mai apare vreun Caritas și nici dobânzi nu am pt ca-n viața mea n-am acceptat bani nemunciți sau dobânzi în bănci.
Numai proștii și neputincioșii mănâncă la restaurant.
Au fost hanuri dar pt drumeți.
Cine nu-si permite sa lase bacsis, nu-si permite sa manance in oras de fapt.
Numa' saracii care fac foamea o saptamana, ca sa poata fi vazuti o data pe saptamana ca mananca in oras nu lasa bacsis.
Ce plm de diferenta fac pt mine aia 50 de lei pe care-i las spaga la ospatar pe cand pt el poate fi diferenta ca-si permite chiria sau… Citeste mai departe
@Hank Rearden: Esti prost. Cine l-a angajat sa-i dea salar! Bacsisul e taxa anti scuipat in mancare, nimic altceva. Mai bine eviti locurile cu risc de asta.
@Hank Rearden: Pai treaba ta nu e sa plătești salar la ospătari decât dacă ești fraier. Patronii trebuie sa îi plătească salarul ospătarului, tu maximum de o cafea, de un suc sa îi lași, 5-10 lei. Și cine mănâncă la cârciumă nu o face ca să demonstreze cat de bogat e, cum ai tu in mintea aia bolnava, mănâncă doar pentru că nu are chef să își facă acasă… Citeste mai departe
@Hank ReardenEu nu las bacșiș... oricât de mulți bani câștig, nu primesc nimic în plus... asa ca de ce sa las, nu sunt idiotul de Giovanni Becali
Nh dau bacsis niciodata. Sa discute cu patronul despre salar ca nu eu l-am angajat.
@ : Corect, așa și trebuie.
Mergeti doar la impinge tava, acolo nu trebuie inca bacsis.
@ : /
nu mai dati nimic, platiti cu cardul si pa la gara
@grecia: big like :)))
Data viitoare inainte sa dati bacsis, ganditi-va cine ce va da voua in plus pe langa salar sa va faceti bine treaba. Majoritatea dintre noi, cum ar fi si normal, nu primim si nu asteptam nimic, si cu toate astea ne facem jobul cat de bine putem. Trebuie sa fi fraier sa lasi bacsis la chelner, atentii la doctori, etc. Avem o mentalitate de orientali.
@Grig: .
.
CE PU.LA MEA DE CIUBUC? LA CASIER LASI CIUBUC? LA FARMACIE LASI CIUBUC?
NU II INVATATI RAU, CA PE CERSETORI.
@PAI NU DE AIA SUNT ANGAJATI, SA TE SERVEASCA?: Ciubucul e sa nu-ti scuipe in mancare. Casierul scuipa mai greu.
@ : E CA SI CUM TE-AR OPERA MEDICUL DOAR CA SA II DAI CIUBUC, CHIAR DACA NU E NEVOIE.
UN PIC DE MORALITATE SI ETICA NU EXISTA IN RANDUL CHELNERILOR SI OSPATARILOR?
IDEEA ERA CA FIECARE ARE SALARIU. DE EXEMPLU, TU IN MUNCA TA PRIMESTI BACSIS SAU ESTI SI TU CIUBUCAR DE ASTA?
LA SOFERUL DE AUTOBUZ II DAI CIUBUC SA NU TE DEA CU CAPUL DE GEAMURI… Citeste mai departe
@PAI NU E FIRESC, ORICUM.: Pe sofer il vede lumea cand te da cu capul de geam. Pe ospatar nu-l vede nimeni cand iti trage o flegma.
nu ati preluat nimic rrrumanilor, asa v-ati nascut, nyeam de nyeamu vostru sta cu mana intinsa la ciubuc, bacsis...etc...
@andi: Esti prost de pute locul sub tine, hungure! Nu scrie clar ca a refuzat bacsisul? 'ta-va-n gat neamul nomad.
@andi: MU IEEEEE la BOZ GORIIII IM PUTITI
AICI E ROMÂNIA! TRAIASCA TRIANONUL!
Am fost de 3 în ultima lună la restaurant.
Niciodată nu am lăsat bacșiș.
Îmi cumpăr ce am nevoie, manc, și gata.
Patronii sa dea salarii mai mari, nu sa pună ospatari a cerșit.
Și am lucrat ca și ospătar, și ne spunea ca salar minim, și ciubucul e al vostru
I-am spus ca nu îmi trebuie ciubuc, salar vreau ca să lucrez.
… Citeste mai departe
AM PRELUAT cele mai proaste trenduri de la americani
Bagati-va pu1a in ciubucarii astia infecti, nu mai lasati nici la restaurant nici la curier, la nimeni
Si-au luat-o in cap
@Nu mai dati bacsis in pu1a mea: Am inteles ca esti americofob, dar BACSISUL (termen otoman) exista dinainte sa existe S.U.A. Informeaza-te ca nu doare: https://dilemaveche.ro/sectiune/societate/ieri-cu-vedere-spre-azi/bacsis-pesches-ciubuc-593390.html
@Nu mai dati bacsis in pu1a mea: Data viitoare iti scuipa in mancare. Bacsisul e taxa anti scuipat in mancare. Mai bine eviti restaurantele.
@ : De unde stii ca nu iti scuipa in mancare oricum?