Sambata 2 Noiembrie

Băile Cojocna, făcute ”cadou” unei firme care a oferit o sumă de ZECE ori mai mică decât concurența


Primăria Cojocna, proprietarul Băilor Cojocna, a încredința fără licitație, ci prin hotărâre de Consiliu Local, stațiunea de lângă Cluj-Napoca, iar contractul a fost câștigat de SC Bai Cojocna SRL, care a oferit de zece ori mai puțin decât celelalte firme care au depus oferte. 

Primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, l-a acuzat pe omul de afaceri care a depus oferta că este un aventurier ”rupt în cur”.

SC Bai Cojocna SRL este o societate la care acționar unic este chiar Consiliul Local Cojocna și care administerează de ani de zile Băile. Firma  a oferit un preț anual de închiriere de sub 25.000 de lei, în timp ce alte firme au oferit 310.000 de lei pe an, deci bugetul local din Cojocna a fost păgubit de sume importante de bani. 

Contractul dintre SC Bai Cojocna SRL și Primăria Cojocna a expirat în 2019 și a fost prelungit până în 2020, contractul vechi fiind de 15.000 de lei pe an. Consilierii locali au primit sub nas un proiect de hotărâre pentru a încredința contractul SC Bai Cojocna SRL, dar alte două firme au aflat și au depus și ele oferte, fără a fi luate în seamă.

Un exemplu clar de oameni care, se cred moșieri peste proprietatea statului și a comunității.

În cadrul ședinței de consiliu local Cojocna, am ofertat Băile Sărate Cojocna cu o sumă de peste 12 ori mai mare față de proiectul înaintat de SC Bai Cojocna SRL. Domnii consilieri nici măcar nu au mai deschis plicul cu oferta mea, și au votat pentru încredințarea directă spre societatea mai sus menționată, care are puteri depline și poate reinchiria fără licitație, după cum vrea administratorul societății. Am avut un proiect frumos si de durată. Dar din păcate s-a mers pe nepotisme și interese personale. Nu mă miră faptul că avem la 16 km de Cluj-Napoca o bijuterie și nu este valorificată. Sper ca locuitorii Comunei sa vadă ce fac liderii lor si cum își bat joc de proprietatea comunei.

Pe langa oferta mea, o alta firma a inaintat o suma de 10 ori mai mare decat SC Bai Cojocna SRL, nu am să dau nume, dar vor fi câțiva “domni” din Consiliul Local Cojocna care vor da declarații ...Promit!”, a relatat Andrei Maxim, reprezentantul firmei care a făcut oferta mai mare, dar a pierdut. 

Ședința de Consiliu Local s-a desfășurat în restaurantul de la Băile Cojocna, iar numai aleșii locali au putut participa. Ofertele depuse de firmele private nici nu au fost deschise. 

Andrei Maxim a spus că va cere anularea hotărârii de Consiliu Local și va face plângeri, pentru că bugetul de stat a fost păgubit. 

Acesta a precizat că firma SC Bai Cojocna SRL a realizat în 2019 un profit de 70.000 de lei numai din închirierea spațiilor din incintă, dar a achitat bugetului local o redevență de 15.000 de lei pe tot anul. În plus, Primăria Cojocna a fost cea care a realizat și investiții la Băi.

Așa se face că două firme private ar fi achitat anual minim 310.000 de lei chirie pentru a administra această mină de aur de lângă Cluj-Napoca, neexploatată la justa ei valoare. 

100889482_3315743471780812_4089232551430848512_n.jpg

-----------------------

UPDATE

Un anume personaj s-a tot afișat prin Cojocna în ultimii ani, Maxim Andrei se numește și e politician din partidul lui Băsescu, PMP. A fost chiriaș pe la bai, a fost rău platnic, a făcut mereu scandal și acum el ne face moșieri iresponsabili pentru ca nu am acceptat în ședința consiliului local de azi oferta firmei lui S.C. A&RA COOK FOR YOU S.R.L. pentru închirierea Bailor Cojocna.

Am sa mai explic încă o dată de ce consiliul local nici măcar nu a luat în discuție oferta lui și nici alte așa zise oferte fanteziste ale unor firme fără activitate, fără angajați, cu pierderi și datorii, cu situații financiare nedepuse la Ministerul Finanțelor de ani de zile etc.

După câștigarea în instanța a Bailor Cojocna de la societatea Unita Turism, în anul 2004 consiliul local a hotărât înființarea unei firme special pentru administrarea acestor bai. Firma se numește BAI COJOCNA SRL, are un singur asociat – comuna Cojocna, care e reprezentata de consiliul local si primar.

Concesionarea prin contract a patrimoniului de la Băile Cojocna către propria firma e pentru consiliul local de fapt o chestiune formală pe care încă unii consilieri nu o înțeleg nici acum. Sau mă rog, poate mimează ca nu înțeleg fiindcă sunt în opoziție cu primarul.

Revenind, dacă de la bun început se hotara concesionarea / inchirierea bailor sarate prin licitatie publica deschisa catre altcineva e clar ca nu se mai înființa SC Bai Cojocna SRL. Dar consilierii locali au decis în anul 2004 ca patrimoniul comunei nu se înstrăinează ci se administrează prin forțe proprii. Ca a fost gospodarita bine sau rău aceasta avere a cojocnenilor de-a lungul acestor ani e într-adevăr discutabil, însă despre asta am mai scris cu alta ocazie.

Ceea ce e de subliniat e apariția acestor aventurieri rupți în cur care vin cu oferte năucitoare pentru închirierea sau concesionarea Băilor Cojocna. Absolut toate firmele lor sunt pe pierdere de ani de zile, sunt fără activitate și fără niciun angajat, multe nu au depus nici un fel de situații financiare la ANAF. Dar cu toate acestea ”ofertele” lor par a fi ale unor barosani cu conturile burdușite, așa aruncă în stânga și-n dreapta cu miile de euro sau milioanele de lei.

Jalnic e că acești coate-goale au câțiva consilieri locali care le fac jocurile și îi prezintă în ședințe ca fiind cel puțin fii de miliardari americani sau nepoți de seici arabi cu sonde de petrol în fundul curții. Dacă ar fi după ei le-ar da toată Cojocna pe mână, nu numai băile sărate !

Înteleg foarte bine că se apropie campania electorală și mulți visează cai verzi pe pereți și sprijin de la acești șmecheri de oraș, dar chiar așa să fim prostiți în față? Om fi noi așa, mai de la țară, dar mirosim de la distanță impostură”, a declarat primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur.

Comentarii Facebook