Miercuri 18 Decembrie

Balaurul Bondoc va fi expus la Cluj, la Societatea Muzeului Ardelean - VIDEO


Scheletul balaurului bondoc, descoperit la Sebes, Alba, va fi expus la Societatea Muzeului Ardelean, dar ar putea fi prezentat in toata tara in expozitii itinerante.

Matyas Vremir, paleontologul care a facut descoperea, a declarat ca scheletul dinozaurului este cel mai complet gasit in Romania si cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa.

"Balaurul Bondoc descoperit in Sebes este cel mai complet schelet de dinozaur descoperit in Romania si cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Am descoperit circa 75 la suta din schelet, lipseste gatul, capul si coada. Balaurul era aproape adult, avea circa doi metri si cantarea 30-40 de kilograme. Scheletul va fi expus intr-o vitrina la Societatea Muzeului Ardelean iar daca vor exista solicitari, ar putea fi prezentat si in cadrul unor expozitii itinerante", a declarat Vremir.

 

Balaurul bondoc, cum a fost denumit de paleontologul clujean, este ruda cu velociraptorii descoperiti in Cretacicul Mongoliei, dar este "mai degraba cu un hibrid intre un curcan supradimensionat si un caine pitbull. Se caracterizeaza printr-un bust robust, membre posterioare foarte puternice si musculoase, membre anterioare gracile si mult alungite, acoperite cu pene. Acest animal era mai degraba un kick-boxer decat un bun alergator, tactica de atac fiind bazata preponderent pe ambuscade. Nu era un alergator de performanta, ci mai mult un Rambo al junglei", a mai spus Matyas Vremir.

Pateontologul a mai povestit ca el a fost cel care a botezat scheletul, dupa ce s-a sfatuit cu cecetatorii americani care au luat parte la sapaturile de la Sebes. "Stand la o sticla de vin oltenesc, ne-a venit ideea dragonului dar acest nume parea banal, si atunci m-am gandit la un nume cu o conotatie locala, cel de balaur. Numele bondoc a aparut fiindca era robust, semana cu un butoias", a spus paleontologul.

 

Presedintele Societatii Muzeului Ardelean, Gabor Sipos, a declarat ca scheletul Balaurului Bondoc va putea fi admirat abia peste o luna.

"Este, din punct de vedere stiintific, o donatie foarte valoroasa pentru Societatea Muzeului Ardelean. Il vom pastra in conditii normale, muzeale, intr-o vitrina, si va putea fi vizitat de public larg dar va sta si la dispozitia specialistilor. in circa o luna ar putea fi deschis publicului spre vizitare", a completat Sipos.

Comentarii Facebook