BALUL OPEREI 2020, un super eveniment care apropie Clujul de Viena - FOTO


Eleganță, distincție, prestanță și rafinament. Sâmbătă, 29 februarie, Clujul s-a bucurat de lumina și emoția celui mai semnificativ eveniment cultural transilvan: Balul Operei 2020. Strălucirile autentice și alura clasică au transformat ultima zi de iarnă a acestui an bisect într-una cu totul magică, în prezența a trei invitați de marcă, a elitelor naționale și a 500 de spectatori fascinați de evenimentul co-organizat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders. Întregul eveniment a fost urmărit totodată de mii de telespectatori și ascultători, grație transmisiunilor live realizate de Televiziunea Română și postul Radio România Muzical.

Dedicată prin excelență Stagiunii Centenare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, această ediție a Balului Operei s-a bucurat de un aer cu atât mai festiv, având ca invitați speciali trei artiști de talie mondială: soprana Mihaela Marcu, tenorul Ioan Hotea și țambalistul Marius Preda. Fiecare a oferit momente unice și emoții inedite, atrăgând aplauzele neîncetate ale publicului încântat, în rândul căruia s-au aflat și oaspeți de onoare: IPS Andrei Andreicuț, PS Florentin Crihălmeanu, Ministrul Culturii Domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Domnul Nechita-Adrian Oros, Prefectul Județului Cluj Domnul Mircea Abrudean, precum și academicieni, rectori, oameni de afaceri și prestigiu ai orașului și ai țării.

Evenimentul monden și cultural-artistic al anului 2020 a reunit artiști și public într-o sinergie artistică de excepție, în sala de spectacole a teatrului liric clujean, transformată pentru o seară într-o scenă comună impresionantă și o sală de ballroom veritabilă. Prin îndepărtarea scaunelor din stal și crearea unui spațiu de interacțiune artistică și socială, organizatorii au adus mai aproape protagoniștii de public – acesta din urmă devenind personaj integrant în spectacol, aflat în imediata proximitate a soliștilor, balerinilor și orchestrei, iar mai apoi dansator de vals.

Seara a fost deschisă de Domnul Florin Estefan, Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, cel care a oferit salutul de bun venit, amintind semnificația evenimentului în contextul cultural-artistic național, precum și spiritul mereu deschis al Operei clujene față de publicul larg prin deja legendarele proiecte Opera Aperta și multiplele inițiative artistice inedite. Continuarea efervescenței acestora este promisiunea făcută și pentru Stagiunea Centenară 2019-2020, bogată în surprize aniversare.

La rândul său, Ministrul Culturii Domnul Bogdan Gheorghiu a subliniat rolul pe care Opera Națională Română din Cluj-Napoca îl joacă în peisajul cultural-artistic național și internațional: „Cu fiecare ocazie subliniez importanța pe care o are cultura în rândul tinerilor, deschiderea către societate și identificare modalităților prin care putem aduce oamenii mai aproape de artă. Vreau să transmit felicitările mele Operei Naționale Române din Cluj-Napoca pentru cei o sută de ani de la înființare, pentru succesele proiectelor pe care le-a inițiat de-a lungul timpului, precum și pentru organizarea acestui reușit eveniment.”

Programul artistic al serii a oferit publicului plăcerea unui repertoriu atractiv și diafan, îmbinând momente orchestrale, solistice - vocale și instrumentale, cu momente coregrafice, aranjate pe muzica îndrăgiților compozitori G. Verdi, G. Rossini, L. Delibes, A. Dvorák, V. Cosma și J. Strauss. Dacă cei doi soliști invitați, soprana Mihaela Marcu și tenorul Ioan Hotea au impresionat audiența prin momente solistice și de duet înălțătoare, artistul Marius Preda a oferit o savoare neașteptată serii prin partiturile interpretate la țambal, un instrument alăturat în mod neașteptat unei orchestre de operă. Cei trei invitați au atras aplauze repetate, distribuția evenimentului afirmându-i totodată pe basul Corneliu Huțanu, soliștii și Ansamblul de Balet și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub precisa baghetă a Maestrului David Crescenzi.

Au fost nelipsite promenada debutanților, realizată de Studioul de balet „Simona Noja”, precum și momentul festiv al decernării premiilor de excelență care răsplătesc anual talentele și reușitele excepționale, premiații acestei ediții fiind: soprana Mihaela Marcu – onorată cu Premiul „Lya Hubic” pentru Excelența unei Voci Feminine, pentru impresionanta sa carieră artistică ce o poartă pe scenele înalte ale lumii, titrându-o precum una dintre cele mai apreciate soliste române ale prezentului – premiu înmânat de Prof. univ. dr. Aurel Marc, Rector al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” în perioada 2000-2008; tenorul Ioan Hotea – apreciat cu Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru Excelența unei Voci Masculine pentru semnificativa sa activitate solistică ce îl recomandă și regăsește în marile teatre lirice internaționale, fiind totodată câștigător al Premiul Operalia, patronat și inițiat de Placido Domingo, în anul 2015 – trofeul i-a fost oferit de Ministrul Culturii Domnul Bogdan Gheorghiu; Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere Talente i-a revenit tânărului bas Corneliu Huțanu, ale cărui apariții solistice impresionează și promit o ascensiune considerabilă – premiul i-a fost înmânat de Prefectul Județului Cluj, Domnul Mircea Abrudean; Andreea Jura, prim-balerină a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a fost distinsă cu Premiul „Gabriela Taub Darvaș” pentru grația și performanța atinse în arta coregrafică, ce transpar prin toate aparițiile sale scenice – premiul fiindu-i înmănat de Maestrul coregraf Vasile Solomon.  Alături de trofeele dedicate artiștilor, Fundația Transilvania Leaders, co-organizatorul evenimentului, a continuat tradiția prin oferirea propriei distincții, Marele Premiu al Fundaţiei Transivania Leaders, înmânat de Domnul Dr. Teofil Mureșan – Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri din cadrul Fundației, Domnului Ioan Popa, Președintele companiei Transavia și un nume apreciat în mediul business-ului național.

Cea de-a doua parte a serii a oferit publicului ocazia de a socializa în plăcuta atmosferă a unui cocktail, urmat de invitația la vals. Îndemnul „Alles Walzer!” este cel care a reunit spectatori și artiști pe ringul de dans, într-un spectacol caracterizat de grație și bună dispoziție, încheiat târziu după miezul nopții și lăsând amintirea unei seri de poveste.

Distribuția completă a evenimentului i-a reunit pe cei trei invitați speciali: soprana Mihaela Marcu, tenorul Ioan Hotea și artistul Marius Preda, alături de basul Corneliu Huțanu, soliștii balerini Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Gribincea, Augustin Gribincea, Mircea Munteanu, Hui-Yi Wen, Liviu Har, Nanaka Ogawa, Romulus Petruș, acompaniați de Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta Maestrului David Crescenzi. Le-au fost alături tinerii debutanți ai Studioului de balet „Simona Noja”, în coregrafia Codruţei Oancea. Regia artistică a evenimentului a fost semnată de Mihaela Sandu, scenografia a fost realizată de Anca Pintilie; coregrafia – Pavel Rotaru; regie scenă culise – Alina Simona Nistor. Producătorii evenimentului au fost Alexandra Mihali și Cristian Avram. Evenimentul a fost prezentat de Loredana Corchiș și Marius Constantinescu, fiind transmis în direct pe posturile TVR 3 și TVR Cluj, Radio România Muzical și online, pe pagina Facebook a TVR Cluj.

Bucurându-se de o istorie artistică îndelungată, Balul Operei a revenit, începând cu anul 2018, sub egida Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – instituție care i-a oferit numele și l-a prezentat în premieră, în urmă cu peste trei decenii. Evenimentul reprezintă o co-producție de înaltă ținută realizată împreună cu Fundația Transilvania Leaders, parteneri pe care suntem onorați să îi avem din nou alături.


Comentarii Facebook