Duminica 8 Septembrie

Banalul spray nazal te poate costa permisul de conducere. Medicamentele care pot da rezultat fals-pozitiv la drugtest


Anumite medicamente uzuale pot duce la rezultate fals-pozitive la testele de droguri, punând șoferii în situații dificile, spun medicii, în contextul OUG 84, care, până la noi ordine, ne poate lăsa fără permis.

Picăturile nazale decongestionante, de exemplu, conțin efedrină sau pseudoefedrină, substanțe ce pot duce la un rezultat fals pozitiv la testele de droguri.

„Picăturile de nas (care conțin efedrină sau pesudoefedrină) pot dau un rezultat fals pozitiv la drugtest. Structura lor chimică este asemănătoare amfetaminei. Multe persoane se află în situația dificilă de a trebui să aleagă între un tratament pentru o afecțiune cronică și riscul de a rămâne fără permis de conducere și cu dosar penal”, spune medicul legist Cristian Paparău, care atrage atenția de mai mult timp asupra medicamentelor banale care ne pot crea neplăceri atunci când suntem trași pe dreapta de către agenți.

Fasconal, un medicament care conține o combinație de patru substanțe active conține acid acetilsalicilic, paracetamol și cafeină, și poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru opioide la testele de droguri. Acest lucru poate duce la reținerea permisului de conducere și la posibile probleme legale.

„Testele rapide de detectare a substanțelor psihoactive, cum ar fi cele utilizate în școli, locuri de muncă sau de către poliție, au doar valoare orientativă. Acestea oferă rezultate rapide și preliminare, care pot indica prezența anumitor substanțe psihotrope în organism, dar rezultatele lor nu sunt definitive și nu pot fi utilizate ca bază pentru diagnosticul oficial. Pentru a confirma în mod cert prezența unor substanțe psihoactive în organism, este necesară efectuarea unor teste de laborator specializate, care să ofere rezultate exacte. Nu se poate reține abuziv permisul unui conducător auto doar pe baza unui test orientativ, dacă acea persoană nu dorește să efectueze testul orientativ al poliției”, adaugă medicul.

Medicamentele antialergice pot duce, de asemenea, la un rezultat fals pozitiv la testele de droguri.

„Dacă ați consumat un medicament antihistaminic și veți efectua un test de droguri, rezultatul poate fi fals pozitiv în următoarele ore sau zile, ceea ce poate duce la reținerea permisului de conducere și la posibile probleme legale. Ibuprofenul poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru barbiturice la testele de droguri. Dacă ați consumat acest medicament și veți efectua un test de droguri în următoarele ore sau zile, rezultatul poate fi fals pozitiv, ceea ce poate duce la reținerea permisului de conducere și la posibile probleme legale”, adaugă Cristian Paparău.

Consiliul superior de medicină legală a luat act de OUG 84/2024 (ordonanța antidrog) și precizează că nu este de acord cu o serie de prevederi ale acesteia.

„Suspendarea temporară a permisului până la primirea rezultatului toxicologic este un ABUZ. Amânarea aplicării nu e soluția. Voi continua să scriu pe această pagină despre acest subiect până când lucrurile se vor rezolva sau pagina va fi blocată!”, spune medicul legist Cristian Paparău, pe pagina sa de Facebook.

Comentarii Facebook