Vineri 22 Noiembrie

Baptiștii din Mociu, județul Cluj, s-au îmbolnăvit pe capete cu coronavirus. Au făcut slujbe clandestine, dar ei credeau că sunt legale


Un focar de coronavirus a izbucnit în rândul baptiștilor din Mociu, după ce s-au făcut slujbe clandestine, cu nerespectarea prevederilor din Ordonanțele militare, care interzic astfel de manifestări. Oamenii credeau că au voie câte 8 persoane la o slujbă, dar acest lucru nu este de fapt permis. 

Totul a pornit de la un asa-zis pastor penticostal din Mociu. Bărbatul a revenit din Anglia, la finele lunii martie și a stat în izolare într-un apartament din comuna Apahida. ”El are un apartament în Apahida, dar este din Mociu. A stat în izolare și a fost controlat de poliție. Mi-au spus, că au verificat, și bărbatul ar fi stat 14 zile în carantină. După ce s-a terminat perioada el s-a dus la Mociu, unde locuiește, și a organizat slujbe clandestine”, a declarat primarul comunei Apahida, Grigore Fati.

Inițial s-a crezut că bărbatul este din Apahida, dar de fapt s-a aflat la ancheta epidemiologică altceva.

În data de 8 aprilie, bărbatul era internat la Clinica de Boli Infecțioase Cluj, cu coronavirus, alături de familia lui. În plus, alte trei persoane, două verișoare și un nepot au fost depistați cu coronavirus și internați, toți din Mociu. 

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a făcut o anchetă personală și a aflat că pastorul care și-a îmbolnăvit rudele a făcut slujbe în toată această perioadă, la care ar fi participat puțini oameni. ”L-am sunat la telefon și mi-a recunoscut că a făcut slujbe, dar că au participat numai 8 persoane pentru că el știa că este legal. I-am explicat că numai la înmormântări și că la slujbe poate participa numai preotul, dar el a spus că nu știa. Așa și-a îmbolnăvit aproape toată familia”, a mai spus Fati, care nu știe câte persoane au participat de fapt la slujbele penticostalilor din Mociu.

Primarul comunei Mociu, Vasile Focşa, a declarat că totul s-a petrecut la biserica baptistă, unde pastorul a interpretat ordonanțele militare.

Problemele au apărut din cauza unei neînțelegeri a ordonantei militare numărul 2, privind organizarea slujbelor religioase, unde zice că slujbele religioase se fac cu ușile închise de către slujitorii bisericii. Ei au considerat că sunt slujitori și cei care cântă în cor. Din punctul meu de vedere trebuia specificat clar în ordonanță câte persoane pot participa la slujbă și care sunt acestea. În 5 aprilie au fost două slujbe, dimineața și seara, la care au participat câte 8 persoane, pastorul, bărbatul care a venit din Anglia, și rudele lui care erau în cor”, a spus Vasile Focșa.

În 8 aprilie, o femeie a acuzat probleme de sănătate și a fost dusă la spital, alături de alte persoane din familia pastorului. Șase sunt acum internate, iar alte 8 sunt izolate la domiciliu.

Primarul Vasile Focșa spune că bolnavii au forme ușoare. ”O femeie a fost prima confirmată. Pastorul care a venit din Anglia a stat 14 zile în izolare în Apahida, iar apoi au mai trecut câteva zile până când au apărut îmbolnăvirile. Eu nu cred că el a fost sursa de infectare, dar acest lucru va fi stabilit de ancheta epidemiologică. 

Comuna Mociu este de tranzmit între Cluj și Mureș, avem și magazin Profi, și au putut opri mulți în acest loc și să aducă virusul”, a mai spus primarul. 

Procurorii din Gherla au deschis dosar penal, dar este neclar de ce susțin că slujbele au avut loc în Apahida. ”S-a reținut că șaisprezece persoane de pe raza comunei Apahida nu au respectat măsurile de distanțare socială impuse de autoritățile publice pentru prevenirea răspândirii și combatarea bolii infecto-contagioase Covid-19, întâlnindu-se pentru oficierea unor acte liturgice, în data de 5 aprilie”, arată procurorii.

Restul persoanelor care au venit în contact cu pastorul din Mociu sunt în izolare.

Articolul 9 din Ordonanța militară 2, din 21 martie prevede:

(1) Ordonanța militară nr. 1/2020 privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 219 din 18 martie 2020, se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (2) și (3), cu următorul cuprins:

(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora”.

Comentarii Facebook