Duminica 22 Decembrie

Barajul de pe Someș nu oprește toate deșeurile. Multă mizerie ajunge în râu: „Avem noroc de copii educați care fac curățenie”


Multe din deșeurile aruncate de localnici în Someș, rămân în râu, în pofida barajului instalat în Cluj-Napoca. Activiștii civici spun că se lucrează mult la amendare, nu și la prevenție și educarea publicului.

Desigur, multe dintre cârpele și plasticul care ajung în râu sunt de la cetățenii obișnuiți. Nu ezită însă să lase mizeria și firmele care își debarasează molozul de la șantierele de construcții în Someș.

„Barajul mai prinde o bună parte din deșeuri, dar sigur nu toate, mai ales haine, plus ca e plin de plasticuri mai vechi ori cârpe. La ce mai scapă, avem noroc de copii educați care fac curățenie din proprie inițiativă. Dacă mii de adulți ar urma exemplul... 

E totuși un paradox aici, a investi zeci de milioane de euro la râu, dar să nu putem avea ape curate. Un progres e față de alți ani, dar se poate mult mai mult! Trebuie investigate câteva lucruri:

1. Știm că sub pretextul 'donațiilor', România e groapa de gunoi a Vestului. Cât din deșeurile care ne vin cu tirurile ajung în apele României?

2. Primăria Florești anunță butaforic amenzi în ghetoul Dallas, neplătite de nimeni, dar ce măsuri sociale și educative se iau pentru prevenție?

3. Foarte multe deșeuri sunt de la șantiere. Ce măsuri de fiscalizare există pentru debarasarea de molozul de la șantiere și de materiale se construcții? Ca e evident ca sunt sunați locuitorii ghetoului pentru debarasare informală care aruncă mai departe în râu o parte din deșeuri”, transmit cei de la comunitatea „Someșul nostru”. 

somes2.jpg

Comentarii Facebook