Duminica 22 Decembrie

Baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu, denunțat la DNA de un om de afaceri din Cluj. În mașină avea peste un milion de lei - FOTO


Baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost denunțat la DNA de un om de afaceri din Cluj și apoi reținut de procurori în flagrant pentru 24 de ore, sub acuzațiile de luare de mită și trafic de influență.

Procurorii spun că mita a fost cerută de la Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și regele asfaltului, asociat cu un clujean. Aceștia au câștigat un contract de reabilitare și modernizare a unor drumului strategic Bârlad-Laza-Codaeşti. Farmazon l-a denunțat pe Buzatu la DNA și i-a solicitat asociatului său clujean să îl susțină pentru flagrantul organizat de procurori vineri seara.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

Procurorii susțin că, în acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.

La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și regele asfaltului, controlează, prin fiicele sale, firma Soragmin și unul dintre loialii lui Dumitru Buzatu. Cei doi buni amici s-au certat rău de o vreme, după care Buzatu a pus gând rău contractului câștigat de Farmazon. 

Societatea Soragmin, administrată de fiicele lui Emil Savin ”Farmazon”, a câștigat licitația pentu proiectul numit „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”. E vorba de o șosea de 83 de kilometri care străbate județul pe latura de vest.

Emil Savin, cel omni cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon. El a fost șofer al șefului de CAP de la Murgeni, imediat după revoluția din 1989, apoi a intrat în afaceri.  

Sorgamin și o firmă din Transilvania intră în conflict cu Buzatu, iar de acolo se ajunge ca omul de afaceri vasluian să decidă rezilierea contractului din cauza datoriilor uriașe pe care CJ Vaslui le avea la societate: aproape 4 milioane de euro.

Buzatu motiva că lucrările sunt proaste. A dispus o expertiză, iar un expert agreat de el, a motivat că lucrarea nu e conformă. Savin a cerut o contraexpertiză, iar Buzatu l-a obligat să o facă cu același expert care inițial a stabilit că lucrarea nu este conformă. 700.000 de lei a fost prețul plătit de Savin expertului agreat de Buzatu pentru ca, la contraexpertiză, să susțină că, de fapt, lucrarea este conformă”, au explicat sursele Libertății. 

După efectuarea contraexpertizei, Consiliul Județean Vaslui a deblocat o parte din plăți către societatea controlată de Savin. Pentru deblocarea restului de sumă, Buzatu i-ar fi cerut omului de afaceri mita de 1,25 de milioane de lei. A fost momentul în care, Emil Savin, ar fi decis să nu mai renunțe presiunilor și să îl denunțe la DNA.

Farmazon l-a invitat pe șeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, la pescuit la ferma lui piscicolă, iar acesta a venit la pescuit împreună cu băiatul său, Tudor, cu șefa de cabinet, Ana Obreja, și cu directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. 

Farmazon e cel care a pus banii în portbagaj. Buzatu a primit banii, iar apoi a fost oprit de DNA”, a explicat un apropiat al omului de afaceri, pentru Libertatea

Comentarii Facebook