Duminica 22 Decembrie

Turnatorul Bartolomeu: nume de cod "Apostol"

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, a scris pentru Securitate doua note informative despre fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala. Potrivit CNSAS, Bartolomeu avea numele de cod "Apostol" si a scris notele in 17 august si 9 octombrie 1964, imediat dupa ce a fost eliberat din inchisoare.

"Pe Plamadeala Leonida-Antonie l-am cunoscut prin anul 1949 cand a venit la mine, in palatul patriarhal, rugandu-ma sa intervin la Firmilian, mitropolitul Olteniei, sa-l primeasca in eparhia sa. Cu acel prilej, Plamadeala mi-a spus ca are un mandat neexecutat?, le spunea "Apostol" securistilor, in 17 august 1964.

Potrivit Evenimentului Zilei, in 1949, Plamadeala tocmai terminase Teologia si a fost luat in vizor de Securitate pentru ca a participat la grevele studentesti. A fost condamnat la 7 ani de inchisoare, dar a executat patru ani, fiind eliberat printr-un decret de gratiere.

Intr-o alta nota informativa, "Apostol" spune despre Plamadeala ca nu cunoaste detalii despre trecutul lui, dar ca "a fost legionar si ucenic al lui Arsenie Boca, sub influenta caruia s-a si facut calugar si cu care mai tarziu s-a certat".

Securitstul cu care a discutat informatorul "Apostol" a scris si el unele note dupa fiecare discutie cu actualul mitropolit al Clujului. "Agentul a fost eliberat recent din detentie" si a avea misiunea de a afla informatii despre Plamadeala. "In raport cu aceasta, il vom dirija cu sarcini concrete", scria maiorul Dumitru Bujenita, in raportul sau de urmarire operativa, citat de Evenimentul Zilei.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a iesit din inchisoarea Aiud in 1964, ca urmare a unui decret de gratiere a detinutilor politici. "Pot sa spun doar ca am constiinta limpede. Nu am turnat pe nimeni si nu accept sa imi fie folosit numele in astfel de scandaluri. O sa dau in judecata pe oricine care spune despre mine astfel de lucruri", a declarat IPS Bartolomeu, in momentul in care a fost intrebat despre o eventuala implicare a sa cu Securitatea.

Maiorul Dumitru Bujenita, de la Securitate, apare si in Memoriile mitropolitului Bartolomeu, care poveste ca s-a intalnit cu acesta in 1964 dupa ce a iesit din inchisoare.

"Am dat cu ochii de el, intr-adevar, in Cismigiu, in timp ce faceam o mica plimbare. M-a poftit pe o banca si a intretinut o conversatie foarte generala si amiabila. Dar, la sfarsit, nu am acceptat o intalnire. M-a agatat apoi pe la Podul Senatului si m-a dat pe mana altui individ care m-a condus oarecum misterios intr-un apartament din asa-zisul bloc turn. Am inteles ca era unul din apartamentele conspirative ale Securitatii", noteaza mitropolitul, in Memoriile sale.

El continua si spune ca "a prins a ma iscodi despre unele probleme din Patriarhie si mi-a cerut sa scriu acasa pe hartie ceea ce-i spusesem si sa i-o aduc la o intalnire viitoare; puteam sa-mi fixez si un pseudonim. N-am avut taria sa urlu, m-am stapanit, m-am rusinat, i-am spus ca nu devin informator. Insul mi-a pus o hartie pe masa si m-a poftit sa scriu pe loc".

Bartolomeu mentioneaza ca nu a vrut sa scrie o nota informativa, ci o declaratie. "N-am vrut. Mi-am mentinut "Declaratia" si am iscalit in josul ei, cu data. Mi-a dat drumul. A treia oara tot el, acum imi amintesc ca se recomanda Bujenita, si inca unul, intr-o curte de pe strada Academiei. intrebari, raspunsuri, invitatie la o "nota informativa". Am scris o "Declaratie". De atunci m-au lasat in pace".

Comentarii Facebook