Bazinul de înot din Borhanci ar putea fi cu peste 13 milioane de euro mai scump! Primăria vrea să-l omologheze pentru competiții internaționale
Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va vota joi, 29 august, un proiect de hotărâre ce prevede actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru bazinul de înot din cartierul Borhanci.
Dacă hotărârea va fi aprobată, investiția pentru realizarea bazinului ar putea crește cu peste 13 milioane de euro (aproximativ 65 de milioane de lei).
În anul 2022, Consiliul Local a aprobat suma 134.776.771 de lei pentru realizarea obiectivului de investiții, însă valoarea totală a proiectului ar putea crește la 200.462.096 de lei cu TVA.
Scumpirile sunt cauzate de o modificare a proiectului tehnic față de faza de proiectare a studiului de fezabilitate.
Astfel, experții au ajuns la concluzia că este necesară optimizarea soluției de fundare a bazinului și a parcării aferente prin execuția a 745 de piloți forați.
„În urma întocmirii expertizei geotehnice şi a finalizări proiectului tehnic s-a concluzionat de către expertul tehnic atestat că fundarea directă a clădirii (fundații continue sau izolate) nu este fezabilă şi practică din punct de vedere tehnico-economic, fiind necesară optimizarea soluției de fundare a bazinului de înot şi a zonei de parcare aferentă bazinului de înot prin executarea a 745 de piloți forați cu adâncimi cuprinse între 17,90 m și 6 m cu diametrul de 800 mm.”, se arată în referatul de specialitate care stă la baza proiectului de hotărâre.
De asemenea, este nevoie de o sumă mult mai mare pentru că, între timp, Primăria Cluj-Napoca s-a decis că bazinul trebuie să fie omologat în conformitate cu normativele Federației Internaționale de Natație, pentru desfășurarea unor competiții internaționale.
„Totodată, în procedura de achiziție publică privind proiectarea şi execuția lucrărilor pentru bazinul de înot nu a fost menționată necesitatea proiectării acestuia pentru a fi omologat potrivit normativelor FINA (Federația Internațională de Natație) pentru desfăşurarea de competiții naționale și internaționale pentru Swimming (înot), Diving (sărturi), Water polo (polo pe apa) şi Artistic swimming (înot sincron).
Ulterior semnării contractului de proiectare şi execuție Beneficiarul obiectivului de investiții a solicitat Antreprenorului MBS Group proiectarea şi executarea bazinului de înot pentru a se încadra în cerințele FINA.
Astfel, la finalizarea proiectului tehnic faza P.T. adâncimea bazinului de înot a fost optimizată (a rezultat o adâncime mai mare față de cea de la S.F. cu 80 cm) şi actualizată lista echipamentelor necesar a se monta la bazinul de înot: cub video, sistem cronometrare pentru polo, echipament pentru terenul de polo pe apa, tabelă scor polo pe apa, tabela scor înot, tabela scor sărituri în apă, kituri complete cronometraj omologate FINA pentru înot, difuzoare subacvatice/înot sincron, diferenta kit bazin sărituri (atenuatoare impact), sistem de sonorizare pentru competiții, sistem iluminat competițional.”, potrivit proiectului de hotărâre.
4 Comentarii
Si ce-ati crezut, ca nu vor trece alegerile?
@OSA: Presimt ca nu-l fac nici pe asta, iar apare o pestera cu dinozauri sau ceva in genul.
@REX: alaturi de metrou , Someș navigabil , tren metropolitan , centura , Aquaparc, scoli și grădinițe in noile cartiere, sediu de filarmonica și lista este lunga.In 20 de ani zero realizări.Dar îl vom vota și peste patru ani , sa vina cu alte promisiuni.