Vineri 22 Noiembrie

Bicicliștii clujeni ies în stradă. De ce vor protesta joi, 18 iunie 2015

 

Bicicliștii clujeni ies în stradă joi, 18 iunie, pentru a protesta față de lentoarea cu care sunt trasate pistele de bicicliști din Cluj-Napoca. 

 

Întâlnirea participanților va fi în Piața Unirii, începând cu ora 18:00. Marsul va dura circa o doua ore si va strabate zona centrala a Clujului si cartierele Marasti, Intre Lacuri si Someseni si va ajunge pana langa Dezmir si Aeroport.

 

Traseul concret este: Piata Unirii - bd.Eroilor - Cl.Dorobantilor - str.T.Mihali - str.Intre Lacuri - str.Oltului - str.Jiului - str.Mesterul Manole - calea Someseni - str.Pata Rat - cl.Dezmirului - str.Traian Vuia - str.Aurel Vlaicu - bd.21 Decembrie 1989 - str.Memorandumului - str.P.Maior - p-ta L.Blaga- str.Napoca - p-ta Unirii

 

Este o noua ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei de nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca o componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

 

Momentul este legat si de reluarea de catre Primaria clujeana a trasarii de noi piste de bicicleta si remarcarii unora mai vechi, dar intr-un mod adesea aberant, care nu doar ca nu incurajeaza circulatia cu bicicleta, ci in multe cazuri o descurajeaza si o fac incomoda si chiar periculoasa, exemplele cele mai crase fiind, ca o chestiune de principiu, continuare trasarii unor piste pe trotuare, luand in putinul care mai ramasese pietonilor si favorizand de fapt circulatia masinilor, nu a bicicletelor, si ca si chestiuni concrete, modul cum a fost trasata pista cea noua in zone precum str.Bucium sau str. Uzinei Electrice.

 

Protestul vizeaza si incalcarea de catre Primarie si a promisiunilor facute in dezbaterea publica organizata in 7 mai 2015, fapte ce eclipseaza cele cateva elemente pozitive, cum ar fi tesirea, nu multi ani intarziere, a unor borduri care constituiau obstacol pe pista de pe Cl.Dorobantilor sau marcarea cu fond rosu a suprafetei multor piste (din pacate adesea cu exceptia fix a celor mai importante zone - cele in care se traverseaza suprafete de carosabil!)”, precizează Radu Mititeanu, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN).

 

Totodata, marsul este, ca de obicei, si un prilej de contact, cunoastere si pedalare impreuna a biciclistilor clujeni, o ocazie de impartasire de opinii, de gasit colegi de excursii sau surse de echipament specific, de schimb de experienta pe tema magazinelor si service-urilor de biciclete si alte teme de interes.

Comentarii Facebook