Duminica 8 Septembrie

Bicicliștii din Cluj nu se lasă, organizează un nou marș! „Vrem să le amintim autorităților nevoia promovării bicicletei ca mijloc cotidian de transport”


Clubul de Cicloturism Napoca (CCN), organizează în data de 3 iunie 2024 cea de-a 171 ediție lunară a Marșului Bicicliștilor Clujeni (MBC171), cu plecare la ora 18:00 din Piața Unirii. 

Ediția din această lună este una specială, deoarece este dedicată Zilei Mondiale a Bicicletei care este proclamată prin lege și ca Ziua Națională a Bicicletei în România. 

Astfel, toți locuitori ai zonei metropolitane clujene, care au biciclete echipate conform legislației și în stare tehnică bună, sunt așteptați la Marșul Bicicliștilor Clujeni din această lună. În cazul participanțiilor sub 16 ani, trebuie să reamintim că potrivit actualei legislații, vor fi nevoiți să poarte cască.

Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componenta esențială a mobilității urbane durabile și alternativa viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete și față de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste sau rastele și menținându-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la lațimea insuficientă la lipsa de continuitate, de la marcaje și indicatoare rutiere lipsă, la cele neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier.”, transmit organizatorii. 

Traseul propus 

Durata estimată a parcurgerii este de circa o oră și jumătate, traseul fiind un circuit în zona centrală și pericentrală și cartierul Mărăști, cu lungime de circa 11 km și diferența de nivel neglijabilă. Mai exact, traseul este accesibil oricui știe să circule cu bicicleta, nefiind nevoie de un anumit nivel de experiență sau anumite tipuri de bicicletă.

Traseul propus: Piața Unirii - Bd. Eroilor - p-ța A. Iancu - Cl.Dorobanților - Al. Bibliotecii - Bd.21 Decembrie 1989 - str. Cuza Vodă - p-ța M.Viteazu - str. I.P.Voitești - str. Barițiu - pista biciclete Parcul Central - Splaiul Independentei - str. Uzinei Electrice - str. Otetului - Cl. Motilor - str. P.Maior - p-ta L.Blaga - str. Republicii - str. A. Iancu - str. M.Lehrer - pt-a T.Cipariu - p-ta St.cel Mare - p-ta A.Iancu - Bd.21 Decembrie 1989 - p-ta Unirii.

Evenimentul face parte din seria lunară de marșuri velo începută în septembrie 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN în 1998. Evenimentul se desfășoară sub egida Federației Bicicliștilor din România (FBR).

Detalii despre MBC171 se pot găsi si pe www.ccn.ro la adresa https://ccncluj.blogspot.com/.../marsul-biciclistilor… și pe pagina de Facebook a evenimentului, la adresa: https://www.facebook.com/events/1366453847377321/.

Comentarii Facebook