Bicicliștii protestează la Cluj față de calitatea pistelor și semnalizarea rutieră a pistelor de pe malul Someșului: „Nu există preocupare să se remedieze”


Sâmbătă, 24 august 2024, Clujul va fi din nou cucerit de bicicliști!   

A 173-a ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni pornește la ora 10:00 din Piața Unirii, adunând toți pasionații de pedalat din zona metropolitană. Cu un traseu de 16 km ce străbate centrul orașului și cartierele Mănăștur, Plopilor și Grigorescu, evenimentul promite să scoată în evidență atât frumusețea Clujului, cât și problemele infrastructurii pentru biciclete.

Traseul planificat: Piata Unirii - Str.R.Ferdinand - str. G.Dragalina - pista biciclete mal stang Somes din zona Pod Napoca pana la pod Garibaldi - str.G.Garibaldi - p-ta 14 Iulie - str.T.Grozavescu - str.E.Grigorescu - str. Donath - pista biciclete mal stang Somes paralel cu str. P.Ioan - pasarela Parcul Rozelor - mal Canalul Morii - str. Polopilor - str. Portile de Fier - str. Arinilor - al.Brates - Cl.Floresti - Nodul N - str. Bucium - str.Primaverii - str. Izlazului - str.Mogosoaia - str. I.Mester - str. Campului - str. Urcusului - str. Govora - Cl.Manastur - str.Otetului - str. Uzinei Electrice - str. Stadion - str. G.Cosbuc - pista biciclete Parcul Central - str. Emil Isac - str. P.Maior - p-ta L.Blaga - str. Republicii - str. A.Iancu - str. Universitatii - p-ta Unirii. 

Pe lângă o tură relaxantă și recreativă, marșul va servi și ca protest mut împotriva neglijenței autorităților în ceea ce privește siguranța pistelor de biciclete. Organizatorii de la Clubul de Cicloturism Napoca îndeamnă clujenii să li se alăture într-o zi dedicată socializării, educației și luptei pentru un oraș mai prietenos cu bicicliștii. După marș, cei mai energici pot continua aventura cu o excursie cicloturistică la Lacul Micești.

Așadar, pregătiți-vă bicicletele și casca de protecție, pentru că urmează o zi plină de pedalat și activism!

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.

Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si trei sferturi, iar traseul este un circuit in zona centrala si pericentrala si cartierele Manastur, Plopilor si Grigorescu, cu lungime de circa 16 km si diferenta de nivel destul de mica, astfel ca este accesibila oricui stie sa circule cu bicicleta, nefiind nevoie de anumit nivel de antrenament sau experienta sau anumite tipuri de bicicleta.

„Editia actuala are si o componenta turistica si recreativa. Astfel, ofera vizitarea pe bicicleta a unor zone din oras pe care destui clujeni nu le cunosc, sau de vizitare a Clujului in general pentru turisti sau alte persoane aflate in trecere prin Cluj, si pentru noii rezidenti veniti la facultate sau in interes de serviciu, si pentru clujenii plecati de multi ani din tara si reveniti in concediu / vacanta. De aceea traseul este axat si pe zona Centrului Istoric, dar si prin unele cartiere. Latura recreativa va fi oferita in principal de pedalarea prin Parcul Central ”Simion Barnutiu” si pe pistele de pe malul Somesului. Nu in ultimul rand, editia 173 a Marsului Biciclistilor Clujeni are si componenta militanta, de a ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Mai concret, participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste sau rastele si mentinandu-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier. Insa dincolo de aceste probleme generale, MBC173 se doreste a fi si o actiune de protest tacut fata de nerezolvarea deficientelor de semnalizare rutiera pentru noile piste pentru biciclete de pe malul stang al Somesului, intre pasarela noua de la Parcul Rozelor si Podul Elisabeta, deficiente semnalate in repetate randuri si unde nu pare sa existe vreo preocupare de remediere”, susțin organizatorii.

Marsul Biciclistilor Clujeni editia 173 va fi continuat, pentru cei interesati, cu o excursie cicloturistica la Lacul Micesti, trecand prin Faget si pe platoul Feleacului, organizata tot de CCN si care incepe la ora 12:00 in Piata Unirii, la finalul MBC173.

Comentarii Facebook