Miercuri 25 Decembrie

Biserica Sfântul Mihail, bijuteria gotică din centrul Clujului, Premiu pentru Patrimoniu de la UE!


În cursul zilei de astăzi, Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. 

Câștigătorii au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent. La nivel național, avem doi câștigători, Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca și Biserica Săsească din Alma Vii.

Biserica Sfântul Mihail - Unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România 

Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piața Centrală din Cluj-Napoca și se numără printre monumentele emblematice ale orașului. 

Mai mult decât atât, este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010. 

Biserica Sf. Mihail este unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime și cu o înălțime maximă a turlei de 80 de metri.

Votează Biserica Sfântul Mihail pentru a câștiga votul publicului! 

Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie. Intră AICI pentru ați vota preferatul. 

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Comentarii Facebook