Duminica 22 Decembrie

Boc se plânge că se fac presiuni imobiliare asupra lui. Între timp, metrul pătrat în Cluj-Napoca a ajuns la 3000 de euro


Primarul Emil Boc spune că se fac presiuni asupra lui să emită mai multe autorizații de construcție, dar el nu cedează. Tot acest joc pe care îl face primarul, care spune că va emite autorizații când va fi gata Centura Metropolitană, nu face decât să ducă metrul pătrat construit în Cluj-Napoca la 3000 de euro. 

Orașul trebuie să fie pregătit de această evoluție. Orașele care nu pregătesc de pe acum vor intra într-o capcană a subdezvoltării, adică nu vor mai avea șansa să mențină nivelul de calitate a vieții pe care îl au acum. 

Sunt foarte mulți azi pe piață, direct interesați să distrugă calitatea vieții prin susținerea acestor politici de aglomerare a Clujului, prin autorizații de construire oriunde și oricum, oameni de afaceri investesc sume uriașe de bani în cei care sunt împotriva mea, pentru că ei nu își văd profitul peste noapte. Eu nu am nimic cu acești oameni, dar ei trebuie să înțeleagă că acest oraș nu este pentru profit. Este în egală măsură pentru obținerea de profit, cât și pentru oameni. Eu nu am fost adeptul acestei dezvoltări de tip junglă, pe care mi-o propun unii și astăzi, dacă vă uitați cu atenție la scena publică clujeană vedeți cine finanțează sau de ce finanțează pe cineva în anumite obiective. Ei spun, lasă jungla să fie Clujul și buzunarul pentru mine...Noi avem însă obligația să avem echilibru la Cluj, să nu compromite viața pe care am construit-o cât de cât de calitate. Eu nu pot fi de acord cu asta, cer echilibru și măsură, le-au descoperit cei din antichitate acum 2000 de ani, calea de mijloc. Creăm infrastructură, ca apoi să construim locuire. Sopor va fi acel cartier făcut ca la carte”, a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Unii, repet, în acest oraș, care îi finanțează puternic pe cei care sunt împotriva mea, le respect opțiunea...Sunt ultimul om care să se teamă de vreo presiune după câți ani am petrecut în viața publică. Se vede cu ochiul liber cine sunt aceia care finanțează, și-au găsit câțiva exponenți care împărtășesc ideile pe această linie, e democrație și respect punctele de vedere opuse, dar nu înseamnă că sunt de acord cu ele. Sunt un om al echilibrului. Presiuni au fost și vor fi, dar nu voi ține cont de ele. Voi apăra interesul public, susținând și cel privat, care să meargă împreună cu cel public”, a mai spus edilul Clujului. 

Autorizațiile de construcție pentru proiecte mari sunt blocate în Cluj-Napoca, primarul spunând că totul este legat de realizarea Centurii Metropolitane, din Florești, prin Făget, Bună Ziua, Borhanci, Aeroportul Cluj și Apahida. Pe tot acest traseu nu se eliberează autorizații până când nu e gata Centura, care este numai pe hârtie, fără licitație. Prețul proiectului este crescut periodic, pentru că niciun constructor nu va fi interesat de realizarea acestui drum vital. Totul e un cerc vicios. Cu cât se pierde mai mult timp, lucrarea va fi mai scumpă, dar și piața imobiliară a Clujului ajunge atât de scumpă, încât nu va fi rentabil să vii în orașul de pe Someș. 

Acum s-a ajuns la un preț de 3000 de euro pe metru pătrat și totul va fi tot mai scump, pentru că nu apar alte imobile. Terenurile bune sunt extrem de scumpe, pentru că dezvoltatorii preferă să ridice blocuri mici în cartiere, unde se mai dau autorizații. Asa s-a ajuns ca o parcelă în Mărăști de 1000 de mp să coste 1,5 milioane de euro. 

Comentarii Facebook