Vineri 22 Noiembrie

Boc, somat de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu să nu mai batjocorească monumentele românești


Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România a luat act ”cu tristețe și indignare despre modalitățile de batjocorire a monumentelor Școala Ardeleană si Emil Racoviță,  prin proiectul de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu”.

Solicităm factorilor de decizie implicați în aprobarea proiectului de modernizare al străzii să refacă amplasamentul grupului statuar Școala Ardeleană, în forma sa inițială, arătând respectul cuvenit atât corifeilor Școlii Ardelene, cât și monumentului realizat de artistul Romulus Ladea.

Această compoziție complexă include pasajul de acces, blocul prismatic cu inscripție, cele două trepte de acces, postamentul grupului statuar și contextul vegetal, respectiv spațiul verde și brazii care anturau monumentul. Ansamblul amintit a fost proiectat în mod special pentru monument și face corp comun cu acesta. În timp, el a devenit, în această formă, un simbol vizual al Universității clujene, al orașului nostru și al culturii românești din Transilvania.

Nu înțelegem și nici nu putem accepta ca modernizarea unei străzi a Clujului sa se facă prin minimalizarea elementelor identitare românești (în cazul grupului statuar Școala Ardeleană) sau înlăturarea completă a acestora (în cazul bustului lui Emil Racoviță) din centrul orașului, iar la cateva sute de metri de acestea, în centrul piațetei de pe strada Universității, să se pună în valoare istoria veche a orașului prin repunerea pe soclu, a statuii Sfintei Maria, monument simbol pentru vremurile în care românii nu erau acceptați în centrul orașului. Vă reamintim că monumentul închinat sfintei Maria a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis, reprezentant al Imperiului Habsburgic, în anul 1744. Statuia a fost realizată în stil baroc de către sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789) devenind un simbol al stăpânirii Habsburgice în Cluj Napoca.

În această situație, considerăm că soluția propusă de echipa de proiectanți condusă de Makalic Arnold Erno este lipsită de respect pentru comunitatea românească din Municipiul Cluj Napoca, degradantă pentru simbolurile identitare românești  și șovină ca și concepție și atitudine.

Solicităm Primăriei Cluj-napoca să analizeze aceste aspecte negative ale proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și să găsească soluțiile tehnice pentru a pune în valoare, în strălucire chiar, cele două statui simbol pentru identitatea românească a orașului și a Transilvaniei.

Atragem atenția Primăriei Cluj-Napoca și Direcției de Cultură a Județului Cluj că este a doua încercare de minimalizare a simbolurilor comunității românești din Cluj Napoca, după tentativa de înlăturare a monumentului Crucii de pe Cetățuie”, arată Biroul Executiv Național al Societății Cultural- Patriotice Avram Iancu din România.

Comentarii Facebook