Vineri 22 Noiembrie

Bolnavii cronic cu vârsta sub 65 de ani se plâng că nu se pot programa la vaccin. Mulți dintre ei „nu există” în sistem



Mulți pacienți bolnavi cronic, categorie aflată în a doua etapă de vaccinare împotriva COVID, se plâng că nu se pot programa pentru imunizare. Situația este cauzată fie de blocarea platformei, fie pentru că ei nu figurează, de fapt, în sistem ca fiind eligibili.


În plus,  nici medicii de familie, în unele cazuri, nu-i pot ajuta pe acești pacienți cu înscrierea.


Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a confirmat la Digi24 că sunt, într-adevăr, probleme cu înscrierile pentru această categorie de bolnavi, în condițiile în care deja în București toate locurile s-au ocupat pentru următoarea perioadă.


Pacienții care au peste 65 de ani se pot programa încă, în alte județe, peste o săptămână sau două., dar problemele apar în cazul pacienților cu vârsta sub 65 de ani care au anumite boli cronice și care nu sunt recunoscuți ca atare de platforma de programare.


Nici medicii de familie nu pot face programări în sistem


Nici noi, medicii de familie, în acest moment nu putem face programarea pacienților sub 65 de ani cu anumite boli cronice, dacă sistemul nu îi vede. Încă se lucrează la platformă pentru ca medicii de familie să capete acele drepturi prin care să poată să înscrie pacienții care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute în sistem”, a declarat Gindrovel Dumitra la Digi24.


Medicul spune că această situație a apărut deoarece acești pacienți nu se află în Evidența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca fiind bolnavi cronic și atunci singura soluție ar fi o confirmare din partea medicului de familie, împreună cu care acel pacient poate să apeleze la call-center pentru a face programarea.


Autoritățile cunosc această problemă


Medicii de familie au semnalat problema autorităților, inclusiv sâmbătă dimineața.


Se așteaptă ca problema să se rezolve, pentru că este binecunoscută la nivelul STS-ului. STS-ul este cel care lucrează în acest moment la platformă și urmează să fie rezolvată în cel mai scurt timp”, a mai spus medicul.


Bolnavi cronic care nu există în sistem


Această problemă cu platforma de programare arată și o altă realitate din România. De fapt, nu există o evidență centralizată cu toți bolnavii cronic. Cei care se tratează în privat, de exemplu, nu figurează nicăieri.


Există pacienți care nu au trecut niciodată în sistemul public pentru a beneficia de anumite rețete sau servicii medicale pentru anumite boli cronice și ei nu sunt „văzuți” în sistem.


Chiar săptămâna aceasta am fost apelat de diverse persoane care s-au tratat exclusiv în privat și acum se întreabă care este posibilitatea prin care pot fi recunoscuți de sistem, astfel încât să aibă dreptul la vaccinare”, a spus doctorul Dumitra.

Pe de altă parte, în cazul anumitor boli cronice nici măcar nu există un registru național de evidență. Dacă pentru anumite boli, precum diabetul, cancerul, pentru alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatie ischemică, varice hidrostatice - boli cardiovasculare care se încadrează în acest moment în grupa de risc pentru vaccinare în etapa a doua - nu există un registru național al acestor boli cronice. Astfel că acești pacienți se află doar în evidența medicului de familie.

Comentarii Facebook