Bolnavii de la Institutul Oncologic din Cluj se simt umiliți / Dir. Cătălin Vlad: Nu refuzăm pe nimeni, chiar și fără programare - FOTO


UPDATE

Dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic Cluj, a declarat că lucrurile nu stau chiar așa. ”Sunt foarte mulți pacienți. În afara programărilor, am tratat toți pacienții care au venit. Nu am refuzat pe nimeni, în condițiile în care în panemie toate celelalte spitale de oncologie au închis. Pacienții vin pentru că nu își permit să meargă la privat. Sunt pacienți care trebuie tratați”, a spus medicul Cătălin Vlad.

În cadrul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca, au fost dispuse toate măsurile legale şi necesare pentru desfăşurarea activității medicale la cele mai înalte standarde, coroborate cu contextul epidemiologic, determinat de pandemia de coronavirus, SARS COV-2, în scopul prevenirii infectării pacienților, precum şi a propriului personal. 

Una dintre principalele prevederi aplicabile, în această perioadă, la accesul în Instituție, este triajul epidemiologic şi/sau testarea obligatorie a pacienților oncologici prin metoda RT-PCR, conform Metodologiei de supraveghere a Sindromului Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus COVID 19, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în vederea descoperirii persoanelor (pacienților) infectate cu virusul COVID-19, respectiv protecţia acestora şi a personalului Institutului Oncologic. Aceste proceduri obligatorii, determină inevitabil un timp de aşteptare şi care ar putea crea un disconfort. 

Menţionăm faptul că, în această perioadă s-a constat o creştere substanțială a numărului de pacienţi care au solicitat acordarea servicilor medicale de specialitate (în special chimioterapie și radioterapie), ajungând la o medie de peste 675 pacienți/zi, trecuți prin punctele de triaj, și un număr de peste 180 de persoane/zi, cărora li se efectuează testarea RT-PCR. Deşi prezentarea acestora la Institut s-a efectuat planificat, pe zile și pe ore de către medicii curanți, cei mai mulți dintre pacienţii veniți din toată țara, s-au prezentat la accesul în Instituție la prima oră a dimineții, preferând să aştepte ora la care au fost planificați pentru investigații/tratamente medicale. De asemenea, pe lângă pacienții planificați, s-au prezentat foarte mulți pacienți neplanificați, majoritatea dintre aceştia prezentându-se pentru prima dată. 

Activitatea în centrul de triaj epidemiologic începe zilnic la ora 07.00 şi, prin eforturile personalului medical raportat la număr mare al pacienților, activitatea se încheie cel mai târziu la 09.00. Dintr-un calcul simplu se poate stabili numărul de pacienți/minut aferent acestei activități. 

Având în vedere afecțiunile oncologice de care suferă pacienții Institutului, precizăm că în toată perioada pandemiei, toți pacienţii au fost tratați, neexistând niciun bolnav care să fie refuzat, cunoscând că orice amânare sau temporizare a tratamentelor poate sa aibă consecinţe deosebit de grave asupra stării de sănătate a acestora. 

Asigurăm, şi pe această cale, toți pacienții noştri că depunem eforturi considerabile pentru a reduce timpii de aşteptare, triajul epidemiologic, respectiv de a asigura cele mai bune tratamente medicale. 

În final, considerăm că munca desfășurată de personalul medical dedicat ar trebui să fie mai mult apreciată, iar imaginea Institutului Oncologic sa nu aibă de suferit. 

Cu stimă, 

Manager Şef Lucr. Dr. Ioan - Cătălin Vlad”.

----------------------

Pacienții care ajung la Institutul Oncologic din Cluj se simt umiliți de veșnicele cozi la care trebuie să stea. 

Spitalul Oncologic azi, la ora 8.00. Oare e atât de complicat să găsim un sistem prin care să renunțăm la cozi?! Coadă la analize, coadă la cabinetul medicului, coadă la testare, coadă la triaj. Aduni frig, oboseală și frustrări”, a relatat Maria Rodilă, pe Facebook.

Situația e așa de un an de zile, din martie 2020, de la izbucnirea pandemiei. Medicii și conducerea Institutului se apără și spun că numai așa țin virusul afară, dar tot așa îi țin pe oameni în frig de luni de zile.

Care credeți că ar fi soluția?

158325733_257247566072342_2137428892276754629_o.jpg

Comentarii Facebook