Brânză unică în lume, făcută într-o peşteră din Cluj! Ce o face specială: ,,O poveste de peste 300 de ani''


La aproximativ o oră de Cluj-Napoca, în comuna clujeană Țaga, se produce o brânză considerată unică în lume. 

Este vorba despre brânza de Năsal, primul produs din România care a obţinut statutul ,,denumire de origine protejată în Uniunea Europeană”,fabricată în satul Năsal.

Brânza este maturată într-o grotă, unde trăiește o bacterie specială, numită Brevibacterium Linens. Temperatura în grotă este constantă tot anul: 14 grade Celsius, iar bacteria se pune în mod natural pe caș, fără a fi nevoie să fie adăugată prin intervenția omului.

,,Este o grotă cu o poveste de peste 300 de ani, cu o bacterie unică în lume care nu poate fi reprodusă. Există în pereții grotei și acolo se maturează în funcție de cât tip dorim să păstrăm produsul, 25-60 de zile. Brânză este măturată în grota de la Ţaga, facem brânză din lapte bivoliță și oaie", spune un producător, potrivit observator.ro.

Brânza se poate servi ca aperitiv sau desert, împreuna cu vinuri roșii seci, fructe sau carne. 


Comentarii Facebook