Duminica 22 Decembrie

Buget de aproape 1 milion de euro pentru Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj. Vezi care este programul evenimentului



Cluj-Napoca găzduiește în acest an, pentru prima oară, Olimpiada Internațională de Matematică, cel mai important eveniment educațional din anul Centenarului, în România, care va reuni participanți din peste 110 țări.

Astfel, în cadrul olimpiadei de la Cluj vor participa 615 concurenți, din 110 țări participante, De asemenea, vor fi observatori din 4 țări, 109 lideri de țară, 109 deputy leaders și 130 de elevi ghizi pentru fiecare țară.

Competiție începe în data de 3 iulie, cu sosirea concurenților, membrilor de staff și a tuturor celorlați participanți la eveniment.

Deschiderea oficială a Olimpiadei are loc în data de 8 iulie, prin cadrul unei ceremonii desfășurate la Sala Polivalentă, urmând ca în zilele de 9 și 10 iulie să se desfășoare concursul propriu-zis. După finalizarea probelor, participanții la Olimpiadă vor avea două zile de excursii, atât la Alba-Iulia, cât și la Salina Turda.

Ceremonia de încheiere va avea loc în data de 13 iulie, de la ora 14.30.

În ceea ce privește partea de matematică, potrivit președintelui comitetului științific din cadrul IMO 2018, Radu Gologan, până acum au fost primite 183 de propuneri de subiecte, din care a fost alcătuită o listă scurtă de 31 de subiecte. Din acestea urmează să fie alese 6 subiecte, câte trei pentru fiecare zi de concurs.

Conform șefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus, la ediția din acest an a olimpiadei vor participa concurenți cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, iar problemele nu sunt împărțite pe nivel de clase, ci sunt aceleași pentru toate vârstele.

Toți participanții la IMO vor fi cazați în 7 dintre cele mai mari hoteluri din Cluj-Napoca, potrivit organizatorilor, nefiind în discuție problema cazării copiilor în internate sau cămine.

În privința bugetului pentru eveniment, acesta a fost estimat la aproximativ 1 milion de euro, sumă din care aproximativ jumătate provine din partea sponsorilor, iar restul sunt bani de la stat. Conform organizatorilor, ediția din România va fi mult mai ieftină ca și cele precedente, datorită, susțin aceștia, numărului mare de voluntari și a bunei planificări. De exemplu, atât olimpiada de acum doi ani, de la Hong Kong, cât și cea de anul trecut, din Brazilia, au costat câte 5 milioane de euro.

Diferența este că România a început din timp organizarea și a obținut prețuri bune la hoteluri. Astam, plus sutele de voluntari implicați în organizarea evenimentului au dus la scăderea coniderabilă a costurilor. Licitațiile pentru cazare s-au făcut în urmă cu șapte-opt luni și chiar dacă vorbim despre hoteluri de patru sau cinci stele, prețurile sunt chiar foarte bune”, a spus Cuibus.

Ordinea publică și siguranța vor fi asigurate de structurile locale din cadrul MAI. Mai exact, zilnic vor participa 60 de polițiști, 80 de jandarmi și șase echipaje din cadrul ISU Cluj.

Comentarii Facebook