Duminica 22 Decembrie

Buzdugan are liber să construiască ÎNTRE VILE ansamblul Luminia pe strada Eugen Ionesco

 

Omul de afaceri clujean Gheorghe Buzdugan și fiica directorului Companiei de Apă Șomeș, Dorin Ciatarâș, proprietarii SC Cyane SRL, au câșigat procesul cu Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

 

Asociația a chemat în judecată SC Cyane SRL, Consiliul Local Cluj-Napoca și pe Primarul Municipiului Cluj-Napoca, solicitând anularea Planului Urbanistic Zonal și sistarea lucrărilor. Buzdugan a cumpărat proiectul și autorizațiile de la Abaris Group, care a intrat în insolvență, și a început să construiască blocurile. 

 

Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului a fost contactată de proprietarii vilelor din apropierea blocurilor ridicate între case și a început acest proces pierdut la Curtea de Apel Oradea.  

 

Acolo e proiect de șase blocuri, dintre care unul e realizat, al doilea este în curs de edificare și urmează alte patru. Procesul curge, nu știm cât va dura, eu sper să obținem suspendarea lucrărilor și acolo, cu toate că am pierdut un prim termen. Sperăm ca la recurs să câștigăm. Dacă nu, vom lupta pentru anularea proiectului respectiv. Acolo e mult mai grav, atât ca persoane implicate, cât și ca anvergură. E cu atât mai complicat cu cât multe apartamente au fost cumpărate din fază de proiect. Într-adevăr e foarte greu să dai decizii de demolare pentru un imobil în care locuiesc familii nevinovate, care nu au nicio implicare. E foarte greu. Asta sincer nu știu cum se poate rezolva”, a declarat președintele APUC, Elek Levente, pentru Transilvania Reporter în 2016.

 

Tribunalului Cluj (ca prima instanta de judecata) prin Hotarârea nr. 2408/2016 pronuntata la 07.09.2016 a admis cererea ASOCIATIEI PENTRU PROTECTIA URBANISTICĂ A CLUJULUI si a dispus anularea HCL nr. 603/25.09.2007 de aprobare a PUZ, PUD si a AC nr. 115/2014, nr. 117/2014, nr. 118/2014, nr. 119/2014, nr. 340/2013 si nr. 341/2013. Totodata a obligat Cyane, CL Cluj Napoca si Primarul Cluj Napoca la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 24.981,39 lei.

 

După schimbarea echipei de avocați, SC Cyane SRL a obținut câștig de cauză la Oradea, unde a fost strămutat procesul.

 

În 7 iulie 2017, Curtea de Apel Oradea le-a dat o altă lovitură locuitorilor de pe strada Eugen Ionesco, din cartierul Zorilor, și a respins cererile de anulare a actelor. În plus, Asociația trebuie să achite SC Cyane SRL suma de 42.984,90, cheltuieli de judecată. Prin comparație, Asociația trebuie să plătească numai 100 lei şi pârâtului Primarul Municipiului Cluj-Napoca suma de 100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs.

 

Avocații omului de afaceri Gheorghe Buzdugan susțin că ”soluția pronunțată de Curtea de Apel Oradea a adus în discuție probleme de drept semnificative pentru urbanismul și comunitatea locală, dobândind o importanță deosebită, atât prin natura și complexitatea litigiului în cauză, cât și prin ecoul în rândul mediului de afaceri și al dezvoltatorilor imobiliari, beneficiari ai unor astfel de autorizații și acte administrative. Acestea din urmă au făcut constant în ultimii ani obiectul contestațiilor formulate de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, litigiile promovate de către Asociație creând un bogat contencios în fata instanțelor de judecată”.

 

Soluția instanței de judecată stabilește un standard binemeritat de normalitate în practica judiciară administrativă, într-o perioadă în care contestarea documentațiilor de urbanism a multora dintre proiectele de real estate dezvoltate în România ultimilor ani a generat un factor nejustificat de risc și deopotrivă generator de cost, pentru sectorul de afaceri. Securitatea raporturilor juridice trebuie să fie resimțită și în plan urbanistic, în condițiile în care dezvoltarea centrelor economice și demografice au făcut inerentă extinderea zonei rezidențiale și office. În egală măsură, soluția instanței de judecată este salutară pentru jurisprudența administrativ-urbanistică, din perspectiva imposibilității verificării oportunității emiterii actului administrativ în cadrul controlului de legalitate al instanței de judecată”, a declarat Octavian Popescu, Partner în cadrul Muşat & Asociaţii.

 

Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.

 

Foto: luminiacluj.ro

Comentarii Facebook