Călătorie de COȘMAR pentru un clujean cu trenul CFR: „Un drum de 12 ore s-a transformat lejer în 24/Mi-e scârbă, mi-e rușine, mi-e jenă!”


Călătorie de coșmar pentru zeci de persoane, după ce locomotiva unui tren s-a defectat! Un clujean a relatat cum o călătorie de 12 ore de la mare s-a prelungit la 24 de ore, fără explicații sau scuze din partea personalului feroviar. 

Incidentul a început când trenul s-a oprit din cauza unei defecțiuni a locomotivei. În lipsa aerului condiționat și a apei potabile, pasagerii au îndurat ore întregi de așteptare în condiții insuportabile.

„Căile Ferate Rușine! Cea mai urâtă experiență din ultimul timp. Am călătorit de multe ori la mare cu trenul. Că făceai ceva mai mult pe drum, nu era mare problemă, știai asta și oarecum te așteptai, dar nu numai asta, ci mereu plecarea cu trenul la mare îmi aducea un sentiment aparte. De data asta s-a încheiat definitiv dorința de-a experimenta acel sentiment. Un drum de 12 ore s-a transformat lejer într-unul de 24! Da, 24! De ce ? Nimeni nu știe de ce! Nimeni nu e vinovat, nimeni nu ne-a putut da un răspuns. Profesionalism 0! Responsabilitate zero! 

Responsabilitatea o pasau cei de la Căile Ferate Rușine de la unii la alții ca pe-o minge de fotbal. Lejer! 

Bun, ar merita o explicație mai în detaliu a experienței pe care am avut-o, dar o să încerc să fiu cât pot de scurt! Drumul de întoarcere de la mare a fost un vis urât, plin de oameni iresponsabili, cu o totală lipsă de respect față de om în general și față de călător în special. S-a oprit trenu’. Că cică incendiu de vegetație. Ok, las’ că trece. În tren o căldură insuportabilă, oameni asudați, de puteai să storci cămașa. Când s-au cerut explicații ni s-a spus că lângă uși, de pe cele două capete e mai răcoare. Și basta. Toți oamenii din vagon, după părerea lor, trebuiau să stea numai lângă uși. Trece un pic de timp și trenul pornește din nou. La scurt timp trenul se oprește brusc. S-a stricat locomotiva. Asta-i bună. În câmp. Nicio casă, niciun om. Întrebăm în cât timp cred că se poate repara locomotiva, sau în cât timp se poate remedia în vreun fel situația pentru că noi aveam la București de prins alt tren. Ni se spune că ar dura cam jumătate de oră. Trec 4 ore! S-a terminat apa între timp aproape pentru toată lumea. În momentul când cel responsabil este întrebat ce fac cei care au trenul de la București ni se răspunde flegmatic: “aaa, păi ăla a plecat!” Bun. Și ce facem? Nimeni, nimic”, a relatat clujeanul. 

Ajunși la București după o întârziere considerabilă, călătorii au fost informați că trenul de legătură a plecat fără ei. În ciuda asigurărilor că vor călători la cușetă, aceștia au fost obligați să petreacă noaptea în gară și ulterior să călătorească pe scaune, deși aveau bilete la cușetă.

„Ajungem la București până la urmă. Trenul s-a dus, pa-pa! Ce facem domnilor în continuare? Îi întrebăm pe cei doi reprezentanți care ne-au așteptat la București cu câte-o sticlă de apă la jumate, pe care oricum nu au primit-o toți! Suntem îndrumați la șeful de gară. Ridică din umeri. Cert ne-a spus doar că plecăm dimineață la 6.00! Era ora 00:30. Între timp ni se transmite că la ora 2:00 vor ajunge câteva cușete în care să rămânem până dimineața la 6.00! 

După ceva timp, ni se spune că cei care au avut locuri la cușetă, vor pleca tot la cușetă mai departe spre destinație, iar cei care aveau loc pe scaune, la scaune și nu va mai trebui schimbat trenul. Până dimineața la 6.00, credeți-mă, pe cuvânt, au purtat călătorii de la șefa de gară la cei de la informații, apoi la alți reprezentanți, nimeni, nimic. Niciun răspuns concret! Nimeni nu a știut când și cu ce o să plece! În cele din urmă au fost asigurați toți călătorii care aveau cușetă că vor merge spre casă tot la cușetă. Ba chiar- și aici e dezgustul total - au fost tăiate bilete cu locuri la cușetă pentru a ne asigura că dimineața plecăm la cușetă înapoi. 

Dimineața, surpriză:

“Domnilor, cușetele rămân în gară!”

 Vă dați seama despre ce vorbim? Cu biletul în mână , cu locul la cușetă, nu ni s-a dat voie să călătorim astfel! Le-am arătat clar biletele de la cușetă care ne-au fost eliberate de la casa de bilete din Gara lor! Era ca și cum n-ar fi existat! Ne-a mai zis odată un nene, de o aroganță ieșită din comun: “cușetele rămân în gară”. Ne-am consolat cu gândul că ne-am “lungit” trei ore la cușetă. De-ajuns! Da, așa zicea nenea cu cămașă albastră care nu s-a prezentat deloc, “vă lungiți la cușetă trei ore ca pruncii până pleacă trenul dimineață. Ce exprimare… dar , mă rog. N-aveai ce să-i ceri! Deci am fost obligați, sau cum ziceau niște tineri, “luați cu japca” și a trebuit să petrecem o noapte întreagă în București că așa au vrut Căile ferate Rușine. 

Să revenim, am avut bilete la cușetă și am fost obligați să călătorim la scaune. Asta după ce am fost asigurați de șefa de gară că vom pleca acasă exact așa cum scrie pe bilet! La ora 6.00 ni s-a spus să eliberăm cușetele și să mergem la clasa I scaune. Am arătat biletele la cușetă, degeaba. A fost tot cum au vrut ei. 12 ore de călătorit pe scaun, cu dreptul și cu dreptatea în mână! 12 ore pe scaun, după altele 5 de stat prin gara din București. Au fost și oameni cu copiii și oameni în vârstă și unii care-au dormit pe bănci și oameni cărora li s-a făcut rău. Vreo 80 de oameni care nu meritau să fie tratați așa. 80 de oameni care meritau explicații și meritau ca cineva, dintre cei cu funcții oficiale, să vină în fața lor să-și ceară niște scuze. Nu s-a întâmplat asta. N-a venit nimeni până la urcarea-n tren să ofere niște explicații și să aducă niște scuze! 

Dimpotrivă, doamna “șăfă” ne-a zis că dacă vrem să ajungem acasă să mergem mai repede și să mutăm bagajele din cușete în celelalte vagoane că pleacă trenul. Nicio explicație! Nimic. 

Dacă i-am întrebat de ce au dat bilete fără să aibă o bază, au ridicat din umeri și au spus că așa a dispus “șăful”. Dacă am întrebat de ce nu-și respectâ cuvântul dat, iar au ridicat din umeri… Nu a putut  rezolva nimeni, nimic! Niciun vinovat! Încă scriu din tren asta! Cu biletele de la cușetă în mână. Și eu stând frumușel la scăunele. De ce? Că așa vrea Căile Ferate Rușine…

Că pot. 

Că li se permite. 

Că acea condică de sugestii și reclamații ajunge tot la ei… 

Cine să tragă la răspundere pe cine? 

Ei nu-și vorbesc între ei și v-am spus, joacă fotbal cu responsabilitatea, dar cine pierde? Călătorul! Mi-e scârbă, mi-e rușine, mi-e jenă! 

În țara ta să fii batjocorit astfel…

Totuși parcă e un vis urât. Încă sper să mă trezesc.

Cel mai probabil peste 11 ore, în Câmpia Turzii, unde trebuie să se restituie diferenta de bani pentru cușeta la care n-am avut acces. Sau mai degrabă care ne-a fost furată. Dar cu siguranță acolo vom da de alți “șăfi”, care trebuie să-i întrebe pe alți “șăfi”, pentru ca alți “șăfi” să dispună”, a mai punctat bărbatul. 

Comentarii Facebook